Wat is half pension of vol pension
6.1K10
HomeSlapenWat is het verschil tussen all inclusive, vol pension, logies en half pension?

Wat is het verschil tussen all inclusive, vol pension, logies en half pension?

Wat is half pension of vol pension

Wat moet je boeken bij je volgende reis? Volpension of all inclusive en wat is nou eigenlijk precies het verschil tussen al die opties? Ik leg het je hier uit en geef tips wanneer je kiest voor welke optie. Om te beginnen hebben alle vier de opties te maken met het eten dat je wel of niet bijboekt.

Wat is logies?

Logies is de meest basic vorm van service die je kunt boeken bij je reis. Logies houdt in dat je de overnachting regelt bij een B&B of hotel, maar hier krijg je vervolgens geen ontbijt bij. In sommige gevallen kun je ontbijt bijboeken maar het kan ook gebeuren dat het hotel of B&B die optie eenvoudigweg niet heeft. Let daar dus op als je boekt. In de omschrijving staat meestal vermeld of je logies hebt of logies en ontbijt. Het kan ook gebeuren dat je een extra toeslag moet betalen voor je ontbijt.

Wanneer kies je voor logies?

Als wij in een toffe stad verblijven kiezen we soms voor logies als we weten dat er veel leuke ontbijtgelegenheden in de buurt van ons hotel zijn. Is dit niet het geval dan is het meestal handiger om ook het ontbijt erbij te boeken. Check wel goed wat de opties hier zijn en wat het ontbijt precies inhoudt. Het zal niet de eerste keer zijn dat € 20,- betaald voor een paar droge stukjes brood. Dat is niet de moeite waard, dus probeer er achter te komen wat er onder het ontbijt wordt verstaan.

Wat is half pension?

De volgende stap in de mogelijkheden is half pension. Bij half pension is je ontbijt en het diner inbegrepen, maar de lunch dus niet. De keren dat wij half pension hebben gebruikt was meestal op wintersport als je een lodge had die een flink stuk van het stadje aflag. Dat zijn soms de mooiste plekken maar wil je ’s avonds uit eten gaan dan betekent dat een enorme reis. En na een dag skiën kan het heel fijn zijn om lekker aan te schuiven voor de warme maaltijd in je pension. Half pension is nooit ontbijt en lunch.

Wat is all inclusive

Wanneer kies je voor half pension?

Zoals ik al aangaf kies je voor half pension als je hotel ver weg ligt van de bewoonde wereld. Dan is het makkelijk als je overdag weg bent om ergens anders te lunchen maar kan het prettig zijn om niet op zoek te hoeven gaan naar eten zodra je ’s avonds weer binnen bent. Het nadeel is natuurlijk wel dat je vast zit aan de tijden dat de maaltijden geserveerd worden. Is het eten standaard om 7 uur maar je bent nog niet terug dan moet je alsnog iets zelf regelen. Dat kan een nadeel zijn. Bovendien zijn drankjes en snacks niet inbegrepen.

Wat is vol pension?

Bij vol pension is zowel ontbijt, lunch als diner inbegrepen. Het wordt vaak aangeboden bij mega resorts waar je de hele dag aan het strand kunt hangen en alleen even naar binnen loopt om te eten. Let op; in geen van bovenstaande opties zitten de drankjes inbegrepen. Die komen er dus nog bij.

Wanneer kies je voor vol pension?

Voor vol pension kies je wanneer je gaat voor gemak en de ultieme relaxvakantie. Voor een stedenreis is vol pension bijvoorbeeld geen logische keuze, maar bij een strandvakantie kan het wel handig zijn. Je weet bovendien beter van tevoren wat de kosten gaan worden, maar ook hier geldt als nadeel dat je vast zit aan de tijden die het hotel dicteert.

Wat is all-inclusive?

All inclusive – de naam zegt het al – betekent dat alle maaltijden inclusief drankjes en snacks zijn inbegrepen in je verblijf. Let wel op dat in sommige resorts alleen de lokale drankjes zijn inbegrepen. Dat geldt dan meestal voor de alcoholische dranken. Het kan dan gebeuren dat je de lokale tequila wel kunt bestellen zonder kosten maar een glas cognac niet. Altijd handig om even goed de kleine lettertjes te lezen. Er zijn hele goede all inclusive resorts zoals Club Marvy in Turkije of Royal Horizons in Senegal maar er zijn ook hele slechte. Het aantal snacks wil ook nog wel eens variëren dus check goed waar je voor boekt.

Wanneer kies je voor all-inclusive?

Het mag duidelijk zijn dat all inclusive veel voordelen heeft. Je weet exact waar je aan toe bent qua kosten en je hoeft je echt nergens meer zorgen om te maken. Meestal kun je gedurende de hele dag in een of meerdere restaurants eten, dus je hoeft je vaak ook niet strikt aan de tijden te houden. Het nadeel is natuurlijk dat je weinig tot niks van de rest van het betreffende land ziet. Een ander nadeel is dat veel van de all inclusive resorts een minder goede keuken hebben. Sommige resorts zijn zo massaal dat het eten de hele dag in warmhoudbakken zit. Lijkt me geen ideale situatie als je echt lekker wilt eten.

Het is ook niet zo dat iedereen all-inclusive fijn vindt. Wij hebben het een paar keer geprobeerd maar ik hou toch meer van dingen zelf ontdekken en de hort op gaan. Echter ook dan is het soms heerlijk om een weekje in een echt goed resort te relaxen. Dus het is altijd een kwestie van afwegen. Wat is het doel van je vakantie en waar voel jij je goed bij?

 1. Olivier Drost says:

  Beste Simone,
  Het is helder en informatief, veel dank hiervoor !
  Weet echter nog steeds niet wat voor soort type vakantie, zoals een strandvakantie, 4-sterren hotel, een verre reizen vakantie, 2 of 3 weken, ik moet kiezen…
  Waar ik wel uit ben is dat ik niet meer zoals voorheen met Club Med op vakantie ga, maar met een andere reisorganisatie zoals bijv. D-reizen, waar je meer waar voor je geld krijgt.

  Met vriendelijke groet,
  Olivier

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like