Halve zolenpad
63500
HomeOm te doenWandelen: Het halve zolenpad bij Den Bosch
NederlandNederland

Wandelen: Het halve zolenpad bij Den Bosch

Halve zolenpad

Het was zaterdag en ik denk zo ongeveer de eerste lekkere dag qua weer. Ik bedacht me dat ik wel even naar buiten wilde, maar als ik zelf ga wandelen dan komt het al gauw neer op een tochtje naar de supermarkt en weer terug. Amper de meest interessante route te noemen. Ik appte Charlotte (van het spiksplinternieuwe Charlies Travels) dus of ze zin had om er even op uit te gaan. Nou dat was ze, dus ik reed naar Utrecht, pikte Charlotte op en we bedachten (al googlelend) dat we wel eens naar het halve zolenpad wilden bij Den Bosch.

Moerputten

Toegegeven dat het vooral die naam was die ons mateloos aansprak. Vanaf Utrecht naar Den Bosch was een klein uurtje rijden maar toen we dichter bij het gebied kwamen dachten we eerst dat er een evenement gaande was. De hele weg stond ramvol met auto’s langs de kant van de weg. We aarzelden. Omkeren of toch even kijken? We kozen voor het laatste en gingen toch het halve zolenpad op. Het halve zolenpad ligt in natuurgebied de Moerputten.

Te druk

Heel Nederland had blijkbaar dezelfde gedachte want jeetje, het was eigenlijk te druk. Vooral op de brug zelf was het onmogelijk om 1,5 meter afstand te bewaren want de brug zelf was niet zo breed. Uiteindelijk voor de rest van de weg kon je dat wel makkelijk doen maar eigenlijk niet zo’n goed idee.

Maar goed, we waren er nu eenmaal. En het was heerlijk weer en een mooi stukje natuur!

Het Halve zolenpad heet zo omdat de voormalige spoorlijn vroeger werd gebruikt voor het vervoeren van schoenen en zolen. Je snapt hem al..:)

Halve zolenpad

Een van de highlights van het gebied is de oude spoorbrug die er nog ligt. De spoorbrug dateert uit 1890 en is inmiddels sinds de eeuwwisseling omgebouwd tot een voetgangersbrug die over de Lange Putten gaat en waardoor je dus van de ene kant naar de andere kant kunt komen (zoals met de meeste bruggen. Haha!)

De brug zou aanvankelijk gesloopt worden, maar werd in 1995 een rijksmonument en in 1997 aangekocht door Staatsbosbeheer.

Moerputtenbrug

Het gebied heeft – minimaal – drie wandelroutes, waarvan de kortste 1,4 kilometer is. Aan het eind van de gele route (5 km) ligt een leuk theehuis, maar die was nu alleen open voor afhalen van koffie en wat lekkers. Op zich wel fijn dat dat in ieder geval nog mogelijk is.

Het halve zolenpad zelf is prachtig om te lopen. We hebben al besloten om nog een keer terug te gaan op een beter moment. ’s Morgens vroeg op een doordeweekse dag is het waarschijnlijk vele malen beter om daar te genieten van de natuur. Ook leuk is het om vanaf het hoofdpad naar beneden te gaan en daar door het moeras zelf een slingerpaadje te nemen.

Halve zolenpad

Al met al is het een leuke plek om een mooie voorjaarswandeling te maken, maar let dan wel op dat je op een goed tijdstip gaat. Als je naar de foto’s kijkt dan lijkt het niet zo druk maar schijn bedriegd.. 🙂

Alle posts over Nederland vind je hier.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like