Fotograferen oostvaardersplassen
27200
HomeOm te doenOostvaardersplassen in de Winter
NederlandNederland

Oostvaardersplassen in de Winter

Gisteren ging ik op “jacht” in de Oostvaardersplassen met Laura samen. Onze jacht bestond natuurlijk niet uit iets met geweren maar we gingen op zoek met onze camera’s naar de edelherten die in de Oostvaardersplassen zijn. Voor de gelegenheid had ik mijn 100-400mm telelens maar weer eens uit de kluis gehaald, want ja die gebruik je niet dagelijks.

Edelherten fotograferen in de oostvaardersplassen

Nu woon ik heel dicht bij de Oostvaardersplassen dus ik kom er vaak, maar eigenlijk bijna altijd op de fiets. Want het is een ideale fietsroute en een beetje mijn standaard fietsrondje als ik met de racefiets een stukje wil rijden. Lopend kom ik er dus niet zo vaak.

Edelherten

Nu zijn er edelherten in de Oostvaardersplassen (en nog veel meer beesten natuurlijk) en dat was ons doel van vandaag. En zoals je kunt zien aan de foto’s hierboven hebben we ze gevonden. Ze stonden wel een tikkie verstopt tussen de takken dus echt heel handig fotograferen was het niet meteen.

Fotograferen oostvaardersplassen

Het was niet eens echt heel druk in de Oostvaardersplassen. We hebben ook nog over het ijs gelopen. Het ijs was van erbarmelijk slechte kwaliteit dus echt op schaatsen was niet mogelijk. En met erbarmelijk slecht bedoel ik niet dat het zwak was maar dat het hobbels en bobbels had.

Behalve de herten was de score niet veel meer dan een reiger die zo vriendelijk was om op de goede plek te zitten (Laura had hem de dag ervoor ook al gezien) Check ook meteen even alle tips voor het fotograferen van vogels. Nu zijn de oostvaardersplassen bij uitstek geschikt voor het bekijken van vogels, al denk ik maar zo dat het voorjaar daar een beter seizoen voor is. Ik had bijna een roodborstje op de gevoelige plaat maar die vloog dan weer net weg toen ik wilde afdrukken.

Over de Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen liggen tussen Almere en Lelystad in en beslaan een gebied van 56 vierkante kilometer. Het is ontstaan tijdens het droogleggen van de Flevopolder en is sindsdien voor vooral veel vogels een belangrijk broed en overwinteringsgebied geworden.

Er komen veel soorten vogels voor in de Oostvaardersplassen waaronder de roerdomp, de kleine zilverreiger en de grauwe gans. Ook de zeearend komt er voor en in 2002 is er zelfs een visarend gespot. Dat is niet helemaal gelukt qua broed maar er is hoop dat deze prachtige roofvogel ook weer terug komt.

Er is een hoop te doen geweest rondom de wildstand van de Oostvaardersplassen de afgelopen jaren. En volgens mij is die discussie nog niet afgelopen. Hoe dan ook, het is een prachtig gebied en ik ga van het voorjaar zeker nog eens terug om wat meer plaatjes te schieten!

Foto’s van mij door Laura Vlaanderen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like