HomeOm te doenWandelen nationaal park dwingelderveld
NederlandNederland

Wandelen nationaal park dwingelderveld

Dwingelderveld

Nationaal park Dwingelderveld

Ben je op zoek naar een prachtig en afwisselend gebied om te gaan wandelen dan is Dwingelderveld absoluut een aanrader. Het gebied is lang geleden ontstaan tijdens de ijstijd en heeft daar zijn unieke karakter aan te danken.

Je kunt dan ook kiezen uit vele verschillende wandelroutes van kort tot lang en van droog tot drassig. Handig, want je kunt je wandeling dus aanpassen aan het seizoen. Het gebied is een totaal van 37 vierkante kilometer dus eer je er uitgewandeld bent, heb je nog even te gaan.

Waar ligt Dwingelderveld?

Dwingelderveld ligt in Zuid-West Drenthe, tussen Dwingeloo, Ruinen en Beilen in, en is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West Europa. Om er te komen is niet ingewikkeld, maar omdat het gebied zo groot is kun je het beste van tevoren bepalen aan welke kant van het gebied je wilt gaan wandelen.

Een goed uitgangspunt is het bezoekerscentrum in Ruinen. Er is hier volop parkeergelegenheid en bovendien kunnen de medewerkers je allerlei tips geven over de wandelingen. Er gaan excursies vandaan zoals een wandeling met de boswachter en nog veel meer. Bovendien is er bij het centrum een mooie vlindertuin die de moeite van een bezoekje waard is.

Op de site van Nationaal park Dwingelderveld vind je alle informatie over evenementen, wandelroutes, de beste plekken om te parkeren en meer.

Nationaal park Dwingelderveld

Parkeerplaats Van der Valk Spier

Wij kozen ervoor om te parkeren bij Van der Valk Spier. Eigenlijk met de bedoeling om het plankenpad te gaan lopen wat daar vlak bij ligt, maar wij liepen al kletsend het verharde pad af om – tot onze verbazing – weer terug te zijn bij het beginpunt. Dat krijg je ervan als je niet goed oplet. Hahaha.

Maar ook dat was evenwel een mooi stukje van het park en het voordeel is dat het toegangelijk is voor rolstoelen en kinderwagens. Wil je wel naar het plankenpad dan moet je van het verharde pad af. Dus even opletten. Wij liepen het familiepad van 2,3 kilometer (zo bleek later)

De bospub

Heb je na al dat gewandel honger en dorst gekregen? Rij dan een stukje verder (ongeveer 10 minuten rijden vanaf de parkeerplaats Spier) naar de Bospub. Toen wij er waren kon je er alleen afhalen, maar wij genoten een heerlijke burger en lekker knapperige frietjes in de auto. Je moet wat tenslotte. Ik was al eerder in de Bospub met Alexandra tijdens onze tocht door Drenthe en Orvelte. Toen was alles nog open en het is een heerlijke plek om op een warme zomermiddag uitgebreid te lunchen. Aanrader!

Dieren

Je vind in Nationaal Park Dwingelderveld niet alleen prachtige natuur maar je kunt hier ook het nodige wildlife spotten. Denk hierbij aan herten en reeën maar ook veel vogels vind je terug in het gebied, waaronder de bonte specht, groene specht, wespendief, torenvalk, buizerds en nog veel meer. Ben je een vogelaar? Neem dan je verrekijker mee!

Het park wordt bovendien begraasd door verschillende soorten runderen en twee schaapskuddes. De schapen en runderen zorgen ervoor dat het een open gebied blijft. Op loopafstand van het bezoekerscentrum vind je een schaapskooi. Leuk om te bezoeken!

Dwingelderveld

En ben je op zoek naar nog een toffe overnachting in de buurt? Probeer dan het Westerkerkje eens, waar wij tijdens ons bezoek sliepen. Of check de mogelijkheden in Dwingeloo.

Bewaren?

Dwingelderveld

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like