Westerkerkje
1.1K00
HomeSlapenBijzondere overnachtingenBijzonder overnachten in Friesland – Westerkerkje
NederlandNederland

Bijzonder overnachten in Friesland – Westerkerkje

Hoe we er precies op kwamen weet ik al niet meer. Op gegeven moment waren we op zoek naar een bijzondere overnachting in Friesland en Charlotte kwam op de website van het Westerkerkje. En dat kleine rode kerkje zag er zo leuk uit dat we direct boekten voor het allereerste weekend in januari. Je kunt tenslotte niet vroeg genoeg beginnen met leuke uitstapjes in dit nieuwe jaar nietwaar?

We hadden mazzel want blijkbaar was er voor het weekend van 7 januari net een annulering geweest waardoor dat weekend vrij kwam.

Westerkerkje

Westerkerkje – Bijzonder overnachten in Friesland

Bij aankomst lag de sleutel op de vooraf aangegeven plek en konden we “ons” kerkje in. En jeetje wat een ontzettend leuke plek. Ben je op zoek naar een bijzondere overnachting in Friesland? Dan zit je hier zeker goed. We hadden natuurlijk van tevoren de foto’s op de website wel bekeken maar in het echt bleek het nog veel leuker te zijn. Snel nog even wat foto’s genomen van de buitenkant want de weersvoorspelling was niet al te best dat weekend. We hadden ons al voorbereid met spelletjes en een laptop die we mee hadden.

Uiteindelijk bleken we enorme mazzel te hebben met het weer en hebben we zelfs nog heerlijk in het zonnetje kunnen wandelen. (maar daarover later meer)

Geschiedenis

We twijfelden even of het gebouwtje ook echt een kerk was geweest, want ja het is nogal klein voor een kerk. Maar het is toch echt in dienst geweest als kerk van 1935 tot 1962. Het houten kapelletje werd oorspronkelijk gebouwd bij de Nederlands Hervormde kerk in Willemsoord. Tot 1950 was er elke zondag dienst. Ik vraag me dan wel af hoeveel mensen er in het Westerkerkje zaten. Nou ja trouwens als ik af ga op de omgeving dan zal het wellicht wel genoeg zijn geweest, want het kerkje ligt niet perse in een dichtbevolkt gebied.

Om er te komen rij je door smalle weggetjes met links en rechts prachtige hoge bomen. Ik kan me voorstellen dat het in het voorjaar en de zomer hier nóg mooier is. Charlotte en ik hebben ook al bedacht dat we nog een keer terug willen met beter weer. Je kunt buiten namelijk ook heerlijk genieten. Onder de overkapping staat nog een houtkachel en verderop in het veld staat nog zo’n heerlijk genietplekje.

In 1980 werd het Westerkerkje gekocht door de Friese kunstenaar Rinny Siemonsma. Hij woonde tot zijn overlijden in het kerkje en had hier zijn atelier en woonde hier ook. In 2013 kochten de huidige eigenaren Holke Looijenga en Ellinor Hellemans het kerkje en hebben het ingericht zoals je nu kunt zien.

Natuurgebied

Hou je van wandelen dan zit je hier zonder meer goed. Er is in de omgeving heel veel moois te vinden en recht tegenover het kerkje zit zelfs een heel natuurgebied. De Eese. Wij zijn hier niet gaan wandelen in verband met modderpoelen. Maar ik denk dat het in de zomer perfect is om de deur uit te lopen en op pad te zijn. Waar wij wel heen gingen vertel ik later.

Compleet

Bijzonder overnachten in friesland

Behalve dat het Westerkerkje enorm gezellig is ingericht is het ook nog eens heel erg compleet. We hebben al veel plekken van binnen gezien maar zelden zagen we een keuken die zo compleet was ingericht. Met prachtige glazen, meer dan genoeg borden en pannen. Alles wat je nodig hebt als je verder nergens heen kunt omdat alles dicht is. Dat was natuurlijk wel jammer, we hadden graag nog wat omringende dorpjes verkend. Kortom nog meer reden om deze bijzondere overnachting in Friesland gewoon nog een keer over te doen.

Wel goed om te weten is dat het wat minder geschikt is als je niet zo goed ter been bent. Je kunt weliswaar in de achterkamer slapen in plaats van op de vliering, maar dan nog zijn er veel ongelijke delen in huis. Goed om te weten.

O een kleine tip; vergeet niet om de voordeur op slot te draaien als je binnen bent (ook als je buiten bent natuurlijk) want voor je er erg in hebt kan er zo maar een nieuwsgierige toerist de kamer binnen stappen. Is ons niet gebeurd hoor, omdat die deur dicht zat!

Meer informatie en beschikbaarheid vind je hier.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

There are no posts to show right now.