HomeOm te doenRadio Kootwijk
NederlandNederland

Radio Kootwijk

radio kootwijk

Heel eerlijk gezegd had ik wel gehoord van Radio Kootwijk maar ik had geen zinnig idee wat het nou eigenlijk was. Dus toen Charlotte voorstelde om op de terugweg uit Twente nog even een bezoek te brengen aan radio Kootwijk had ik zoiets van ok, wat zit daar dan…?

Het blijkt dat Radio Kootwijk een heel apart gebouw is, maar tevens ligt er een prachtig stuk heide rondom van 450 hectare waar je naar hartelust kunt wandelen. Het art deco gebouw A (het hoofdgebouwd van radio Kootwijk) zelf is indrukwekkend en groot. En kun je vanaf vele plekken op de hei zien liggen. Het complete heidegebied rondom Radio Kootwijk is maar liefst 1800 hectare. Je vindt er onder andere het Kootwijkerzand en een groot aaneengesloten stuifzand- en heidegebied.

Voormalig zenderpark

Het gebouw dateert uit de twintiger jaren en werd gebouwd als tegenhanger van de zend- en ontvangststations die op Java lagen. De plek waar het nu ligt, op de veluwe, werd uitgekozen vanwege het feit dat het dunbevolkt was.

Gek om je voor te stellen wat er in die tijd nodig was om een telefonische verbinding te leggen over lange afstanden. Grappig om te weten; als je in 1923 een telefoontje wilde plegen met Nederlands-Indië dan waren de kosten daarvan 33 gulden. Dat was natuurlijk een vermogen. Helemaal als je bedenkt hoe lang geleden dit is.

Bovendien was het niet zo eenvoudig als de hoorn van de telefoon halen en bellen. Nee, je moest eerst naar een Indië-cel in een telegraafkantoor. Die vond je ook niet overal, maar alleen in de vier grootste steden van het land. En je gesprek mocht voor die 33 gulden dan ook niet langer duren dan 3 minuten. Zijn we nu toch heel anders bezig met onze mobiele telefoontjes!

Einde van een tijdperk

In 1999 werden alle zendfuncties van het park verwijderd. Het duurde nog tot 2001 voor alle apparatuur uit de gebouwen was gehaald en in 2004 werd het terrein aangekocht door de Dienst Landelijk Gebied. Een jaar later werd het enorme hekwerk wat om het terrein heen lag verwijderd en konden wandelaars, fietsers en de dieren uit de buurt weer een kijkje nemen bij het gebouw.

Wandelen bij Radio Kootwijk

De heide rondom gebouw A heeft vele wandelpaden. Wij deden de kortste route dit keer omdat we al flink wat kilometers in de benen hadden van een ochtendwandeling. De groene route is slechts 2 kilometer en is voor iedereen goed te doen. Maar er zijn veel meer wandelpaden in de omgeving, waaronder ook een wandeling over de heide van 12,5 kilometer.

De meeste wandelingen zijn een rondje. Dus je komt vanzelf weer op je startpunt uit. Op ongeveer 3 kilometer afstand van radio Kootwijk kun je gratis parkeren. Hier is het dan ook standaard flink druk. Bij het terrein zelf kun je ook parkeren, maar hiervoor betaal je € 5,-. Onafhankelijk van hoe lang je er bent. Voor de hele dag niet duur, voor een half uurtje best pittig.

Radio Kootwijk bezoeken

Je kunt gebouw A niet zomaar in. Wil je het gebouw aan de binnenkant bewonderen dan kun je het met een gids bezoeken. Zeker de moeite waard als je meer informatie wilt over de historie van het gebied en de gebouwen eromheen. Blijkbaar worden er ook regelmatig evenementen georganiseerd zoals concerten en tentoonstellingen. Dat is natuurlijk ook een prima manier om een kijkje binnenin te nemen.

radio kootwijk

Radio Kootwijk ligt op de Veluwe ten westen van Apeldoorn.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like