HomeOm te doenWandelen bij Lauwersmeer – Groningen
NederlandNederland

Wandelen bij Lauwersmeer – Groningen

Lauwersmeer Groningen
Lauwersmeer Groningen

Wandelen bij Lauwersmeer

Het Lauwersmeer is een nog relatief jong natuurgebied in het noorden van de provincie Groningen. Het gebied is ontstaan in 1969 na het afsluiten van de Lauwerszee. Om het risico op overstromingen te beperken werd de voormalige zeearm van de Waddenzee afgesloten.

Inmiddels is het gebied een belangrijk stukje natuur geworden en vind je er ruim 100 vogelsoorten. Je vindt hier steltkluten, lepelaars, grauwe franjepoten en sinds een aantal jaar ook de zeearend.

Om het gras in toom te houden lopen er 250 hooglanders en 150 konikpaarden in het hele gebied rond. Dan wel weer apart dat wij die helemaal niet gezien hebben!

Rondje vanaf Lauwersoog

Op zoek naar een wandeling in het Lauwersmeer kwamen we de nodige recensies tegen van mensen die riepen dat het volledig onbegaanbaar was als het een natte periode was geweest. Wij kozen uiteindelijk voor een wandeling van een kilometer of 7 vanaf restaurant Schierzicht. Natuurlijk was het restaurant zelf gesloten maar konden we er na afloop wel een portie kibbeling en een patatje afhalen.

Onze wandeling rond het Lauwersmeer begon al goed met heerlijk weer toen we opstonden. Wel aan de frisse kant nog, maar het zonnetje scheen uitbundig.

Rondje Lauwersmeer

Achteraf hebben wij misschien niet de meest spannende route uitgekozen voor het Lauwersmeer. Als je op zoek bent naar andere wandelingen in dit uitgestrekte gebied (24 vierkante kilometer) dan kun je een kijkje nemen op de site van het Lauwersmeer zelf. Ook via Staatsbosbeheer zijn er de nodige wandelingen uitgezet.

Wandeling Lauwersmeer

Voorjaar

Wij waren natuurlijk vrij vroeg in het voorjaar in het gebied, dus bijna alle bomen waren nog kaal. Ik stel me zo voor dat het een stuk mooier is als alles lekker groen is. Een goed uitvalspunt voor een wandeling is vanaf de parkeerplaats aan de Marneweg of vanaf het activiteitencentrum. Er is zelfs een wandeling die geschikt is voor mensen in een rolstoel, maar het merendeel van de wandelingen gaat wel door relatief drassig gebied.

Hou dus rekening met je schoeisel. Sommige stukken zijn echt wel flink zompig. En ik stel me voor dat het na een fikse regenbui snel onder water staat.

Je ziet op de foto’s wel hoe strak blauw onze luchten waren! Voor de foto’s vind ik persoonlijk een klein wolkje wel leuker maar ja, je hoorde ons verder natuurlijk niet klagen.

Afhalen bij restaurette Schierzicht

Heb je net als ons gekozen voor het startpunt bij het restaurant dan is het wel een bijkomend voordeel dat je daar een lekkere versnapering of een warm kopje koffie kunt afhalen na je wandeling. En er is een toilet. In deze corona tijden ook wel een pluspunt.

Al met al is Lauwersmeer een veelzijdig gebied voor een mooie wandeling met veel verschillende opties. Zeker de moeite van een bezoekje waard!

Check hier alle posts over diverse wandelroutes in Nederland.

Deze post bewaren voor later?

Wandelen bij Lauwersmeer

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like