Terras hoppen Valencia
87000
HomeStedenreis10 x tips voor Valencia
SpanjeSpanje

10 x tips voor Valencia

Valencia is een heerlijke stad voor een citytrip. Het is klein genoeg om bijna alles lopend te kunnen doen en er is meer dan genoeg te zien (en eten) om er een lang weekend te verblijven. 10 x tips voor Valencia op een rij.

De leukste tips voor Valencia

Valencia ben ik inmiddels twee keer geweest. Al moet je de eerste keer wellicht niet meetellen aangezien ik toen met Jacqueline was en we spontaan de verkeerde kant op zijn gelopen. Ja het kan. Dat was nog voor iedereen met google maps rondliep. Denk ik tenminste. Haha. We slenterden de hele dag rond en vroegen ons wel een beetje af ‘what all the fuz nou about was’ want ja, het was heus wel leuk maar om nou te zeggen dat we helemaal wauw van Valencia waren… Nee dat dan weer niet.

Pas helemaal aan het einde van de dag, na uren ronddwalen kwamen we erachter dat we stomweg de verkeerde kant opgelopen waren. En tegen die tijd hadden we natuurlijk geen zin om nog een keer opnieuw te beginnen. Dus… einde Valencia.

Tijd dus voor een hernieuwde kennismaking met deze geweldige stad. En krijg je ook meteen mijn 10 tips voor Valencia mee.

Mercado Central – dingen doen in Valencia

Als echte liefhebber van markten is het vast geen verrassing dat Mercado Central op nummer 1 staat van mijn lijstje met dingen doen in Valencia. Ik hou van het slenteren over markten en bovendien lag de Mercado op steenworp afstand van ons hotel (waarover later meer).

De markt is behoorlijk groot en je kunt er dan ook best wat uurtjes overheen slenteren. Ook lekker om er wat te eten te halen dus kom met een lege maag.

Mercado Central, Plaça de la Ciutat de Bruges

Canalla bistro

Ik ben natuurlijk hartstikke Hollands als ik zeg dat ik niet kan wennen aan de etenstijden van de Spanjaarden. De meeste restaurants gingen pas om een uur of acht ’s avonds open. En negen van de tien keer kozen wij er dus voor om dan maar ergens anders te eten. De uitzondering op die regel was wel Canalla bistro.

We hadden daar zulke goede verhalen van gehoord dat we geduldig (nou ja…) afwachten tot we er naar binnen mochten. En jee dat was absoluut 100% de moeite waard. Wat een heerlijke verrassende gerechten! Ben je in Valencia, dan is dit echt een must try!

De gerechtjes zijn om te delen, maar lijken in niets op de traditionele tapas. Ik verklap niet wat er allemaal op de kaart staat (is waarschijnlijk toch weer veranderd als je er naar toe gaat) maar alles was lekker!

Canalla bistro zit Carrer del Mestre Josep Serrano, 5, 46005 València

Horchateria de Santa Catalina

Horchata is een dingetje in Valencia. Je komt het overal tegen (voor een recept om het zelf te maken check je hier) en je hoeft dan ook niet perse naar een restaurant om het te kunnen drinken. Horchata is een drankje wat gemaakt wordt van tijgernoten, ook wel bekend als chufa. En de bekendste en oudste plek om een horchata te drinken is in Horchateria de Santa Catalina.

En bij een glaasje horchata hoort ook een farton… Ja ik heb de naam ook niet bedacht, maar deze dip je in de melk en eet je op. Eerlijk gezegd vond ik de farton nu niet meteen fantastisch, maar je moet het eigenlijk wel proberen!

Plaça de Santa Caterina, 6, 46001 València

Ontbijt bij Federal Cafe

Op zoek naar een toffe plek om te ontbijten kwamen we terecht bij Federal Cafe. Het is een hippe tent met groot terras buiten. Ik had er een ongelofelijk lekkere french toast met pistache, room en jam en karamelsaus… Tom had een ontbijtburger. Prima plek voor een goede koffie met lekkers!

Carrer de l’Ambaixador Vich, 15, 46002 València

Studentenwijk El Carmen

Het is eigenlijk grappig dat studentenwijken vaak een heel eigen karakter krijgen. Valencia is daar geen uitzondering op. De sfeer in de wijk is echt anders dan in de rest van de stad, plus er is de nodige streetart om te bewonderen. Niet vergelijkbaar met Wynwood overigens maar zeker de moeite waard van een bezoekje.

Stadspark Turia

Stadspark Turia

Het stadspark Turia was voorheen een rivier. Door overstromingen in 1957 werd besloten om de rivier droog te leggen en dit is nu volledig omgebouwd tot een heerlijk stadspark. Het is lang met in totaal wel 9 kilometer die dwars door de stad heen loopt. Zeker als het heet is, een prima plek om de hitte even te ontsnappen en lekker bij te komen in deze groene oase.

Overigens is het er vrij druk met fietsers en hardlopers. Let dus op waar je loopt!

Eindeloos van terras naar terras hoppen

Overal waar je kijkt in Valencia vind je fijne terrasjes. De meeste een beetje weg van de brandende zon en verstopt op mooie groene pleintjes en altijd druk bezet met Spanjaarden die genieten van een lekker drankje of hapje. Dus doe als de Valencianen en besteed de dag op een terrasje.

Het mooiste plein van Valencia schijnt het Mar d”avellanes patriarca te zijn. We zijn er geweest. Was het ook echt het mooiste plein? Ga dat zelf maar bekijken… 😉

Dulce de leche

Ik heb een enorme zwak voor Dulce de leche. Wat ik altijd heel grappig vind want gecondenseerde melk (waar het van gemaakt wordt) vind ik echt te vies voor woorden. Maar een tentje met de naam dulce de leche had natuurlijk een enorme aantrekkingskracht op mij. En met goede reden want je kunt hier heerlijke dingen halen. Buiten is een groot terras waar je met een heerlijk briesje kunt genieten van een zoete lekkernij. Of hartig want dat hebben ze ook.

Dulce de leche, Carrer del Pintor Gisbert, 2, 46006 València

Paella bij Casa Carmela

Een van de nadelen van alles willen proeven en eten is dat je op gegeven moment vol zit. En er dan echt niks meer bij kan. Maar ben jij een fan van paella? Dan schijn je de allerlekkerste te vinden bij Casa Carmela. Het is alleen open voor de lunch en reserveren is dus wel een aanrader. Heb je dus wat meer tijd in Valencia? Ga dan zeker even langs!

Aqua de Valencia

Aqua de Valencia is zeker niet gemaakt van water. Het is de cocktail van Valencia en bestaat uit wodka, cava, gin, sinaasappel en suiker. Dus maak niet de fout om dit te bestellen en te denken dat je de lokale water voorziening aan het proberen bent…

Maar met de bovenstaande tips voor Valencia houdt het natuurlijk niet op, want er is zoveel meer te zien en doen. Een weekend is dan ook eigenlijk net te kort. Nog wat extra tips voor je!

Nog meer tips voor dingen doen in Valencia

  • Wat fijn is, is dat veel van de bezienswaardigheden en museu op zondag gratis zijn. Wil je dus geld besparen ga dan daar langs op de zondag. Ook aan het eind van de dag wil het nog wel eens gratis zijn.
  • Ben je op zoek naar het smalste huis van Europa dan ben je op zoek naar La Estrecha. Om eerlijk te zijn vonden wij dit een beetje tegenvallen. Er stond een enorme parasol vol en die blokte de helft van het toch al smalle huisje af. Het huis is overigens 107 cm breed. Ik zou er wel eens binnen willen kijken.
  • Ben je gek op culinaire uitspattingen; probeer dan zeker ook turron. Een combinatie van karamel en noga.
  • Buñuelos de calabaza is een soort oliebol met pompoen. Deze plaatselijke lekkernij vind je niet alleen in Valencia maar kun je ook tegenkomen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Ongetwijfeld met een andere benaming. Misschien is het net zo iets als arroz con leche waarvan je ook wereldwijd verschillende versies hebt.
  • De lekkerste koffie schenken ze bij Bluebell Coffee Company.
  • Ben je fan van oude gebouwen? Loop dan zeker eens langs bij Estacion del Nord. Een prachtig oud stationsgebouw.

Tot zover mijn tips voor Valencia. Een prachtige stad waar ik zeker nog een keer naar terug wil. Dan wel voor een iets langere periode.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like