Potatobread 2
79500
HomeFoodReceptenIers aardappelbrood
IerlandIerland

Iers aardappelbrood

Irish potatobread

Tijdens de reis die Ellen via Bijzonder Plekje en ik maakten langs een gedeelte van de Causeway Coast vroegen we op gegeven moment aan iemand; ‘wat is nou een echt lokaal gerecht wat we zeker geprobeerd moeten hebben?’

Het antwoord – je raadde het misschien al – was dat we echt aardappelbrood een keer moesten proberen. Dus we konden ons geluk niet op, toen we even later op de kaart van een lokaal restaurant het beroemde potatobread zagen staan.

Teleurstelling

Toen ik het aardappelbrood op mijn bord zag liggen werd ik niet meteen gillend enthousiast. Ik bedoel; het zag er niet meteen heel appetijtelijk uit en was vooral mega vet. Ik vermoed dat ze het frituren en dan – om het op te warmen – nog een keer opnieuw frituren.

Een paar dagen later waren we op vistocht met Causeway Foodietours en op mijn vraag hoe je dat aardappelbrood nou echt moest maken kreeg ik te horen dat ik het recept van Paula McIntyre echt moest proberen. En jawel enige tijd later kreeg ik het recept van Paula in mijn mailbox.

Tijd dus om het aardappelbrood thuis te maken.

En wat een wereld van verschil met de mislukte versie die we in Ierland voorgeschoteld kregen! Nu wil ik niet zeggen dat het overal in Ierland foute boel is met dat aardappelbrood maar in ieder geval was die van ons zeker niet lekker.

Het recept van Paula vind je hieronder. Als je het gaat maken, zorg dat ook dat je het meteen opeet. Afgekoeld is het een stuk minder lekker.

Check hier alle reisrecepten op de site.

Potatobread of Iers aardappelbrood

IRISH POTATO BREAD (IERS AARDAPPELBROOD)

Potatobread is een heel bekend gerecht in Noord Ierland maar de versie die wij voorgeschoteld kregen was verre van ideaal. Ik kreeg een origineel recept van Paula McIntyre en maakte mijn eigen batch. Heerlijk! Eet wel warm en met boter.
Laat als eerste een rating achter!
Afdrukken Pin Rate
Gang: Ontbijt
Keuken: Ierse keuken
Trefwoord: aardappel
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Porties: 8 stukken

Ingrediënten

  • 500 gr gekookte kruimige aardappelen
  • 200 gr bloem
  • klein beetje suiker
  • 1/2 tl zout

Instructies

  • Officieel hoor je de aardappels te koken in de schil, de schil dan te verwijderen en de aardappels door een pers of zeef te drukken. Je kunt natuurlijk ook een aardappelstamper gebruiken maar zorg wel dat het goed glad is. Niet teveel klontjes.
  • Voeg de bloem, suiker en het zout toe en meng tot het een geheel wordt. Dit gaat het makkelijkste als je het uitstort op een met bloem bestoven oppervlak. Kneed het kort door. Niet langer dan ongeveer 30 seconden.
  • Maak er een bal van en druk deze vervolgens plat tot een diameter van ongeveer 15 cm. Snij dit in 8 plakken (wedges)
  • Verhit een koekenpan met boter en bak hierin het potatobread gaar en goudbruin. Serveer direct met roomboter!

Bewaren?

Iers aardappelbrood

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
You might also like