arroz con leche
1.3K01
HomeFoodReceptenArroz con leche recept – Zuid Amerika
Amerika

Arroz con leche recept – Zuid Amerika

arroz con leche

Arroz con leche

Waar mijn fascinatie met rijstepap oftewel arroz con leche vandaan komt weet ik eigenlijk niet. Toen we opgroeiden kregen we af en toe ook rijstepap of rijstebrij te eten. Mijn moeder kocht dat kant- en klaar in een pakje volgens mij. Van koken moest ze niks hebben, dus ik vermoed dat ook de rijstepap uit een potje kwam. Ondanks dat vond ik het toch lekker. In die tijd was het gebruikelijk dat we bij elke maaltijd een toetje kregen.

Meestal was het vanillevla of chocoladevla. Soms watergruwel (wat ik echt vreselijk vond) en soms dus rijstepap.

De eerste keer dat ik deze – in mijn ogen – Hollandse lekkernij proefde in het buitenland was in Costa Rica, waar het schuil gaat onder de veel exotischer naam arroz con leche. Heerlijk vond ik het! En veel lekkerder dan de versie die ik van huis kende.

arroz con leche

Riz au lait

Nu weet ik echt niet waar de rijstpudding zijn oorsprong vindt want je kunt dit gerecht in nagenoeg elk land ter wereld wel terugvinden. In Frankrijk is het riz au lait, Tejberizs in Hongarije, Tameloriz in Kosovo, in Thailand en door heel Azië vind je dan weer de sticky rice pudding terug met kokos. Als ik het ergens op de kaart tegenkom, dan moet ik het proberen.

En natuurlijk heb ik het meerdere malen zelf thuis nagemaakt. Want arroz con leche maken (of hoe je het ook wilt noemen) is heel erg makkelijk en zo verschrikkelijk lekker! Mijn favoriete versie maak ik in de slowcooker. Dan hebben de smaken helemaal lang de tijd om lekker in te trekken.

Maar voor vandaag deel ik met jullie mijn versie van de arroz con leche. Origineel of authentiek zal het vast niet zijn, maar aangezien er zo ontzettend veel variaties op het thema bestaan vraag ik me af of iemand nog weet hoe het in de basis gemaakt moet worden.

Ik denk dat het uiteindelijk neerkomt op een combinatie van rijst, melk en een zoetstof. En dan zijn daar tig variaties op! In mijn slowcooker recept doe ik kokosmelk en geef er een Aziatische twist aan. In deze versie van arroz con leche gebruik ik echter gedroogde cranberries, kaneel en steranijs.

Het is mijn favoriete versie maar pas het lekker aan naar jouw smaak! O en wil je eens helemaal wild gaan? Probeer dan eens deze versie van rijstpudding met bloemkoolrijst.

Arroz con leche

Arroz con leche recept

Laat als eerste een rating achter!
Afdrukken Pin Rate
Gang: Dessert
Keuken: Mexicaanse keuken
Trefwoord: melk, rijst, suiker
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

 • 150 gr pandan rijst
 • 2 kaneel stokjes
 • 1 steranijs
 • 1/4 tl zout
 • 500 ml water
 • 750 ml amandelmelk of melk naar keuze
 • 100 gr cup gedroogde cranberries
 • 200 gr suiker
 • gemalen kaneel ter garnering

Instructies

 • In een niet te klein steelpannetje doe je de rijst, de kaneelstokjes, de steranijs, zout en het water en breng dit rustig aan de kook. Dek de pan af met een deksel en zet het vuur laag. Laat het rustig pruttelen tot alle vloeistof is opgenomen, ongeveer 15 minuten.
 • Giet de amandelmelk erbij en laat dit weer even opwarmen tot het begint te borrelen. Roer nu de suiker erdoor en doe de gedroogde cranberries erbij, laat het onafgedekt voor een minuut of 10-15 door pruttelen en roer af en toe even door.
 • Zet het vuur uit, dek af en laat het iets afkoelen. Verwijder de steranijs en de kaneelstokjes. Om te serveren, bestrooi je het met wat gemalen kaneel.
 • Serveer warm of koud naar keuze.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
You might also like