Home » Food & Travel » Reisrecepten » Mexicaans dessert met arroz con leche

Mexicaans dessert met arroz con leche

door Simone van den Berg
arroz con leche

Arroz con leche

Als je tegen mensen zegt dat een van je favoriete gerechten rijstepap is… kijken ze je meestal een beetje meewarig aan. En aan de ene kant snap ik dat wel want vroeger, toen ik nog een ieniemini Simone was, maakte mijn moeder ook wel eens rijstepap. Uit zo’n kant- en klaar pak van de supermarkt en nee, dat was zeker niet mijn favoriet! Gadver. Dat was het woord wat in mijn hoofd kwam als ik het uitprobeerde… Maar als je eens duikt in de geschiedenis van de rijstpap kom je tot de ontdekking dat bijna elk land wel een eigen variant heeft op dit dessert. Of ontbijt.

In Nederland heet het alleen rijstepap, in Frankrijk Riz au lait en ik gok dat er nog wel meer variaties op zijn. De oorsprong van arroz con leche is denk ik in ieder geval Spaans of Portugees maar je moet voor de grap maar eens zoeken op wikipedia naar ricepudding en dan kijken hoeveel variaties erop bestaan! Waanzinnig gewoon. Tejberizs in Hongarije, Tameloriz in Kosovo, Arroz con Leche in Mexico, Spanje en Costa Rica en nou ja de lijst is eindeloos lang, maar de basis is voor alle recepten min of meer gelijk.

Warm en comfortfood

Eigenlijk probeer ik in elk land wel weer een nieuwe versie van rijstepap uit. In Mexico vind ik het een heerlijk gerecht maar jeetje misschien vind ik de Aziatische variant met citroengras (of deze kleverige rijst met mango!) nog wel lekkerder. Moeilijk kiezen in elk geval! Ik maakte het met amandelmelk dit keer en voegde kaneel en steranijs toe. Heerlijk als dessert maar misstaat ook niet als ontbijt! Probeer mijn versie van arroz con leche zeker een keer uit! Wat is jouw favoriet? Of moet je er niet aan denken en ren je snel weg als er rijstepap op het menu staat?

Arroz con leche

Ik had het de volgende ochtend koud met cranberry compote… Lekker!
Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 30 min
Totale tijd: 40 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 150 gr pandan rijst
  • 2 kaneel stokjes
  • 1 steranijs
  • 1/4 tl zout
  • 500 ml water
  • 700 ml amandelmelk
  • 1/2 cup gedroogde cranberries
  • 200 gr suiker
  • gemalen kaneel ter garnering

Instructies

  • In een niet te klein steelpannetje doe je de rijst, de kaneelstokjes, de steranijs, zout en het water en breng dit rustig aan de kook. Dek de pan af met een deksel en zet het vuur laag. Laat het rustig pruttelen tot alle vloeistof is opgenomen, ongeveer 15 minuten.
  • Giet de amandelmelk erbij en laat dit weer even opwarmen tot het begint te borrelen. Roer nu de suiker erdoor en doe de gedroogde cranberries erbij, laat het onafgedekt voor een minuut of 10-15 door pruttelen en roer af en toe even door.
  • Zet het vuur uit, dek af en laat het iets afkoelen. Om te serveren, bestrooi je het met wat gemalen kaneel.
  • Serveer warm of koud naar keuze.

Delen is fijn!

Dit vind je misschien ook leuk

3 comments

Avatar
Marita Boutens januari 13, 2014 - 10:59 am

Hoi Simone

Kun je de Alpro gewoon vervangen door melk volle/halfvolle?

groeten
Marita

Antwoord
Simone van den Berg
Simone van den Berg januari 13, 2014 - 1:50 pm

He Marita! Ja hoor dat kan zeker. Als je de amandelmelk ook vervangt dan wordt de smaak wel echt anders maar zeker niet minder lekker! 😉

Antwoord
Slowcooker: rijstpap met kokos en banaan | Simone's Kitchen februari 5, 2016 - 8:00 am

[…] maar ook doordat ik de smaken leerde te waarderen. Ik schreef al eerder de Costa Ricaanse versie op Arroz con leche  waar ik echt heel blij van wordt en deze versie is uit het boek Slow Cooked van Olivia Andrews […]

Antwoord

Laat een comment achter

* Door dit formulier te gebruiken ga je akkoord met het opslaan en inzien van de data die je ingeeft door deze website

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.