telefoon in de auto
3100
HomeAlgemeenJe telefoon in de auto: wat mag wel en wat niet?

Je telefoon in de auto: wat mag wel en wat niet?

De mobiele telefoon wordt een steeds groter onderdeel in ons leven; het is eigenlijk al bijna niet meer weg te denken. Dit heeft ook directe invloed op ons rijgedrag. Hoewel het niet toegestaan is om actief op je telefoon te zitten tijdens het rijden, wordt dit nog steeds vaak gedaan – met gevolgen variërend van hoge boetes tot ernstige ongelukken.

Toch is er soms nog wel eens sprake van onzekerheid over wat er nou precies wel en niet mag in de auto als het gaat om de telefoon. In dit artikel laat ik je zien hoe het in elkaar zit!

Telefoon in de auto

De regels over ‘rijden’

Goed, je mag dus niet je telefoon gebruiken tijdens het rijden. Maar wat valt er volgens de wet nou eigenlijk precies onder “rijden”? De wet wordt toegelicht met de uitleg dat het om een voertuig moet gaan dat zich voortbeweegt. Logischerwijs betekent dat dan ook dat je wel je telefoon mag gebruiken op het moment dat je stilstaat. Dat zou in theorie dus betekenen dat je niet alleen tijdens het parkeren op je telefoon mag zitten, maar ook als je stilstaat in een file of wanneer je wacht voor het stoplicht.

Wanneer ben je aan het ‘vasthouden’?

De term ‘handsfree’ ken je misschien wel: je telefoon gebruiken zonder je handen. Oftewel, je houdt je handen op je stuur. Dit geldt wanneer je je telefoon bijvoorbeeld met de speaker aan op de stoel naast je hebt liggen, wanneer je oortjes in hebt, of als je je telefoon in de alom bekende telefoonhouder hebt zitten. Je telefoon op schoot houden of tussen je oor en schouder klemmen – in theorie natuurlijk ook handsfree -, mag daarentegen dan weer niet. Er is een tijd een discussie gaande geweest of het bedienen van je telefoon in de houder (of via een scherm zoals apple carplay) ook onder ‘vasthouden’ viel, maar as we speak is dat dus gewoon toegestaan.

Maar hoé je het gebruikt is hier wel belangrijk. Je mag je telefoon bijvoorbeeld wel gebruiken om Google Maps of je GRID app te raadplegen. Maar ga je uitgebreid zitten appen of iets opzoeken op Google dan gebruik je de telefoon langer dan essentieel en dit is dan weer NIET toegestaan.

Bezwaar maken

Wanneer je een boete ontvangt zonder staande gehouden te zijn, kan je soms proberen een argument te maken tegen de bekeuring. Je kunt de verklaring vragen van de agent over waarom je niet staande bent gehouden en indien je het er niet mee eens bent, kan je hier bezwaar tegen maken. Wel is het zo dat de manieren om ongeoorloofd gebruik van de telefoon te detecteren steeds geavanceerder worden. En als er een foto wordt gemaakt waarbij je duidelijk je telefoon in de hand hebt, wordt het wel heel moeilijk om dat feit te weerleggen.

telefoon in de auto

Je kunt natuurlijk altijd proberen om bezwaar te maken. Blijkbaar zijn er zaken geweest waarbij de beschuldigde persoon werd vrijgesproken omdat ze hun telefoon op dat moment niet actief gebruikten. Nu zal het lastig zijn om aan te tonen dat je je telefoon niet aan het gebruiken was maar hem wel tussen je schouder en oor klemde maar op je schoot is dat zeker wel een goed argument. Ik heb mijn telefoon ook wel eens op mijn schoot liggen omdat ik hem simpelweg even kwijt moest. In theorie niet toegestaan, maar wel een twijfelgeval.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like