Goree
8600
HomeOm te doenVijf dingen om te doen in Senegal
vlag van SenegalSenegal

Vijf dingen om te doen in Senegal

Senegal

Om heel eerlijk te zijn had ik er weinig voorstelling bij toen ik ja zei tegen een bliksembezoek aan dit Afrikaanse land. Ik wist ongeveer waar het moest liggen maar daar hield het dan ook wel meteen bij op. Senegal (voor het geval jij het ook niet zo goed weet) ligt aan de westkust van Afrika. Gambia, iets bekender bij de meeste mensen, ligt eigenlijk ín Senegal. Even googlen voor het exacte plekje! Maar goed, Senegal dus…. Het is een bestemming die nog wat minder bekendheid geniet dan buurland Gambia.

Doen in Senegal

Senegal telt 14 miljoen inwoners waarvan 1/4 in de hoofdstad Dakar woont. Dakar was dan ook de plek waar we onze trip begonnen, want het vliegveld – je raadt het al – was natuurlijk daar. Het was warm en vochtig toen wij aankwamen. Net na het regenseizoen is de gevoelstemperatuur flink hoger dan de 30˚C die het ongeveer was. En in de stad voel je dat goed!

Dakar

Katje bij de vismarkt

Er is geen twijfel mogelijk: op het moment dat je het vliegveld van Dakar af bent, ben je direct in Afrika. Luid en duidelijk. Door vertragingen en eindeloze files rondom Dakar hadden we hier veel minder tijd dan oorspronkelijk ingepland. Ik kan je dan ook weinig echt goede tips over deze stad geven,behalve dan dat ik denk dat je er goed een dag kunt vertoeven. Onderweg naar de haven voor een boottochtje naar Goree passeerden we diverse kleurrijke marktjes. Daar had ik graag over heen gedwaald!

Gorée

Goree is een klein eiland voor de kust en hoort bij Dakar. Het heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de slavernij in Senegal en het eiland wordt dan ook veel bezocht door mensen die daar specifiek interesse in hebben. De naam Goree is afkomstig van de Hollandse naam Goedereede en is daar een verbastering van. Gorée heeft een klein haventje, wat restaurantjes en een klein strandje, maar is vooral erg leuk om over heen te wandelen. Perfect om even uit te waaien na een dagje Dakar.

Het eiland Goree in Senegal

Hou overigens rekening met het feit dat de meeste mensen in Senegal niet graag op de foto gaan. Nu is het eigenlijk nooit een goed idee om je camera direct in iemands gezicht te duwen, maar in Senegal is het ook niet aan te raden. Koop je eerst een kleinigheidje dan zijn ze een stuk toegeeflijker. Maar wel iets om rekening mee te houden!

Goree

Visafslag Mbour

Vismarkt Mbour in Senegal

Mogelijk mijn favoriete trip van ons korte bezoek aan Senegal is de chaos op de visafslag in Mbour. Kleurrijke vissersboten liggen voor de kust, volgepakt met mannen die vis in en uit aan het laden zijn. Vanaf de boten waden weer andere mannen met de gevangen vis in grote bakken op hun hoofd naar de kust. Hier worden de vissen direct verhandeld of doorverkocht naar hotels en restaurants. Op het strand zelf zijn mensen bezig met het schoonmaken van de vissen, wordt er handel gedreven en is het een complete kakafonie van kleuren, geluiden en geuren. Heerlijk om overheen te lopen en nog heerlijker om al die kleurrijke chaos vast te leggen. De visafslag is elke dag. Je komt er overigens weinig toeristen tegen. Ik denk dat het merendeel vlucht voor de bende. Haha… Ik hou ervan. Ik kon ook geen genoeg krijgen van het maken van foto’s.

Senegal vismarkt
Marktvrouw Senegal

Markten bezoeken

Per definitie mijn favoriete bezigheid in veel landen maar in Afrika in het algemeen en Senegal in het bijzonder is het geweldig. De vrouwen dragen de mooiste kleurige gewaden en lopen gracieus langs met enorme bakken met aangekochte waar op hun hoofd. Uberhaupt best knap want probeer maar eens iets op je hoofd te vervoeren! Markten vind je overal. Vlak voor de visafslag in Mbour zit ook een grote, die meer verkopen dan alleen vis.

Mbour vismarkt
Mbour vismarkt senegal
Mbour vismarkt

Strand

En dan natuurlijk het strand. Want na een stoffige en hete dag in de stad of op de markten kun je in Senegal ook nog eens prima uitwaaien en genieten van zee en strand. Wij verbleven in het Royal Horizon Baobab hotel, pal aan het strand en bekroond tot beste all inclusive hotel van Senegal. Nu ben ik niet meteen van de all inclusive vakanties maar de kwaliteit in dit hotel was wel echt top. Bovendien is eten aan de straat in Senegal misschien een iets minder handig idee. Laura, die ook mee was op reis heeft een uitgebreid artikel geschreven over het hotel. Dus voor meer info check je hier even!

Royal Horizons
Strand bij Royal Horizons Baobab

Ik mocht meekijken met de chefkok van het hotel en daar heb ik een recept van: poulet Yassa . En vertel ik je alles over het Bandia Game Reserve.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like