Culatra
27610
HomeFinca MarleyZuid Portugal, een andere wereld
PortugalPortugal

Zuid Portugal, een andere wereld

Heet, zonnig en droog, we zijn aangekomen in Zuid Portugal. Een andere wereld.

Onze eerste ankerplek is Sagres, een relaxt surf dorp waar we zwemmen en genieten van de prachtige stranden en indrukwekkende rotsen. De verwachte rolling surf waves maken dat we niet lang in de baai kunnen blijven. Anker ophalen en door naar vissersplaatsje Alvor. Hier eet je de lekkerste visspecialiteiten (of Italiaanse pizza’s) maar wel tussen de Engelsen. Het lijkt wel een grote enclave van Britse soccer supporters. 

Culatra

Er wordt veel gezeild, makreel gevangen, gedanst en gefotografeerd (door Beau!). En zo hoppen we door naar Culatra, een parel die op onze bucketlist staat. De plek waar wij ooit, tijdens een bezoek aan mijn ouders, droomden van het zeilnomaden bestaan. Het voelt onwerkelijk om hier met ons eigen schip aan te komen.

Culatra is een eiland waar alleen lokale vissers mogen wonen. Midden in een van Portugal’s grootste natuurgebieden . De Ria Formosa, een uitgerekte lagune van eilanden, witte stranden en veel flora en fauna. Zo vind je hier de grootste populatie zeepaardjes en zoetwaterschildpadden (die hebben wij niet gezien!)

culatra

Culatra voelt als vakantie, we gaan dagelijks naar ‘ons’ strandje, maken zandkastelen, eten met de lokals en zwemmen rond de boot. We hebben nog geen watermaker en met 400 liter in de tanks moeten we eens in de zoveel tijd naar een haven. Dit keer Olhão. We eten Japans, Mexicaans en als de kleintjes op bed liggen gaan we op stap. De boot ligt op 100m van de lekkerste cocktail bar dus wagen we het erop en zetten de babyfoon aan.

Sevilla lonkt

Na 1,5 week is het tijd, Sevilla begint de lonken. We hebben genoten van de zomer en heel hard geleefd. Wat is het bijzonder avontuurlijk maar daarnaast ook hard werken met 2 kleintjes aan boord.

Via Ayamonte, zeilen we door het meest helderblauwe water tot nu toe naar de monding van de Río Guadalquivir. We ankeren naast een natuurgebied en met onze dinghy steken we de rivier over om nog 1x met uitzicht op de Atlantische oceaan te genieten van het strandleven. Een traantje wordt gelaten, opeens realiseren we ons dat we het gehaald hebben – onze eerste bestemming. We hebben het gewoon gedaan. Wat precies??

AFSTAND

3704 km (2000 nautische mijl)

AANTAL HAVENS

11 havens

AANTAL LANDEN

4

VOOR ANKER

90 nachten

VISSEN GEVANGEN

8

ZONSONDERGANGEN

125

DOLFIJNEN

Véél

NACHTTOCHTEN

5

Het smaakt naar meer

En het mooiste van alles, het smaakt naar meer. Voor ons allevier, en dat is een goed teken! Want hoe hectisch het soms is, zo zijn er ook echt momenten dat we riepen ‘Klaar ermee!’ we willen door. Dus in Sevilla gaan we een halfjaar genieten van city life, werk en de kleintjes van de Montessori school. En Marley – die gaan we klaarmaken voor onze volgende reis.

Alle avonturen van Marley kun je hier lezen

  1. Het avonturen gaat je niet in de koude kleren zitten. Het kruipt waar het kan, het raakt je en ons ook. Ik lees het in jullie verhalen, zie het in de foto’s (welke zijn van Beau?). Ondanks dat het niet altijd makkelijk is. En je bent vergeten op het lijstje te zetten ORCAS 0. Go Marley! En Sevilla is ook een avontuur. Maak het mooi. ❤️

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like