Douro river
26620
HomeSailing MarleyZuidwaarts voor sardientjes en city vibes
PortugalPortugal

Zuidwaarts voor sardientjes en city vibes

We nemen afscheid van Spanje en racen met ruime wind in een dagtocht van 70 nautische mijlen naar Porto. Het voelt bijna als thuiskomen in Portugal. We genieten van de swingende taal, kleurrijke mensen en smaakvolle keuken van Pastéis de Nata tot gegrilde vis op de bbq en het leven dat zich vooral op straat afspeelt. De kleintjes zijn een ware aantrekkingskracht, wat een rijkdom om zoveel mensen te mogen ontmoeten.

Porto

Sandwich city Porto is mooi maar toeristisch, er wordt volop geskate, gegeten en gewandeld. Vanaf de haven en ankerplaats een te gekke wandeltocht van 7km via de Douro rivier met prachtig uitzicht op de historische stad. Een absolute aanrader voor een stedentrip. Al is het dorp aan de jachthaven ook echt de moeite waard! Afurada, het vissersdorp waar je kan genieten van de verse vangsten op de straat bbq. Aanraders als Taberna Sao Pedro of Restaurante Vapor zijn niet te missen.

Adrenaline rush

Via Figueira de Foz, een fijne badplaats voor de Portugezen waar wij een ochtend knutselend doorbrengen in de strandbibliotheek, zeilen we door naar Cascais. We volgen het advies van de autoriteiten en blijven op de 20m diepte lijn varen vanwege de orca’s die hier inmiddels bijna dagelijks boten aanvallen. Niet eerder werden we begroet door zoveel dolfijnen, de Portugese wateren zitten vol vis! Vlak voor zonsondergang spotten we 3 free willy’s aan de horizon. Gelukkig ver weg maar toch. De adrenaline zit er even goed in.

Wet van Murphy

‘s Avonds laat worden we opnieuw verrast, dit keer door de harde wind die rond de kaap suist. Even lijkt de gennaker uit te rollen en dan stapelen de problemen zich op: de val zit vast, de wind steekt op, door de donkerte zien we geen hand voor ogen laat staan de onmogelijk kleine vissersstokken waar gevaarlijke lobsterpotten en netten aanhangen. Die wil je echt niet in je schroef hebben. We blijven rustig, handelen snel en zijn weer een ervaring rijker.

Lokaal visserfeest

In Cascais vallen we met de neus in de boter. Het lokale vissersfeest wordt uitbundig gevierd en nog voordat we goed en wel op de kant staan krijgen we een koud bier en vers gegrilde sardines aangeboden. We genieten van de food trucks, muziek en het afsluitende vuurwerk dat vlak voor Marley wordt afgestoken.

De dag die volgt blijven we vanwege de harde wind en hoge golven aanboord. Klaar met vis? Dan is Chutnify de perfecte plek om te genieten van de rijke Indiase keuken. Wat worden we hier verwend!

Lissabon

We besluiten de Tagus rivier op te gaan voor een bezoek aan prachtig Lissabon met de lekkerste Pasteis de Nata en Thaise restaurant Bao-Bao (heengaan!).

Samen met Abby breng ik een bezoek aan lieve vriendin Reachel die sinds onze vakantie in 2020 in Portugal is gebleven. Ze woont in Ericeira, een surfers stadje op een halfuur rijden van Lissabon. De kleine stranden, vrijgevochten warme mensen, lokale eten en prachtige community setting. Een inspirerende plek.

Verder Zuidwaarts

Het is tijd, het ankeren en de rust en ruimte lonkt weer! We gooien trossen los om verder af te zakken naar het zuiden. De tocht naar Lagos splitsen we op. Eerste nacht droppen we het anker tussen de kliffen van Setúbal. ‘s Ochtends, zodra de wind opkomt, zeilen we verder via Sines naar Sagres. We besluiten wat verder uit te varen maar worden al snel teruggefloten als er via de marifoon een waarschuwing komt. Die nacht is er een zeilschip precies op onze positie aangevallen. We keren 90graden richting de kust en houden ons opnieuw braaf aan de regels.

De oceaan trakteert ons op vis! We vangen makrelen en onze eerste tonijn. Als we op dag 3 de beroemde Cabo de São Vicente ronden realiseren we ons dat we op het meest zuidwestelijke puntje van Europa zijn aangekomen. Waar eerst ons doel was om verder te komen dan Stellendam bevinden we ons nu, met inmiddels 2000nm op de teller, in Zuid Portugal. We worden er even stil van en genieten samen van de prachtige ondergaande zon op deze mystieke plek.

Cabo de Sao Vicente
  1. Cathelijne Palmboom says:

    Fijn dat jullie de orka’s nog steeds weten te omzeilen. De culinaire hoogstandjes doen mij in ieder geval watertanden!

    Fijn je even gesproken te hebben.

    Dikke kus lieverds! En laat Willy maar lekker links liggen. Of in jullie geval rechts dan toch.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like