Atlantisch frankrijk
60120
HomeSailing MarleyOesters, Bretonse huisjes en heel veel baguettes!
Vlag van FrankrijkFrankrijk

Oesters, Bretonse huisjes en heel veel baguettes!

Atlantisch Frankrijk begint voor ons bij Camaret-sur-mer, een plaatsje in de Rade de Brest – een enorme baai die de Atlantische Oceaan verbindt met het meest westelijke puntje van Frankrijk.

De nachttocht vanuit Sark heeft ons en Marley zout en plakkerig gemaakt en we besluiten een nacht door te brengen in de haven. Na weken op anker is het heel fijn om even aan de steiger te liggen met onbeperkt toegang tot drinkwater. Wat kan je ineens blij worden van de simpelste dingen. Dat gevoel van luxe went snel en opnieuw lonkt de totale vrijheid van het ankeren. We ankeren in de baai van Cameret-sur-mer en na de nodige uurtjes op het strand, vissen met Beau z’n eerste hengel, niet-zelf-gevangen wel zelf-gepelde-garnalen en bbq is het tijd om de Bretonse kust te ontdekken. 

De zon komt ’s ochtends vroeg op terwijl wij koers zetten richting Belle-Île-en-Mer. Hier realiseren we ons echt wat we aan het doen zijn; we pakken ons huis op en ze brengt ons naar de mooiste plekjes op aarde! 

Belle-Île-en-Mer

Belle-Île is een plaatje; de charmante witte Bretonse huizen, de kleurrijke details en subtropische planten, de baaien, lange witte stranden, de boetiekjes en smaakvolle delicatessenzaakjes. We dompelen ons volledig onder in het eilandleven en gaan zelfs naar het zomerfeest van de lokale school. Beau vermaakt zich opperbest. 

Ook Île d’Yeu is prachtig maar met 23 km2 een stuk kleiner. Omringd door rustige strandjes waar de Fransen hun relaxte familievakantie lijken te vieren. Mensen zijn open, behulpzaam en heel vriendelijk. We ankeren in een afgelegen idyllische baai en bij aankomst op het strand worden we warm onthaald en krijgen een lift aangeboden. In het stadje smullen we van vers gebakken vis met lokaal gebrouwen bier.

Les Sables d’Olonne

We vervolgen onze reis naar het epicentrum van de zeilsport, Les Sables d’Olonne. Vanaf hier start de grootste solo-zeilrace de Vendée Globe. Een goede plek om Marley weer schoon te maken en het motoronderhoud te doen. Filters vernieuwen, olie verversen, impeller vervangen. Het geeft een enorme kick om zo je eigen huis in goede staat te houden. Hoewel we zoveel mogelijk willen zeilen, zijn juist op de momenten dat het er op aankomt een goed lopende motor heel belangrijk.

Ook Beau en Stefan worden onder handen genomen, mijn poging hun haar te knippen liep hoewel hilarisch uit op een “catastrophe nucléaire” aldus de lokale kapper. In Les sables d’olonne vieren we Abby’s verjaardag, onze boot baby. De aarbeientaart van de lokale patisserie smaakt haar wel.

Ile de Ré

Vanuit de haven zeilen we in een avondtocht naar Ile de Ré – voor ons het laatste pareltje aan de Frans Atlantische kust. Bij Cabane du Boutillon ontdekken we de verse lokale oesters. Het kost de kwekers 3 jaar geduld en TLC voordat de oesters geoogst kunnen worden. En dat proef je! De kleintjes smullen mee.

Het geheime ceviche recept van de chef – iets met kiwi, komkommer en oesters – wauw! We ontdekken het eiland en laten Beau kennis maken met Jeu de Boules. We verzamelen schelpen op het strand, zwemmen in het helderblauwe water, doen vele pogingen om vis te vangen en genieten van de totale hectiek van family life aan boord.  

Frankrijk je was geweldig en je stokbrood en rijke keuken gaan we meer dan wat ook missen. 

Op naar Spanje!

  1. Ellen en Marlijn says:

    Wat leuk om te lezen!
    Wat is Beau groot geworden🥰
    We zijn benieuwd naar de volgende verhalen
    Groetjes Ellen en Marlijn

  2. Heerlijk de verhalen en foto’s! Ook zo mooi dat jullie je dan ineens écht realiseerden wat jullie aan t doen zijn! Avontuurlijk en echt leven! Wij genieten met jullie mee!!! Liefs

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like