kaiserschmarrn
15500
HomeFoodReceptenKaiserschmarrn – pannenkoeken uit Oostenrijk
OostenrijkOostenrijk

Kaiserschmarrn – pannenkoeken uit Oostenrijk

Ik geef toe; de eerste keer dat ik kaiserschmarrn bestelde in Oostenrijk was ik een beetje teleurgesteld. Was dit het nou helemaal?? Ik kreeg een bordje voor mijn neus wat ik het beste kan omschrijven als scrambled pannenkoeken.

Kaiserschmarrn – Oostenrijk

Enig gegoogle wees al snel uit dat kaiserschmarrn ook eigenlijk niet veel meer zijn dan gescramblede pannenkoeken. In Oostenrijk kom je ze tegen waarbij een gewoon gebakken pannenkoek in stukken is gesneden of als een roerbak pannenkoek. Hoe je het ook maakt; het is gewoon wel lekker.

Het voordeel van Kaiserschmarrn ten opzichte van een gewone pannenkoek is dat je meer lekker knapperige randjes hebt. Tenminste als ze ook echt geroerbakt zijn, anders gaat die vlieger niet op. De pannenkoeken bevatten ook opgeklopt eiwit waardoor ze extra luchtig worden.

Lekker bordje

Bijkomend voordeel van het roerbakken van de pannenkoeken is dat je ze niet hoeft om te gooien en dat je mislukte pannenkoeken vanaf nu gewoon kaiserschmarrn noemt. Dan ben je toch mooi in één keer klaar.

Het maken van de kaiserschmarrn kan eigenlijk niet eenvoudiger. Je splitst de eieren en je klopt de eiwitten stijf. In een andere kom klop je de eidooiers met de suiker los. Hierbij komt de melk en de bloem en je klopt het geheel even goed door. Dan vouw je als laatste het geklopte eiwit erdoor en je bakt de pannenkoeken zoals elke andere pannenkoek.

Het enige verschil is dat je na een paar seconden een spatel gebruikt om de pannenkoeken door te roeren. Je kunt er ook voor kiezen om ze gewoon te bakken, daarna uit de pan te halen en in stukjes te snijden. Vervolgens smelt je ruim boter in de koekenpan en je bakt ze nog een keer waardoor je extra veel knapperige randjes krijgt. De moeite waard!

kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn (Oostenrijk)

Lekker als ontbijtje of als dessert! Serveer met vers fruit, een bolletje ijs en lekker veel poedersuiker
Laat als eerste een rating achter!
Afdrukken Pin Rate
Gang: Ontbijt
Keuken: Oostenrijk
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 3 eieren gesplitst
  • 50 gr suiker
  • 200 ml volle melk
  • 150 gr bloem
  • snufje zout

Instructies

  • Klop de eiwitten stijf. Voeg hier beetje bij beetje de helft van de kristalsuiker aan toe tot er stevige glanzende pieken ontstaan.
  • Klop ondertussen in een andere kom de eidooiers op, samen met de rest van de kristalsuiker. Voeg hier de volle melk, de bloem en een snufje zout aan toe. Klop dit even goed door tot een glad en klontvrij mengsel. Spatel er vervolgens voorzichtig de geklopte eiwitten door.
  • Verhit een klontje boter in een koekenpan. Schep een flinke lepel van het kaiserschmarrnbeslag in de pan. Laat de onderkant van de ‘pannenkoek’ licht stollen en scramble het geheel vervolgens met behulp van een spatel. Bak de Kaiserschmarrn goudbruin en gaar.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
You might also like