Samantha van Travelling Pants
45600
HomeAlgemeenSolo op reisAlleen op reis door Samantha van Travelling Pants

Alleen op reis door Samantha van Travelling Pants

Alleen reizen

Hallo, mijn naam is Samantha van travellingpants.nl. Het is inmiddels alweer 5 jaar geleden dat ik in mijn eentje door Zuid-Amerika heb gereisd, voor een half jaar. Op het begin vond ik het alleen reizen wel spannend, maar ik wil het iedereen aanraden. Je krijgt er namelijk heel veel voor terug! Daarom deel ik graag mijn ervaringen van deze reis. Twijfel je nog een beetje of alleen reizen iets voor jou is? Hopelijk nemen mijn ervaringen een deel van deze spanning weg.

Samantha van Travelling Pants

Waarom alleen op reis?

Tijdens het laatste jaar van mijn studie werd het voor mij steeds duidelijker: na mijn studie ga ik eerst een tijdje reizen. Ik was na mijn master wel even klaar met leren, maar had nog geen zin om daarna meteen te gaan werken. Daarnaast was ik vrijgezel, dus ik had alle vrijheid om even iets anders te doen en er een tijdje op uit te gaan. Ik had heel erg de behoefte om de wereld te ontdekken, maar ook mezelf beter te leren kennen. Wat wil ik nu precies?

Waar mijn fascinatie voor Zuid-Amerika precies begonnen is, durf ik niet te zeggen. Ik was sowieso verliefd op de Spaanse taal en cultuur. Zuid-Amerika leek me heel exotisch en was lekker ver weg. En daarbij is het natuurlijk een continent dat alles heeft: grote steden, mooie stranden, gebergtes, jungles, woestijnen. Noem het maar op.

DSC06867

Mijn ouders waren eerst niet zo blij dat ik alleen ging. Ik was al eerder voor een paar maanden gaan backpacken, maar dat was in het westerse Australië. En toen ging ik samen met een vriendin. Tijdens deze reis door Australië had ik geleerd dat het voor je vriendschap ook niet altijd even goed is om samen voor zo lang te reizen. Je zit de hele tijd op elkaars lip en soms ontstaan er irritaties. Daarom wou ik, ook bij gebrek aan een relatie, graag alleen gaan. Dat snapten mijn ouders ook wel. Ik was toen ook alweer 24. Ik heb mijn ouders goed in de voorbereiding betrokken. Ik ben bijvoorbeeld met mijn vader naar een paar beurzen en open dagen geweest, zodat hij ook beter wist wat er allemaal bij kwam kijken. Uiteindelijk waren ze er ook helemaal oké mee, zolang ik maar niet naar Colombia ging. Dat klonk ze toch net iets te gevaarlijk.

Ervaring 1: Een goede voorbereiding is het halve werk

Hoewel ik dus super graag alleen wilde reizen, vond ik het ook wel een beetje spannend. Gelukkig wist ik door mijn ervaringen van Australië al wel een beetje hoe het leven van een backpacker eruitziet. En hoe het bijvoorbeeld met hostels, bussen en medereizigers werkte.

Het heeft mij erg geholpen om de reis goed voor te bereiden. Een jaar van tevoren heb ik de Lonely Planet van Zuid-Amerika al voor kerst gekregen. Deze heb ik flink uitgepluisd. Dit is niet alleen handig, maar ook heel leuk. Hierdoor kreeg ik nog meer zin om te gaan reizen.

Tijdens de voorbereiding heb ik onder andere gekeken naar de veiligheid. Is het veilig om in je eentje door deze landen te reizen? Gelukkig is Zuid-Amerika over het algemeen veilig, maar je moet wel oppassen. Vooral in de grote steden. Hier kom ik zo nog wel even op terug.

Ook heb ik de route van mijn reis vooraf al zoveel mogelijk vastgelegd. Als je het alleen reizen nog een beetje spannend vindt, kan het heel fijn zijn om wat houvast te hebben. Stippel een globale route uit, met plaatsen die je sowieso wilt bezoeken. Hoe kom ik van a naar b?  Maar plan het niet te veel in detail, want je zult zien dat je ter plekke je reis vaak toch nog een beetje wijzigt. Op aanraden van iemand ga je misschien toch wel naar die plek, die je eerst niet op je planning had staan. Of je besluit tijdens je reis samen met iemand te gaan reizen, zodat je route toch een beetje anders wordt.

Ervaring 2: Een stabiel begin is heel fijn

Om iets van de spanning weg te nemen, had ik ervoor gezorgd dat het begin van mijn reis stabiel en gepland was. Ik had voor de eerste 4 weken in Buenos Aires een cursus Spaans geboekt. Hierbij zat al een accommodatie en transfer vanaf het vliegveld inbegrepen, dus ik hoefde hier verder niet zoveel aan te regelen. Door te beginnen aan een vaste basis, kon ik rustig wennen aan de Zuid-Amerikaanse cultuur en gebruiken, ervaring opdoen met het alleen zijn, mensen leren kennen, mijn reis verder uitstippelen en natuurlijk Spaans leren. Het grote voordeel hiervan was dat ik altijd wel een groepje mensen om mij heen had om dingen mee te doen en die mij iets konden bijleren over de stad en de cultuur. Daarnaast kon je ook op jezelf de stad ontdekken.

Samantha van travellingpants

Ervaring 3: Je leert echt heel veel mensen kennen

Op het begin was ik bang dat ik veel alleen zou zijn, en dat het erg lastig zou worden om mensen te leren kennen. Gelukkig is dat juist helemaal niet zo. Als je in je eentje reist, leg je veel contacten met andere mensen. Je hoeft het ook niet echt te forceren, het gaat vanzelf. Waar iedereen in het dagelijks leven in Nederland redelijk binnen zijn eigen kring blijft en niet meteen open staat om nieuwe mensen te leren kennen, zijn reizigers juist heel open-minded. Veel anderen reizen ook alleen. Hierdoor heb je in je kamer in het hostel of aan het ontbijt altijd wel aanspraak van iemand die ook graag dingen samen wil ondernemen. Dus niet alleen voor het budget is het handig om voor hostels te kiezen, het is ook de plek waar je medereizigers tegenkomt.

Wat ik ook regelmatig deed, is meedoen aan Free Walking Tours. Hier kun je ook goed nieuwe mensen mee leren kennen. Ook heb ik 3 weken lang een vrijwilligerswerk project gedaan in Peru. Door wat langer op een vaste locatie te blijven, leer je ook mensen kennen die ook wat langer op die locatie zitten. Hierdoor leer je hen beter kennen, en bouw je een leuke vriendschap met ze op. Met twee van hen heb ik later ook nog een stuk door Bolivia en door een ander gedeelte van Peru gereisd.

Ervaring 4: De wereld kan ook heel klein zijn

Sommige andere reizigers kom je ook regelmatig weer tegen. Uiteindelijk maakt toch iedereen een rondje. Zo sliep ik in Chili ineens op de kamer met 2 meiden die in Buenos Aires bij mij in de klas hadden gezeten. Met hen ben ik toen een paar dagen uit geweest en hebben we overdag ook een aantal activiteiten samen ondernomen. Ook heb ik dezelfde Ierse jongen in Bolivia, Chili en Peru gezien, kwam iemand uit mijn klasje uit Buenos Aires mij opzoeken bij mijn project in Peru, en kwam ik op een strand op de Galapagos eilanden ineens een meisje tegen waarmee ik eerder 5 weken gereisd had. Super leuk!

Samantha van Travellingpants

Ervaring 5: Eenzaamheid is niet erg

Betekent dit dat je nooit alleen bent? Nee. Er zijn altijd wel plaatsen waar minder reizigers zijn en je iets meer op jezelf aangewezen bent. Of dat je een stad in je eentje aan het ontdekken bent, omdat iedereen andere plannen heeft. Maar dat hoeft helemaal niet erg te zijn. Soms kan dat juist ook wel lekker zijn. Je deelt namelijk alles: je slaapt met 4 man of meer op een kamer, je deelt de keuken en alle andere ruimtes van je hostel. Je hebt nergens zoals thuis een plekje dat van jou is, en dat maandenlang. En de eerste keer alleen uit eten voelt heel raar, maar eigenlijk is het ook gewoon heel normaal. Alleen iets minder gezellig.

Ik heb me soms ook wel eenzaam gevoeld hoor, vooral rond Kerst en toen ik in het zuidelijkste deel van Brazilië was. Gelukkig ben ik iemand die daar voor een paar dagen wel tegen kan. Maar als jij van jezelf weet dat je altijd (leuke) mensen om je heen moet hebben, dan is dit wil een puntje om je goed op voor te bereiden.

Ervaring 6: Alleen reizen maakt je zelfstandig en happy met jezelf

Ik ben nog steeds heel blij dat ik deze reis gemaakt heb. Het maakt je heel zelfstandig, want je moet alles zelf doen en alles zelf ontdekken. Het leert je ook dat je alles kunt, zolang je het maar probeert. Het maakte me ook heel happy met mezelf, ik was oprecht trots dat ik dit durfde. Want ga maar eens na: hoeveel mensen in je omgeving zie je dit nou echt doen?

Ervaring 7: Je krijgt een enorm gevoel van vrijheid

Naast zelfstandigheid brengt het (alleen) reizen een enorm gevoel van vrijheid met zich mee. Je kunt doen wat je wilt, waar je wilt en wanneer je wilt. Je hoeft met bijna niemand rekening te houden, behalve met jezelf. Er zijn simpelweg geen verwachtingen meer. Dit klinkt egoïstisch, maar het geeft zo’n fijn gevoel! Zeker in de maatschappij waarin wij nu leven, en je aan allerlei verwachtingen moet voldoen. Door zo’n reis ga je toch anders in het leven staan, en kom je erachter dat er meer is het leven dan alleen werken.

Ervaring 8: Negatieve levenslessen

Zoals je ziet, brengt het alleen reizen heel veel positieve dingen met zich mee. Toch zitten er ook wel een paar negatieve dingen aan. Zo heb je bijvoorbeeld niemand om je herinneringen mee te delen als je weer thuis bent.

Ook moet je extra goed opletten als je alleen reist. Zeker als je een alleenreizende vrouw bent. Veel landen zijn veilig om te reizen, maar vaak hebben ze toch wel trucjes waar je intrapt als je een beetje goedgelovig bent. Ik heb toch wel een paar verhalen gehoord van medereizigers die in een situatie waren beland, waarin ze liever niet gezeten hebben. Ook heb ik meerdere mensen ontmoet die zijn beroofd, of zelfs in elkaar geslagen zijn tijdens de beroving. Altijd goed opletten dus.

Gelukkig viel het bij mij wel mee, al heb ik wel 2 negatieve ervaringen met taxi’s. Beide keren was het in een grote stad, en beide keren hebben ze de deur van taxi op slot gedaan terwijl ik er nog in zat. Op deze manier probeerden ze (veel te veel) geld te krijgen voor een taxiritje. De tweede keer begon de taxichauffeur ook onwijs tegen mij te schreeuwen. Daarna ben ik ook wel 2 dagen goed van slag geweest. Door deze ervaring ga ik nu zelfs niet graag in mijn eentje in een Nederlandse taxi zitten.

Wat zou ik nu anders doen?

Eerlijk gezegd zou ik niet heel veel dingen anders doen. Natuurlijk zou ik nu die vaste basis zoals mijn taalcursus in Buenos Aires niet meer nodig hebben. Al is het toch nog steeds heel fijn om je verstaanbaar te kunnen maken.

Ook zou ik bij een toekomstige reis iets minder mijn reisroute vooraf plannen, zodat je iets meer ruimte hebt om spontaan andere plaatsen te bezoeken. Aan de andere kant ben ik ook wel iemand die wel een beetje een planning nodig heeft. Ook heb ik vaak al meer dingen op mijn lijstje staan die ik wil zien, dan dat ik dagen heb om deze plaatsen allemaal te bezoeken.

Wat ik wel echt anders zou doen, is veel meer foto’s maken en een dagboek proberen bij te houden. Ik merk nu toch wel, 5 jaar later, dat ik sommige bestemmingen en herinneringen niet helemaal helder meer heb. En dat vind ik echt heel jammer, want ik heb zoveel moois gezien, zoveel leuke dingen meegemaakt en zoveel bijzondere mensen leren kennen.

Wil je meer weten over mijn ervaringen in Zuid-Amerika? Kijk dan op https://www.travellingpants.nl/tag/zuid-amerika/

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like