Vredevoetpad Tienhoven
47200
HomeOm te doenWandelen Vredevoetpad – Tienhoven
NederlandNederland

Wandelen Vredevoetpad – Tienhoven

Vredevoetpad Tienhoven

Wandelen bij de Tienhovense plassen

Charlotte en ik hadden weer bedacht dat we een stuk gingen lopen. In tegenstelling tot de wandeling op het Halve zolenpad leek het ons dit keer een beter idee om wat vroeger op pad te gaan. Dus we spraken om 10 uur af aan het beginpunt van het Vredevoetpad. Het vredevoetpad is een wandeling van Natuurmonumenten en begin bij een boerderij op de Heuvellaan 7 in Tienhoven.

De wandeling zelf is ongeveer 7,5 kilometer, maar je kunt er ook voor kiezen om het langere Klompenpad te volgen. Het grappige is dat het Klompenpad overal aangegeven wordt maar het Vredevoetpad helemaal niet of nauwelijks. Het handigste is het nog om de knooppuntnummers bij je te hebben als richtlijn welke kant je op moet.

Onduidelijk

Het beginstuk van de route is behoorlijk onduidelijk. Vanaf de boerderij wordt aangegeven welke kant het Vredevoetpad op is, maar algauw verdwijnen alle benamingen en moet je het dus doet met de bordjes. Vanaf de boerderij volg je dus eerst bordje Klompenpad. Vervolgens ga je rechtsaf het weiland in waar je over je eerste hek heen moet klimmen. Daarna ga je rechts richting de weg en vandaar volg je de knooppuntbordjes.

Panorama vredevoetpad

Wij twijfelden of we wel goed zaten dus vroegen het een passerende wandelaar. Die zei dat het een stuk was van 13 km en dat je het beste dezelfde route terug weer kon nemen. Dat leek ons dan weer gek, dus – eigenwijs dat we zijn – liepen we verder (de man kwam inderdaad uiteindelijk ook weer langs ons heen op zijn terugweg)

Google maps

Uiteindelijk hebben we helemaal de goede route gevolgd (niet nodig om terug te lopen dus) en kwamen we uit bij de oude molen De Trouwe Wachter. Deze molen is tot 1948 gebruikt als watermolen in de polder en in 1960 verkocht aan Natuurmonumenten.

Molen De Trouwe Wachter

Het laatste stuk van de route loop je over verharde weg en het laatste stukje door Tienhoven zelf. We hadden voor het laatste stukje wel even Google maps nodig om de richting te bepalen. Zoals gezegd is de wegwijzering niet duidelijk.

Door corona is de horeca nu natuurlijk niet open, maar we konden wel een kopje koffie en een patatje krijgen bij de afhaal. En het zonnetje scheen dus geen straf om het lekker buiten op de eten.

Taartpunt

In de “taartpunt” zoals dit gebied tussen Tienhoven en Maarsseveen heet zijn ook de nodige opgravingen gevonden maar inmiddels is het een uniek stukje Nederlandse natuur. Langs de oevers van de vele vennetjes en watertjes vind je heel veel vogels maar ook andere dieren zijn hier terug te vinden.

Praktisch

Parkeren voor de route kan dus bij de boerderij. Er is niet heel veel plek dus kom vroeg zodat je zeker weet dat je je auto nog kwijt kunt. Eventueel zou je kunnen parkeren langs de weg.

De route van het vredevoetpad, heeft veel hekjes waar je overheen moet klimmen. De route is dan ook zeker niet geschikt als je minder goed ter been bent of met een rolstoel of kinderwagen. De grond was vrij glibberig toen wij er waren, maar dat kan komen door het weer van de afgelopen dagen. Alhoewel het ook zeker voor een groot deel door het soort grond komt. Neem dus goede wandelschoenen met een profiel mee.

Het vredevoetpad is 7,5 kilometer. Pas aan het eind kun je iets te eten of drinken kopen. Handig om dus zelf wat mee te nemen voor onderweg.

Het klompenpad is 13 kilometer maar waar je dan heen moet lopen is een beetje een raadsel. Maar daar hebben we ook niet actief op gezocht. Dus het zal vast te vinden zijn als je die wilt lopen.

Bewaren?

Vredevoetpad pin

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like