verdronken bos
55700
HomeOm te doenHet verdronken bos – wandelen in Nederland
NederlandNederland

Het verdronken bos – wandelen in Nederland

Op wat tot nu toe de koudste dag van het jaar was besloten Charlotte en ik onze benen eens even te strekken en een frisse neus te halen. Ons doel was Het verdronken bos. De naam verdronken bos en verzonken bos wordt een beetje door elkaar heen gebruikt, maar verdronken bos lijkt de meest gangbare naam.

Wij parkeerden de auto ergens langs de kant van de weg en gingen het eerste beste bruggetje over. Dat bleek echter een enorme modderpoel dus we besloten om weer terug te gaan naar de weg. De grond was niet bevroren genoeg om er goed overheen te kunnen lopen en we waren al bang dat het verdronken bos een andere keer moest worden gevonden.

verdronken bos

Bordje

Maar terug over datzelfde bruggetje zagen we ineens een wegwijzer bordje met jawel, het verdronken bos erop. Bleek het ook vanaf de weg goed bereikbaar. Het gebied is prachtig en op een droger moment gaan we hier zeker nog een keer terug om de hele route te lopen.

Inundatie

Inundatie of onder water zetten werd in de oorlog gebruikt om de vijand minder makkelijk te laten voortbewegen. De Nieuwe Hollandse waterlinie was een verdedigingslinie met water als verdediging. Als de vijand in zicht was konden stroken land tussen Muiden en de Biesbosch onder water gezet worden. Het land werd daardoor moeilijk begaanbaar voor de vijand. Een laag water van zo’n 20 centimeter was voldoende om een gebied niet doorwaadbaar maar ook niet doorvaarbaar te maken. De linie deed dienst van 1815 tot ongeveer 1940.

Ditzelfde gebied is nu een prachtig wandelgebied geworden waar je over houten vlonders over het verdronken bos heen kunt lopen.

Wateropslag

Inmiddels wordt het gebied gebruikt als wateropslag. De afwatering in de omgeving zorgde voor de nodige problemen en elke keer als er een plensbui was kon het water niet goed worden afgevoerd. Het bos wat op deze plek was ontstaan werd opnieuw ingericht als wateropslag. Als het hard regende kon het stuk grond onder water worden gezet zodat schade en overlast aan de rest van de omgeving zou worden beperkt. Het bos kwam hiermee onder water te staan.

Verdronken bos

De bomen in dit gedeelte zijn dus letterlijk verdronken. Ze stierven af en kun je nu alleen nog als stompjes boven het water uit zien steken.

Glibberig

Toen wij er waren waren de houten vlonders nog gedeeltelijk bevroren en daarmee behoorlijk glibberig. We besloten dan ook om niet de hele route over de vlonders te lopen maar dat gaan we in het voorjaar zeker nog een keer doen. In het verdronken bos vind je inmiddels de nodige vogels terug dus neem een verrekijker of je fotocamera mee want het gebied is te mooi om niet vast te leggen. Check hier de VVV voor meer info en de locatie van het Verdronken bos.

Alle posts met wandelroutes in Nederland vind je hier.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like