jalan malioboro
37000
HomeFoodMarktenJalan Malioboro – Yogyakarta – Java
IndonesieIndonesie

Jalan Malioboro – Yogyakarta – Java

jalan malioboro

Jalan Malioboro

Op de een of andere manier heb ik altijd een bepaald beeld in mijn hoofd gehad van Java. Het trok me niet en vraag me niet waarom. Sumatra leek me geweldig, Bali had ik ook zo mijn bedenkingen bij, maar Java? Nee die hoefde van mij niet zo.

Toen ik dus via een uitnodiging uiteindelijk toch in Java terecht kwam bleek mijn vooroordeel totaal niet te kloppen. In tegendeel. Java bleek geweldig mooi te zijn. Ik vertelde eerder al over de Prambanan tempel, maar dit keer neem ik je mee naar de markt van Yogyakarta.

Toeristenstraat

Jalan Malioboro is in eerste instantie een toeristenstraat. De straat is ruim opgezet en zeker voor Aziatische begrippen doet het bijna een beetje Westers aan. Op het eerste gezicht dan. Aan de ene kant van de straat heb je allemaal kledingwinkeltjes. Niet direct waar mijn interesse ligt natuurlijk. Maar aan de andere kant ligt een markt.

Struinen

En als ik iets leuk vind van een stad dan is het wel de markten. En deze op jalan malioboro vond ik bijzonder leuk. Ook bijzonder warm trouwens maar ja dat was overal wel het geval. De markt is aan de zijkant van de brede winkelstraat en bestaat uit een rij met kraampjes en een smal paadje wat afgedekt is voor de zon met gefabriceerde zonneschermen. Wel nodig want de zon is moordend.

Hoewel er ook veel lekkers te koop was op de markt (verse salades, groentes, fruit en dergelijke) kan je er ook de beroemde Saté usus kopen. Saté usus is een ingewanden sate. Ingewanden van kip om precies te zijn. Tja, je moet er van houden denk ik dan maar.

Jalan Malioboro krijgt trouwens een hoop negatieve commentaren. De een vind het afgrijselijk en de ander vind het geweldig. Dus of jij het wat vindt? Ik zeg; ga er gewoon heen en neem een kijkje. Maar blijf dan ook niet hangen op de winkelstraat zelf maar duik de marktjes aan de zijkanten op.

’s Avonds laat schijnt de straat helemaal een eetwalhalla te zijn en komen er overal eetstalletjes tevoorschijn. Helaas hadden we – door ons drukke schema – geen tijd om daar heen te gaan. Maar als je er bent ga dan zeker ook ’s avonds naar jalan malioboro.

Koffie van Kopi Joss

Een stukje van de markt af vonden we het stalletje van Kopi Joss. Ik had gehoord dat we daar echt een kopje koffie moesten gaan halen, dus eh dat laat ik me natuurlijk geen twee keer zeggen.

Ik ging zitten en bestelde een kop koffie. Eenvoudig genoeg, maar toen begon de beste man de koffie te bereiden. Eerst ging er flink wat suiker in een glas. Daarbovenop een paar scheppen koffie, wat water en… toen gooide de beste man er een gloeiende kool in! Dat bedenk je toch niet? De koffie was daardoor wel meteen gloeiend heet.

De kool wordt er weer uitgehaald en dan krijg je de koffie geserveerd. Ik had gedacht (gevreesd) dat het naar kolen zou smaken, maar dat was gelukkig niet het geval. Het was wel heel erg zoet, maar goed ik drink natuurlijk nooit suiker in mijn koffie. Maar voor de rest was het best te drinken.

Je vindt Kopi Joss in de buurt van jalan malioboro. Even vragen is waarschijnlijk het snelste!

Check ook vooral dat prachtige filmpje van mij in Yogyakarta… 🙂

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like