Borobudur java
40200
HomeOm te zienBorobudur tempel – Java
IndonesieIndonesie

Borobudur tempel – Java

Borobudur java

Borobudur – bezienswaardigheden op Java

Ik denk dat we wel kunnen stellen dat de Borobudur de bekendste of in ieder geval een van de bekendste tempels van Java is. Vertelde ik vorige keer al over de Prambanan tempel, dit keer is de Borobudur aan de beurt.

Om eerlijk te zijn had ik een veel groter complex verwacht. Geen idee waarom maar ik kende natuurlijk wel de foto’s en in mijn hoofd had ik daar een heel ander iets bij verwacht.

Borobudur tempel java

Info

De Borobudur (spreek uit: Boeroeboedoer) ligt op korte afstand (ongeveer 40 kilometer) van Yogyakarta en is dus goed te doen als je hier een dagtrip van wilt maken.

Het complex stamt ongeveer van 750-800. De borobudur is als het ware opgebouwd als een grote stoepa. Hou dus rekening met wat klimwerk over de oneindige trappen als je een bezoek plant. Ook goed om te weten is dat die trappen in de middag in de brandende zon liggen. Om meerdere reden dan ook goed om zo vroeg mogelijk op de dag te gaan. Of later in de middag als je de zonsondergang zou willen zien.

Het gebouw zelf is vierkant en meet 123 meter bij 123 meter. Het gebouw heeft vervolgens 9 etages. Waarvan de eerste zes vierkant zijn en de bovenste rond. Op die bovenste etages bevinden zich maar liefst 72 kleinere stoepa’s, gebouwd rondom een grotere centrale stoepa.

borobudur

Ontdekking

Het terrein heeft jaren verstopt gelegen en werd pas in 1814 herontdekt. Het opgraven en vervolgens hierna het restaureren duurde nog ruim een eeuw en kende vele highs en lows. Door de ligging op een heuvel zorgden tropische regenbuien er voor dat het monument verzakte en de stoepa’s daarmee ook. Bovendien zorgde mossen en andere vegetatie ook voor de nodige problemen.

Ik kan me bijna niet voorstellen hoe dat in zijn werk is gegaan maar de volledige heuvel en het complex erop is afgebroken en weer opgebouwd. Bizar als je erover nadenkt.

Praktisch

Hou rekening met het feit dat het Borobudur tempelcomplex populair is. Vanuit Yogyakarta kun je meegaan met een tour waarin je met busjes vervoerd wordt. Dat betekent dan natuurlijk ook meteen dat je met meerdere mensen aankomt. Vanuit de stad kun je er ook voor kiezen om een scooter te huren of een prive chauffeur te regelen. Dat is in Indonesie redelijk betaalbaar en je hebt als voordeel dat je flexibel bent.

Vervoer:

  • Via georganiseerde tour vanaf Yogyakarta
  • Met een scooter
  • Met de bus (ongeveer 1 euro en duurt een uurtje)
  • Met prive chauffeur

Beste tijd

Dit is natuurlijk tricky want de beste tijd betekent vaak ook de meeste mensen. Veel mensen kiezen voor het bekijken van de zonsopkomst op de Borobudur. Het is dan ook druk. Wij waren er op een ongunstig tijdstip ongeveer op het midden van de dag. Gelukkig was het niet super zonnig anders is fotograferen ook nog lastig. Tijdens ons bezoek liepen er een flink aantal bussen met schoolkinderen rond.

Die hadden als opdracht gekregen om toeristen te interviewen in het Engels. En wij waren ongeveer de enige Engelstalige toeristen ter plekke. 10 interviews verder werden onze antwoorden steeds interessanter. Haha.

Super kort filmpje van de scholieren….

Maar per definitie is midden op de dag geen goed moment natuurlijk. Het is nagenoeg onmogelijk om een foto te maken zonder grote groepen mensen erop. Ondanks de uitgestrektheid van het terrein. Check hieronder de foto’s maar om te zien hoeveel mensen er waren. Met enig geduld en een beetje mazzel lukte het toch nog om wat foto’s te maken zonder hordes mensen.

Zonsopkomst is dus populair. Zonsondergang idem dito. Dus het is een kwestie van een beetje goed plannen en een beetje mazzel hebben wil je de Borobudur met zo min mogelijk mensen bezoeken. Hou ongeveer een uur of twee aan.

Nog een beter plan is om in de buurt te slapen en op eigen gelegenheid naar het complex te gaan voor de rest van de menigte er is.

Check vooral ook de site van de borobudur voor de laatste informatie en prijzen. Hou rekening met ongeveer 25 dollar entree per persoon.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like