alleen uit eten
2.4K00
HomeAlgemeenSolo op reisAlleen uit eten op reis – hoe doe je dat?

Alleen uit eten op reis – hoe doe je dat?

Morgen gaat het eindelijk echt gebeuren. Ik ga daadwerkelijk alleen op reis. En stiekem begin ik het ook wel spannender te vinden dan ik had verwacht. Ga ik dit wel echt leuk vinden? Ga ik mezelf niet enorm tegenkomen? Wat doe ik in hemelsnaam in mijn eentje in een restaurant? Alleen uit eten??

En daar komen we meteen aan bij mijn grootste knelpunt. In mijn hoofd tenminste. Want hoe ga je in je eentje uit eten als je op reis bent? Is alleen uit eten gaan wel leuk? Natuurlijk ben ik wel eens eerder alleen uit eten gegaan op reis. Ik moest vroeger regelmatig op zakenreis toen ik nog bij Nike werkte en hoewel dat vaak wel met collega’s was, waren er ook avonden dat ik alleen zat.

Alleen uit eten

Roomservice

Ik koos dan toch wel snel voor de veilige optie. Dus ik bestelde roomservice of ging in het hotel restaurant zitten. Dat is minder gek, want mensen zijn daar vaker in hun uppie aan het dineren. Maar ik ga op Curaçao natuurlijk niet elke avond in mijn hotelkamer zitten als ik ergens aan het strand kan dineren met de zon in mijn gezicht en de wind in mijn haar. Om het maar even extra aantrekkelijk te maken. Haha…

Dus wat nu? Uit eten gaan is per definitie een activiteit die je meestal met twee of meer doet. Dat maakt het misschien ook het meest ongemakkelijke van alleen reizen. Het feit dat mensen je – zo voelt het – aan zitten te staren met zo’n weemoedige of medelijdende blik. Ach, die vrouw heeft helemaal geen vrienden. Of zoiets. En wat dóe je in hemelsnaam tijdens zo’n etentje? Ga je naar je telefoon zitten staren? Of neem je een boek mee? Probeer je wanhopig een gesprek aan te knopen met de eerste de beste die naaast je zit?

alleen uit eten op reis

Tips om alleen uit eten te gaan

Ik besloot mijn onderzoek dan maar te beginnen met het zoeken van tips voor alleen uit eten gaan en die hier te verzamelen. De komende week ga ik dat elke dag in de praktijk uitproberen en hoe het bevalt dat ga ik uiteraard met je delen. Kijken welke tips werkten en welke niet!

  • Zoek in het restaurant een lekker plekje uit. Het vervelendste is het om midden in een zaak aan een los tafeltje te zitten zodat je – voor je gevoel – echt midden in de kijker zit. Liever zoek je een tafeltje uit in een hoek of op een mooi punt. In het geval van Curaçao bijvoorbeeld waar je lekker over het water uit kunt staren. Reserveer je van tevoren geef dan aan dat je alleen komt en een fijn tafeltje wilt.
  • Neem een boek mee, je e-reader, notitieboekje of een tijdschrift. Dan heb je in ieder geval iets te doen mocht het voor je gevoel ongemakkelijk worden. Dit vind ik wel een goede tip. Ik schrijf op reis altijd allerlei dingen in mijn notitieboek. Zo ging ik al eerder alleen uit eten (in Middelburg) en doordat er niemand was die me afleidde kwam ik tot de beste inzichten met mijn notitieboekje erbij.
  • Heb je het idee dat iedereen naar je zit te staren? Ga dan eens rustig om je heen kijken. Je zult zien dat niemand bezig is met jou, maar iedereen gewoon aan het genieten is van zijn of haar eigen eten. En kijken ze wel? Bedenk je dan dat ze waarschijnlijk iets denken in de trant van ‘Goh, kijk die lekker aan het genieten in haar eentje. Dat zou ik ook wel willen!’
  • Hou het casual. Alleen uit eten gaan is waarschijnlijker makkelijker in een minder formele setting. Dus kies gewoon een gezellig cafe of informeel restaurant uit. Fine dining kan natuurlijk ook. Je hoeft tenslotte met niemand rekening te houden maar als je net begint met alleen uit eten gaan dan is wat informeler waarschijnlijker prettiger en minder afschrikwekkend.
  • Eet rustig. Maak niet de fout om je eten als een gek naar binnen te werken omdat je het gevoel hebt dat je een tafeltje bezet houdt of omdat je er niet van geniet. Neem de tijd, bestel wat je lekker vindt en enjoy the experience.
  • Lunch in plaats van diner. Wil je rustig aan beginnen met alleen uit eten? Probeer dan eens eerst een lunch in plaats van een diner. Dat is vaak wat makkelijker en prima om mee te beginnen.
  • Eten aan de bar is ook een tip die vaak wordt gegeven. Persoonlijk vind ik die niet zo geslaagd want ik eet liever aan een tafeltje. Aan de bar ben ik gedwongen om dan maar een gesprek aan te knopen met de persoon aan de bar en zit ik met mijn rug naar alle andere gasten. Dat vind ik zelf niet prettig, maar als jij dat wel ok vindt; go for it.
  • Geniet van de ervaring. Neem een lekker glas wijn. Proef elke hap uitgebreid en laat de dag nog eens aan je voorbij gaan. Schrijf wat in je notitieboekje of lees een goed boek. Of staar gewoon lekker voor je uit en laat je gedachten de vrije loop.
alleen uit eten

Nou dat zijn ze; alle tips om alleen te eten als je op reis bent. En dan is het nu verder gewoon een kwestie van doen denk ik. Dus wish me luck en ik laat uiteraard weten hoe het is gegaan!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like