De natuur van Costa Rica
1K00
HomeOm te zienDe natuur van Costa Rica
Costa RicaCosta Rica

De natuur van Costa Rica

De allereerste keer dat ik in Costa Rica was (2001) was het soms best even slikken. Het was niet alleen mijn eerste keer Costa Rica maar ook de eerste keer in een dergelijk land. Alhoewel ik wel al eerder in Mexico was in 1997, maar dat was een iets luxere reis.

De eerste overnachting in de jungle was er eentje om nooit meer te vergeten. We sliepen in Tortuguero, een zeer waterrijk gebied met ontzettend veel dieren. Groot en klein. Ons hutje was op zijn zachtst gezegd nogal basic. Het was een houten hutje op palen en er stond een bed in. Dat was het dan. De plek zelf was magisch. Aan de rivier en midden in de jungle.

Natuur van costa rica - Tortuguero
Ons hutje die allereerste nacht

De nacht viel

Maar zodra de nacht viel kwam de natuur van Costa Rica tot leven. Niet alleen in de jungle, maar ook ín onze hut. Licht was er na 9 uur niet meer dus gewapend met een zaklantaarn gingen we naar ons hutje waar langs de deurpost een hele kolonne mieren aan het marcheren was. Eerlijk gezegd heb ik niet verder gekeken want ik wilde zeker niet weten wat er nog meer rondrende door de hut. De klamboe stopten we stevig tussen het matras zodat er niks naar binnen kon kruipen, maar natuurlijk moest ik, van de zenuwen, die avond drie keer plassen.

Toiletgebouw

Licht in de duisternis

Het toiletgebouw, je ziet hem hierboven was de enige plek waar licht brandde. En zoals je ziet is het vrij open. Dus naar de wc gaan was ook een beleving. Ten eerste moet je over het grasveld en wetende dat je naast de rivier zat die vol zat met kaaimannen en krokodillen moest je eerst wel even goed kijken waar je heenging. Dus rennen naar het gebouw, deur van de wc dicht en dan niet al te hard om je heen kijken want je was zeker niet de enige bezoeker in het gebouwtje. Kikkers, spinnen, van allerlei vliegende beesten en god weet wat allemaal nog meer.

Kaaimannen

Die eerste nacht was best een hellenacht. Weinig geslapen en jee wat was ik blij dat het weer ochtend was. Wakker door de brulapen en nog last hebbend van de jetlag zat ik om 5 uur ’s morgens op het trappetje van de hut genietend om me heen te kijken. Want ja, ondanks die gebroken nacht toch echt een magisch plekje. Na die eerste nacht was ik “door” en keek ik niet meer op of om van rondvliegend en rondkruipende beestjes.

Natuur van Costa Rica

Hou je van natuur en dieren dan is Costa Rica bijna een must see. Het is geen goedkoop land en toen ik er 10 jaar later weer was in 2011 was de prijs al flink gestegen dankzij de Amerikaanse toeristen die hier ook veel komen. Hou daar dus rekening mee als je het land wilt gaan bezoeken.

Spinnen van Costa Rica
Vogelspin

Spinnen van Costa Rica

Costa Rica heeft een grote hoeveelheid spinnen en in principe zijn alle spinnen giftig hoewel niet allemaal gevaarlijk voor mensen. Pas toen we terug kwamen in Nederland hoorde ik over een mini spinnetje die ervoor zorgt dat je vlees langzaam afsterft vanaf de plek waar je bent gebeten. Ieuw…

Nu is het zo dat de meeste spinnen niet zitten te wachten op toeristen om te bijten. Ze zullen – indien mogelijk – altijd voor je weglopen en zelden tot nooit actief aanvallen. Maar het is handig om wel van tevoren te weten welke spinnen je kunt tegenkomen en welke spinnen je met een boogje omheen moet lopen. Zorg ook dat je oplet als je stenen optilt of in het donker door het bos gaat struinen.

Vogelspin

Deze vogelspin kwamen we tegen tijdens een nachtwandeling onder begeleiding van een gids. Maar ook voor een vogelspin moet je echt stil zijn want hij vliegt zo weer terug in zijn holletje. Grappig detail; de spin werd met een zaklantaarn uitgelicht zodat we er een foto van konden maken. Geen flitser of iets anders gebruikt dus. Meer over spinnen van Costa Rica vind je hier. (in het Engels)

Kolibries van Costa Rica

De natuur van Costa Rica

Kolibries kom je overal tegen in Costa Rica en op veel plekken hangen er bird feeders zodat je ze makkelijker kunt zien. Deze prachtige kleine vogeltjes zijn een genot om naar te kijken, maar moeilijk om te fotograferen. Van alle soorten kolibrie die er zijn, vind je maar liefst 50 soorten in Costa Rica. Wij waren twee dagen bij de Rio Savegre waar er heel veel zitten. Daar zijn de foto’s hier ook genomen, maar ook in het Monteverde rainforest zijn veel kolibries te vinden. Een leuk artikel met veel grappige feitjes over kolibries vind je hier.

Kolibri's van Costa Rica

Voor tips voor het fotograferen van deze idioot vlugge vogeltjes check je dit artikel over vogels fotograferen even. Het belangrijkste als je foto’s wilt maken is vooral veel geduld. Vaak kiezen ze steeds hetzelfde rustplekje uit, waardoor ik de twee foto’s van de zittende kolibries kon maken.

Natuur van Costa Rica

Vogels van Costa Rica

Hou je van bird watchen dan zit je zonder meer goed in Costa Rica. Er zijn ontzettend veel soorten te vinden en het is dan ook een waar vogelparadijs. Van de algemene kolibrie tot de heel bijzonder quetzal. De quetzal heb ik ook gezien maar geen foto van kunnen maken.

Ara's in Costa Rica

Ik ben niet perse een echte vogelaar maar kan wel enorm genieten van de grote variatie aan vogels die je hier tegen komt. Sommige vogels zijn echt heel ‘gewoon’ voor ons dan. De blauwe reiger en de zilverreiger kom je in Nederland ook vaak genoeg tegen. Maar er zijn ook enorm veel soorten ijsvogel te vinden in Costa Rica en aan de kust kom je gegarandeerd pelikanen tegen. Meer over de 12 bekendste vogels van Costa Rica vind je hier.

Leguanen en andere reptielen

Leguanen kom je ook meer dan genoeg tegen in Costa Rica. Er is zelfs een plek ergens langs de weg waar er zoveel in de bomen liggen te luieren dat de plek een toeristen attractie is geworden. Doordat de leguanen er ook nog eens gevoerd worden is het er een drukte van belang. Met zowel leguanen als ook met mensen. Maar je komt ze gerust op andere plekken ook tegen dus geen noodzaak om daar heen te gaan.

Leguanen in Costa Rica

Behalve krokodillen en kaaimannen vind je er ook veel slangen. En flink giftige ook. Kijk dus goed uit waar je loopt. Er zijn 137 soorten slang in Costa Rica en daarvan zijn er 22 giftig. Volgens dit artikel in ieder geval.

Slangen in Costa Rica

De giftigste slang is de bushmaster en de slang waar de meeste beten van voorkomen is de Fer-de-lance. Overigens zijn slangenbeten niet heel veel voorkomend en met wat eenvoudige tips kun je slangenbeten goed voorkomen:

  • Een van de beste manieren om narigheid te voorkomen is om met een gids op pad te gaan. Zij weten precies waar de slangen zitten en kunnen ongelukken voorkomen. Plus meestal zijn ze er ook nog op voorbereid
  • Zorg dat je stevige schoenen draagt als je de jungle ingaat en niet op sandalen.
  • Als je een slang tegen komt loop dan langzaam en voorzichtig achteruit. Ga de slang niet opzoeken.
  • Wil je een foto maken, gebruik dan een telelens. (overigens – spoiler alert – is de foto van de slang hierboven gemaakt in een terrarium in Monteverde. Hartstikke veilig!) Ga niet – zoals een van onze reisgenoten – door de bosjes rommelen nadat er een slang was gesignaleerd!
Jezus Christ Lizard

Een van de meest speciale reptielen is de Jezus Christ Lizard. Deze knalgroene beauty wordt zo genoemd omdat hij (of zij) over het water kan rennen. De achterpoten hebben vliezen waarmee het oppervlak van het water voor weerstand zorgt. Het is een bijzonder gezicht om ze over het water te zien rennen!

Zoogdieren van Costa Rica

Behalve alle insecten, vogels, vlinders, reptielen en spinnen zijn er natuurlijk ook de nodige zoogdieren in Costa Rica. Voor mij een van mijn favoriete beesten om op de foto te zetten, al is ook hier – net als met alle natuur in Costa Rica – enige voorzichtigheid wel geboden. Het blijven wilde dieren hoe schattig ze er ook uitzien.

Zoogdieren van Costa Rica

Mijn favoriete aapjes zijn de doodshoofdaapjes. Watervlug en super cute. Heel brutaal ook dus let daar goed op. Alhoewel ze niet snel in de buurt zullen komen, maar op sommige toeristische plekken worden ze gevoerd met alle mogelijke gevaren van dien.

’s Ochtends zijn de brulapen meestal degene die je wakker maken in de jungle. En helaas niet altijd op een gezellig tijdstip maar je moet er wat voor over hebben. Het is wel een bijzonder geluid.

Dreigende houding
Dreigende houding

Tijdens het fotograferen van de doodshoofdaapjes kwamen we trouwens onbedoeld te dichtbij deze boze meneer hier boven. We hadden het niet in de gaten (kijkend door onze lenzen) tot iemand een waarschuwing riep. Ik keek omhoog en dit was wat ik als eerste zag. Voorzichtig achteruit gelopen tot op veilige afstand! Die slagtanden zien er behoorlijk gevaarlijk uit en je wilt zeker geen apenbeet oplopen!

Overigens een heel bijzonder moment zie je hierboven waar een aap een jezus christ lizard dood. We waren op de rivier en hadden een super goede spotter bij ons. Hij zag dit tafereeltje. Wat blijkbaar heel bijzonder is want het komt niet vaak voor. De foto is niet al te best aar ik denk dat je wel ziet wat er gaande is. Het is een serie foto’s waarin de aap flink in de lizard bijt.

Neusbeertjes

Behalve apen vind je agoeti’s, neusbeertjes, miereneters, luiaards en nog veel meer. Zoals gezegd; de natuur van Costa Rica is heel bijzonder en veelzijdig! Absolute aanrader voor iedereen die houdt van natuur.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like