HomeOm te zienDieren van Madagaskar
vlag van madagaskarMadagaskar

Dieren van Madagaskar

Red crowned lemur

Ga je op reis naar Madagaskar dan is de kans vrij groot dat je een natuurliefhebber bent. En dat je niet kunt wachten om de unieke flora en fauna van Madagaskar te ontdekken. In dit overzicht een aantal van de dieren van Madagaskar die je waarschijnlijk tegen gaat komen!

Red crowned lemur

Dieren van Madagaskar

Doodstil zit ie, het enige dat beweegt zijn de grote groene bolle ogen. Die draaien heen en weer om de wereld om hem (of haar) heen in de gaten te houden. Heel langzaam gaat een klein gevorkt pootje naar voren en dan lijkt het alsof hij nog niet zeker weet of die stap wel gemaakt moet worden. Naar voren, stukje naar achteren, naar voor, stukje naar achter en dan eindelijk kromt het pootje zich om de tak heen en begint het ritueel van voren af aan.

De kameleons van Madagaskar… Ze zijn uniek, talrijk en zo lelijk dat ze eigenlijk weer mooi worden. Sommige zijn minuscuul, anderen zijn enorm. Hoeveel soorten er op Madagaskar leven weet ik niet maar het zijn er aardig wat. De totale familie van de kameleons bestaat uit 190 ondersoorten.

Natuurlijk heeft Madagaskar niet alleen maar kameleons. De bekendste dieren van het eiland zijn ongetwijfeld de lemuren, die alleen op Madagascar voorkomen en ernstig met uitsterven worden bedreigd. En dat is jammer want ze zijn mooi en uniek!

Kameleons van Madagaskar

Veel van de soorten kameleons die je op Madagaskar tegenkomt vind je nergens anders ter wereld. Op Madagaskar vind je ongeveer de helft van alle kameleonsoorten ter wereld. Meer dan 200 soorten!

De kleinste kameleon ter wereld, de Brookesia micra, is een soort pygmee kameleon en sommige exemplaren hiervan worden amper een centimeter groot. Die hebben wij dan weer niet gezien, maar gezien het formaat is dat ook niet zo vreemd. Je ziet ze snel over het hoofd. Wel vonden wij in het Isalo gebergte een mini kameleon die uit een boom was gevallen. We hebben hem er weer netjes in teruggezet.

Behalve de kleinste vind je er ook de grootste kameleon ter wereld. De Parson’s kameleon kan wel een lengte bereiken van 60 centimeter! Ook die hebben wij helaas niet kunnen vinden. Bijna alle kameleons die op Madagaskar leven zijn endemisch, wat inhoud dat ze alleen op Madagaskar voor komen en verder nergens ter wereld.

Camouflage

Kameleons zijn natuurlijk bekend om hun unieke camouflage eigenschappen en de mogelijkheid om hun huidskleur aan te passen aan hun omgeving. Daarnaast kunnen ze met hun gekke ronddraaiende ogen de prooi vanuit elke mogelijke hoek bespieden.

Eenmaal gevonden dan is hun lange tong het ideale instrument om een vlieg of ander insect razendsnel te pakken. Hun tong kan wel tot twee keer hun lichaamslengte worden.

Lemuren

De beroemdste dieren van Madagaskar zijn ongetwijfeld de lemuren. De lemuren behoren tot de primaten en komen nergens anders ter wereld in het wild voor. Het schijnt dat ze ook uitzonderlijk lastig in dierentuinen te houden zijn, met uitzondering van een paar soorten zoals de ringstaart maki. Die vind je dan ook terug in onder andere de Apenheul.

Unieke evolutie

Het bijzondere aan de lemuren is dat ze zich op het Afrikaanse vasteland ontwikkelden maar toen Madagaskar ongeveer 60-80 miljoen jaar van Afrika afscheidde hebben ze zich aangepast aan het leven op het eiland en zijn zo uniek geworden.

Er zijn meer dan 100 soorten lemuren op het eiland, waarvan de kleinste de muismaki is (van ongeveer 30 gram!) en de grootste de Indri (aangeduid als Indri Indri) die wel 9 kilo kan worden. Wij hadden het geluk om de Indri twee keer te zien. De eerste keer dankzij een lange jungletocht waar een tweetal Indri’s uiteindelijk zo ongeveer bijna op mijn hoofd landde. Zo dichtbij dat ik naar achteren moest omdat ik anders met mijn telelens geen foto kon maken!

De Indri maakt ook een uniek geluid. Een soort zingen waardoor je ze vaak al van verre hoort. In het onderstaande (slechte) filmpje kun je ze goed horen! De Indri komt in het wild alleen nog voor in Perinet.

Indri indri
Wie kijkt naar wie
Het zingen van de Indri

Wil je alle soorten lemuren zien dan zul je zowel overdag als ’s nachts op pad moeten want een gedeelte van de lemuren zijn nachtdieren. Je vindt ze bovendien zowel in het regenwoud als ook in andere struikgewassen en de mangroves. Elke aparte soort heeft zich weer aangepast aan hun specifieke omgeving.

Pangalanes

Wil je de lemuren zien dan is het een aanrader om een bezoek te brengen aan de Pangalanes. Hier vind je het Palmarium reservaat waar lemuren worden opgevangen en waar je ze in een semi wilde omgeving kunt zien. De lemuren zijn hier meer aan mensen gewend dus je kunt veel dichterbij komen dan in het wild.

Bedreigd

Van alle dieren van Madagaskar zijn de lemuren wel het meest bedreigd. Door verlies van hun leefgebied door ontbossing, mijnbouw en landbouw activiteiten blijft er steeds minder plek over. Bovendien schijnt er een illegale handel in lemuren te zijn want niet echt helpt.

Er zijn wel de nodige programma’s die proberen om het bewustzijn van de bevolking te vergroten en beschermde gebieden in te stellen. Het blijft evenwel een probleem vanwege de armoede in het land.

Andere dieren van Madagaskar

Behalve de kameleons en de lemuren zijn er nog veel meer dieren in Madagaskar te vinden. Mogelijk niet allemaal dieren waar je op zit te wachten! Ik kan nog wel gefascineerd zijn door spinnen en andere insecten, maar ik durf te wedden dat er genoeg mensen zijn die bij onderstaande beelden liever een eindje wegrennen.

Kakkerlakken

Ja de kans dat je kakkerlakken tegenkomt op Madagaskar is toch wel een kleine 100%. Niet verwonderlijk ook als je bedenkt dat er 300 soorten voorkomen op het eiland. En het grootste gedeelte daarvan zul je nooit zien. De kakkerlak die wij kennen is de kakkerlak die je niet wilt zien en die in je hotelkamer rondrent. Maar dit verguisde insect heeft ook zeker wel een nuttige functie en is een kei in het opruimen van organisch afval en ze dienen op hun beurt weer als voedsel voor veel andere dieren.

Toegegeven dat ik ook liever geen kakkerlakken zie. Er is toch iets waardoor ik instant kippenvel krijg bij die grote bruine insecten. Doe mij dan maar een leuk geckootje in de kamer! Die eten bovendien kakkerlakken dus daar wil je er meer van hebben!

kakkerlak met gekko
Gecko met kakkerlak. Ik was heel blij met dat geckootje in mijn kamer!

Nog zoveel meer

Natuurlijk is er nog zoveel meer te zien qua fauna in Madagaskar. Ik heb het nog niet eens over de vogels gehad. Maar daar hebben we er tijdens onze reis eigenlijk weinig van gezien. Kan ook komen doordat ik er op dat moment geen oog voor had. Hoe dan ook. Dit is slechts een kleine intro over de dieren van Madagaskar!

Info

De reis die wij maakten is vergelijkbaar met deze reis van Sawadee

Lees ook: reisverslag Madagaskar en 5 x leukste plekken op Madagaskar

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like