HomeReisfotografieNatuurfotografie workshop in Drenthe
NederlandNederland

Natuurfotografie workshop in Drenthe

Steenmarter

Ooit, in een lang en grijs verleden, nam ik mijn eerste stapjes in de fotografie door in de bosjes te liggen met een lens en tussenringen. Geld voor een echte macrolens had ik natuurlijk niet, dus ik moest het doen met die tussenringen.

In de loop der jaren verdween mijn liefde voor natuurfotografie een tikkie naar de achtergrond, want ja, het is echt wel anders als je de hele week al met je neus boven een camera hangt. Maar toch, het is altijd wel een liefde van me gebleven.

Natuurfotografie workshop in Drenthe

Toen ik dan ook een mail kreeg van Nature talks over hun workshops werd ik nieuwsgierig en na enig speuren op de site kwam ik de drie daagse workshop natuurfotografie in Drenthe tegen. Dat leek me een goede manier om eens uit te proberen of het wat zou zijn. Ik haalde Charlotte over om mee te gaan (niet dat daar veel voor nodig was) en op 31 december boekten wij de driedaagse workshop in Wapse, Drenthe.

Das by night - natuurfotografie workshop
Das by night

Over juffers en wesp spinnen

Een paar weken geleden was het zo ver en konden we op pad voor onze natuurfotografie workshops. Nu had ik eigenlijk bedacht dat ik de RF100-500mm zou huren, maar ik zou ik niet zijn als ik het last minute bedacht om het toch maar ‘even’ te kopen. Een vrij dure aangelegenheid maar ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Een uitgebreide review van de lens volgt later!

De locatie van de workshop was in Hoeve t Wed, die vlak bij natuurgebied het Dwingelderveld ligt. Een ideale plek voor natuurfotografie dus wat dat betreft zaten we vlak bij de actie.

Onze eerste workshop begon al de eerste avond waarbij we bij zonsondergang de hei op gingen om juffers en libellen te fotograferen.

Wind

Nu is veel wind niet echt heel fijn als je hele kleine onderwerpen op de foto wilt zetten, tijdens toch al enigszins lastige omstandigheden. De juffers zijn heel klein én zitten op grassprieten die vrolijk heen en weer waaien in de wind. Dat werden dus veel bewogen momentjes maar toch nog een paar redelijke exemplaren. Ik ga het nog een keer overdoen zonder wind!

De wespspin was natuurlijk een stuk groter en makkelijker om te fotograferen maar zelfs dat was bij het verdwijnende licht een uitdaging.

Hooglanders

De volgende ochtend stond eigenlijk de bloementuin op het programma voor Charlotte en ik, maar de wind was nog wat harder gaan waaien dus we besloten om dat om te gooien naar de hooglanders. Die waaien wat minder heen en weer zeg maar.

Alsnog wel een uitdaging om met een lange lens uit de hand in windkracht 4 (5?) te staan en niet heen en weer te zwaaien, maar toch een makkelijker onderwerp dan de bloemen.

Marterhut

In eerste instantie had ik me niet opgegeven voor de marterhut. Die zou op de dinsdagavond om half negen beginnen tot 2 uur ’s nachts. Dat leek me een tikkie aan de late kant maar halverwege de dag besloot ik toch om ervoor te gaan en gelukkig was er nog plek. Want wat een unieke ervaring was dat!

Steenmarter
Natuurfotografie workshops
iso 5000 1/200s bij f7.1 Canon eos R5 RF100-500mm

We kregen eerst uitgebreid uitleg van Jeffrey Jacobs over het fotograferen in de hut. Waar moet je op letten als je midden in de nacht foto’s maakt, welke instellingen zijn handig en wat moet je vooral niet doen?

Natuurlijk gebruik ik mijn camera dagelijks, maar toch ook vrij veel instellingen waar ik nog nooit naar had gekeken, dus het was tof om nu eens iets heel anders te fotograferen. Om half negen waren we in de hut en al vrij snel rende de eerste bunzing door het beeld. Dat werd natuurlijk een bewogen momentje, want wat zijn die dieren snel!

Marters

Al snel werden de bunzingen wat rustiger en kwamen de marters tevoorschijn. De steenmarter was de eerste die om het hoekje kwam kijken of er al wat te eten was, gevolgd door de veel schichtigere boommarter. En zo rond een uur of elf scharrelde er ineens een das in ons blikveld. Zo bijzonder!

Steenmarter
Steenmarter

Ik had geen flauw idee hoe groot een das eigenlijk is. Je hoort er natuurlijk wel over en die dassenburcht die het spoor heeft ondermijnd zorgde al eerder voor ongemak toen Charlotte en ik op weg waren naar Mallorca. Maar als je dan oog in oog staat met een das op slechts een paar meter afstand dan besef je een stuk beter waarom! Prachtig om te zien en heel speciaal.

Slapen

Charlotte en ik zouden de volgende ochtend ook weer in dezelfde hut zitten om kwart over zeven. Omdat er een stapelbed in de hut staat besloten we om te blijven slapen. Rond een uur of één gingen de anderen weg en kregen wij nog even een nieuw bezoek van de marters, bunzingen en de das.

Echt veel geslapen hebben we dus niet, want al om kwart voor zes waren we alweer aan het fotograferen. Langzaam kwamen de vogels de plaats innemen van de nachtdieren.

Om half acht kwamen de andere twee die in de hut zouden zijn en Dirkjan had voor ons zelfs koffie en een boterhammetje mee genomen. Die waren zeer welkom! Vooral die koffie he. Tot 10 uur bleven we in de hut en – eerlijk – toen waren we er ook wel een beetje klaar mee.

Iets met slaapgebrek. Haha. Maar supertof om mee te mogen maken en zeker een aanrader als jij ook van natuurfotografie houdt.

Praktisch

  • De workshops van Nature talks worden doorlopend gegeven en variëren van reizen naar alle delen van de wereld tot workshops van een dag vlak bij huis. De prijzen variëren uiteraard afhankelijk van het aantal dagen en/of je bestemming.
  • De marter/vogelhut kun je zelfstandig boeken of via een workshop van Nature Talks. Meer info over de hut vind je hier. Prijzen beginnen bij € 190,- voor 1 persoon. je kunt er met maximaal 4 personen terecht. De hut heeft heel handige schommelkoppen dus je hoeft geen statief mee te nemen.
  • Hoeve t Wed waar wij verbleven is een groepsaccomodatie, maar wil je ook in Wapse verblijven dan is het Vossenhol een goed alternatief.
  • Charlotte schreef ook al een stukje over haar ervaring.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like