hof van dormaal bier
2800
HomeFoodLokale specialiteitLeuven: op zoek naar de nieuwste biertjes
BelgieBelgie

Leuven: op zoek naar de nieuwste biertjes

Zeg je België, dan heb je het voor wat betreft de culinaire hoek toch al snel over chocolade en biertjes. Althans dat waren de twee dingen die ik hoorde toen ik vroeg aan mensen wat ze dachten bij Leuven en België. En hoe leuk is het dan om op ontdekkingsreis te gaan op zoek naar brouwerijen in Leuven en hun innovatieve smaken.

biervaten
De biervaten van Hof van Dormaal op de nieuwe locatie

Brouwerij Stella Artois

Rondom de Vaartkom in Leuven bevindt zich de brouwerij van Stella Artois, onderdeel van het grootste bierconcern Ab InBev. In deze wijk maken de oude gebouwen van de brouwerij langzaam plaats voor nieuwe. Er zijn moderne appartementencomplexen neergezet, met winkels en horeca en de oude silo’s zijn nu in gebruik bij kunstenaars, die er werken en exposeren.

In de oude brouwerij de Hoorn zit een heel centrum, waar je kunt vergaderen, co-worken op een vaste of flexibele plek, logeren, maar ook een pilsje pakken of eten. Daarna loop je tussen de prachtige oude koperen ketels door en voel je de activiteit van vroeger nog in de ruimte hangen. Een stadsdeel in ontwikkeling. Wij hebben hier heerlijk gegeten en daarna begon onze rondleiding. Een tof begin van de bier-ontdekkingsreis.

Brouwerij De Coureur

In de Leuvense wijk Kessel-Lo bevindt zich Brouwerij de Coureur. Op de fiets vanuit het centrum ben je er in een kleine 15 minuten. Brouwer Bart en zijn vrouw Ine hebben als slogan Brouwen met passie en dat maken ze aan alle kanten waar.

De passie straalt af van het inleidende verhaal wat je van Bart krijgt en de manier waarop ze brouwen. Bart brouwde al bier voor de hobby, maar na een fietsongeluk leidde dit uiteindelijk naar deze micro brouwerij. De verschillende bieren zijn alleen verkrijgbaar van het vat in de Coureur zelf en bij een paar horecazaken in Leuven. Er is een vast aanbod, en regelmatig verschijnt er ook een nieuwe smaak bier. Altijd leuk om weer een keer terug te gaan dus.

We kregen een peloton voor onze neus. Nee geen wielrenners, maar wel vier verschillende Coureur biertjes. Je verwacht misschien een kaasplankje of stukjes worst bij het bier te krijgen, maar we werden aangenaam verrast door vier verschillende smaken macarons. Onder begeleiding van Bart namen we eerst een hapje macaron en vervolgens een slokje bier. De smaaksensatie was heel bijzonder en ik vond de combinatie echt heel apart. en zeker een aanrader.

bierpeloton
Het bier peloton van de Coureur

Leuven Innovatief Bierfestival

Na de fietstocht terug melden we ons aan de poort van het Velodroom midden in Leuven. Hier was ondertussen het Leuven Innovation Beerfestival begonnen. Dit bierfestival, georganiseerd door Brouwerij Hof ten Dormaal, brengt 16 verschillende bierbrouwers over de hele wereld bij elkaar.

leuven innovation beerfestival
In de rij voor een proeverij

Voor de brouwers tijd om met elkaar te praten en nieuwe ideeën uit te wisselen, voor ons bezoekers de gelegenheid om verschillende biertjes te proeven en er met de brouwers en elkaar over te praten. Er hing een gezellige sfeer en doordat iedereen zo veel mogelijk wilde proeven deelden we ook onze glaasjes (coronaproef uiteraard).

Brouwerij Hof ten Dormaal

De volgende ochtend stapten we na het ontbijt in een busje dat ons naar de brouwerij Hof ten Dormaal bracht. Deze brouwerij maakt sinds 2009 bier volgens een compleet ecologisch concept. Ze verbouwen hun eigen graan en hop, en mouten, brouwen en bottelen zelf. Rond de boerderij liggen 6 hectare land voor biergerst, haver, tarwe en spelt en twee velden met hop.

De brouwerij heeft 5 gistingstanks van 5000 liter en twee van 3000 liter. De bottellijn heeft een capaciteit van 3000 flessen per uur. Extra bijzonder omdat de familie dit voornamelijk allemaal zelf doet. En mooi dat het gebruikte graan weer gegeten wordt door de dieren op de boerderij. Dan is de cirkel weer rond.

Na een eerste proeverij krijgen we een rondleiding door de brouwerij, waar ook hier de passie voor brouwen er vanaf spat. En naast de informatie over het brouwproces is het ook leuk om even over de boerderij rond te lopen. In het hoevecafé krijgen we nog een laatste biertje om te proeven. In de bus rijden we daarna nog langs het nieuwe project van de brouwerij. Een nieuwe locatie inclusief een Bed & Breakfast. Op een prachtige plek, dus ik ga het in de gaten houden en er hopelijk nog een keer terug!

hof van dormaal bier
Leuvense witte van Hof van Dormaal

Abdijbrouwerij Braxatorium Parcensis

Met de bus worden we afgezet bij de Abdij van Park te Heverlee. We lunchen bij de abdijmolen en dat is echt een aanrader. Een prachtig plekje met een mooi terras, midden op deze erfgoedsite. Helaas begon de tijd voor ons al te dringen en moesten we een uitgebreide wandeling in dit gebied op ons wenslijstje zetten voor een volgend bezoek aan Leuven.

Maar we gaan wel nog even binnen bij abdijbrouwerij Braxatorium Parcensis. Meer dan 200 jaar geleden werd op deze plek al bier gebrouwen en sinds 2012 is dit weer nieuw leven ingeblazen. Gelukkig hebben we in de andere brouwerijen ook het bierproces al uitgelegd gekregen, want omdat onze trein ook al weer bijna gaat, moet dat in de verkorte versie. Om nog te proeven maken we natuurlijk wel tijd.

Leuven

Het was een bliksembezoek aan Leuven, maar ik heb wel goed aan de sfeer kunnen proeven. Deze dagen stonden in het teken van de innovatieve bierbrouwerijen en ik vond de passie van de brouwers echt mooi om te zien, en vooral te proeven. Maar ik heb ook gezien dat Leuven nog veel meer moois te bieden heeft, dus ik ga er zeker snel een keer terug. Bedankt Toerisme Vlaanderen voor de uitnodiging.

Wil je meer lezen over België lees dan hier.

Ik ging naar Leuven met de trein, wat snel en comfortabel was.

Disclaimer: Ik in Leuven op uitnodiging van Toerisme Vlaanderen en Visit Leuven.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

There are no posts to show right now.