Burj kalifa
12400
HomeStedenreis9 x doen in Dubai
Verenigde arabische emiratenVerenigde Arabische Emiraten

9 x doen in Dubai

Een bijzondere mix van culturen

Je kunt veel zeggen van Dubai, maar het is zonder meer een bijzondere stad. Het is een soort vreemde mix van super modern en super traditioneel, wat het ook meteen een beetje een verwarrende stad maakt.

Toen ik naar Dubai ging reisde ik alleen. Ik had me opgegeven voor een workshop foodfotografie bij een vriendin, want dat was natuurlijk de ideale manier om een excuus te hebben om Dubai te verkennen.

Normaal als ik naar een nieuw land of een nieuwe stad ga dan lees ik me een beetje in waar ik heen ga. Ik kijk naar de gewoontes van het land en wat je er wel en niet moet doen. Handig zodat ik weet waar ik heen ga en waar ik rekening mee moet en kan houden.

Voor deze reis – om wat voor reden dan ook – deed ik dat niet. Of misschien wel een beetje maar het concept van Dubai is zo anders dat ik er niet helemaal een grip op kon krijgen en dat gevoel bleef hangen toen ik arriveerde.

Wat nu?

Ik kwam laat aan op de maandag avond en in plaats van dat ik naar buiten ging om de boel een beetje te verkennen – wat ik normaal doe – bleef ik in het hotel en bestelde room service. Een vroege nacht was ook wel lekker, maar voelde toch ook een beetje suf.

Ik wist gewoon niet echt waar ik heen kon gaan en wat veilig zou zijn voor een vrouw alleen… 🙂 Misschien voor een gedeelte dankzij de media hype als het aankomt op de islam. Ik voelde me gewoon niet zeker genoeg en wist niet zo goed wat te doen. Vreemd nietwaar?

Hoe vreemd wil je het hebben?

Gelukkig raakte ik in de dagen daarna snel gewend aan Dubai en begon ik de vreemdheid van de plaats te waarderen. Want dat het vreemd is, is een feit. Je hebt natuurlijk het ultra moderne gedeelte van Dubai met een aantal van de grootste wolkenkrabbers ter wereld. De grootste shopping mall ter wereld en nog meer van dat soort extravagante details. En aan de andere kant heb je dan het Dubai met de traditionele vismarkt, de specerijen markt en het oudere gedeelte van de stad.

Lokale gids

Tijdens de workshop leerde ik twee lokale meiden kennen, die het maar wat leuk vonden om me rond te leiden door het oudere gedeelte van de stad. Niks leukers dan een stad beleven door de ogen van een local.

Nog maar niet te spreken over het feit dat het heel fijn is als je iemand bij je hebt die de taal spreekt. Ik weet zeker dat ik veel betere prijzen heb gehad dan wanneer ik alleen was geweest. Kwam nog bij de een van de twee meiden een vader bleek te hebben die bij de ambassade werkt. Ik ben bij een heuse Emirati thuis geweest. Dat schijnt echt een uitzondering te zijn, dus bijzonder om mee te maken.

Doen in Dubai

 1. Burj Khalifa – Vooral in de avonduren is dit een must see. Toeristisch maar ook magnifiek en onvergetelijk. (check het filmpje hieronder maar eens. De muziek wisselt van pop tot klassiek. Maar ook overdag is de Burj Khalifa de moeite waard. Je kunt tickets kopen om helemaal omhoog te gaan.
 2. Burj al ArabBurj Al arab is mogelijk het meest luxe hotel ter wereld (?) maar gelukkig hoef je er niet perse te overnachten om er een kijkje te nemen. Goedkoop is het evenwel alsnog niet, maar dit bijzondere gebouw kun je ook van de buitenkant bewonderen! En als je geld over hebt; je kunt er natuurlijk ook slapen. Maar schrik niet; de prijzen voor een kamer beginnen vanaf iets van € 1200,- per nacht. Wil je alsnog? Hier kun je checken wanneer je kunt.
 3. Palm Jumeirah – Dit kunstmatig opgespoten eiland is niet te missen als je over Dubai aan komt vliegen. Het zit er vol met de rich and famous maar je kunt er natuurlijk ook gewoon heen gaan om een kijkje te nemen en de skyline van Dubai te bewonderen vanaf de andere kant.
 4. Dubai mall – Je kunt natuurlijk niet naar Dubai gaan en dan niet de grootste shopping mall ter wereld zien, toch?
 5. Mall of the Emirates – Iets minder groot maar zeker net zo indrukwekkend
 6. Vis markt – Sta vroeg op en ga naar de vis markt. Draag vooral geen open schoenen, want daar krijg je gegarandeerd spijt van.
 7. Specerijen markt – Vergeet niet om te onderhandelen over de prijzen. Ze zijn gewend aan toeristen en zullen proberen om de boel te belazeren als ze de kans krijgen
 8. Frying Pan Tours – Deze tours zijn geweldig als je op zoek bent naar een authentieke ervaring en wat lokale heerlijkheden wilt nuttigen. Arva, de gids is een fantastisch leuk mens en het is een ervaring op zich. Ze heeft overigens ook een podcast die de moeite waard is om te beluisteren.
 9. Neem een Irani Faluda als je op de specerijen markt bent! (bevroren noodles met gember en rozenwater. Verrassend en verfrissend!) – laatste foto’s hieronder.

Niet doen in Dubai

 1. Teveel kopen in de shopping mall… Het is duur en voor je er erg in hebt, zit je met een overgewicht in je bagage (zoals ik)
 2. Aankleden als een toerist in de meer traditionele gedeeltes van Dubai. Een beetje bescheidenheid wordt op prijs gesteld (schouders en knieën bedekken dus). In de shopping malls kom je letterlijk alles tegen. Van meiden die half naakt lopen tot vrouwen die van top tot teen bedekt zijn.
 3. Probeer niet alles te doen in twee dagen. Je hebt minimaal drie dagen nodig in Dubai om alles te zien.

Buiten Dubai

Behalve dat je natuurlijk nog veel en veel meer in het bruisende Dubai kunt doen, kun je ook buiten de stad nog de nodige dingen beleven. Denk aan een rit door de woestijn. Zandboarden en nog veel meer. Hoewel drie dagen in Dubai een minimiem is, kun je hier met gemak een week rondrennen. Neem wel een enorme zak geld mee want goedkoop is het absoluut niet.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like