wat is er mis met een groepsreis

Wat is er eigenlijk mis met een groepsreis?

wat is er mis met een groepsreis

Het valt me op de laatste tijd. Als je een echte reiziger bent, dan reis je niet in een groep. Je reist alleen of met zijn twee. Doorstaat alle ontberingen op reis als een echte pro en je valt niet terug op de comfort van een groep. Dat is hoe je écht op reis gaat. Toch?

Nou ja, ja en nee. Ik kan het er tot op zekere hoogte wel een beetje mee eens zijn. Want als je alleen op reis gaat, heb je andere ervaringen. Je ontmoet waarschijnlijk meer mensen die óók alleen op pad zijn, je kunt je eigen koers varen en hoeft je niet te schikken naar het reisplan van ‘de groep’. Dus in die zin is het zeker waar. En wij houden er ook van om lekker met zijn tweeën op pad te gaan en zelf te bepalen wat de volgende bestemming is op de route. Dat heeft zijn voordelen en voelt als echte vrijheid.

Even voor de goede orde; als ik het hier heb over een groepsreis dan heb ik het wel over een reis zoals je die maakt met Sawadee, Baobab of Koning Aap. Het type “avontuurlijke rondreis”. Niet een groepsreis van het bus in, bus uit principe. Want dat is per definitie geen reis. Vind ik.

Verontschuldigen als je dan toch met een groepsreis meegaat?

Maar wij vinden het soms best leuk om met een groep mee te gaan. Ten eerste is het relaxt. Je hoeft je geen zorgen te maken over je volgende bestemming, je hotel is geregeld (als het goed is, haha) en je hebt plenty vrije tijd om je eigen koers te varen. In wezen is het enige vaste onderdeel de reis van A naar B. En voor de rest kun je deelnemen aan het programma maar het hoeft niet. Eenmaal op de volgende bestemming blijf je daar vaak een of meerdere dagen. Tijdens die dagen zijn er diverse opties. Die je kunt doen. Of je kunt lekker op eigen houtje de plek verkennen.

Echt niks mis mee. En toch heb ik af en toe het gevoel dat je je moet verontschuldigen bij  andere reizigers voor het feit dat je met een groep reist. Alsof dat de ervaring op de een of andere manier minder ‘authentiek’ (ook zo’n woord) maakt en minder de moeite waard. En daar ben ik het niet mee eens.

groepsreis

Combi van beiden

Tegenwoordig zijn we wat flexibeler met onze reistijden aangezien Tom en ik beiden eigen baas zijn, maar zeker als je een gewone baan hebt kan het handig zijn om met een georganiseerde reis mee te gaan. Je kiest de bestemming, kijkt of het programma aansluit bij jouw wensen en je boekt. Klaar. Ten opzichte van een reis zoals we die binnenkort gaan doen in de US, is het heerlijk relaxed. Voor onze roadtrip moet ik een auto huren, overnachtingen regelen, routes uitstippelen en kijken wat we wel en niet aan gaan doen. En dat is ook heerlijk hoor, maar kost wel flink wat tijd. Nu is de US nog niet eens een spannend land om rond te reizen want daar heb je alles, maar ga je naar een land waar het wat minder ontwikkelt is dan moet je je toch een beetje goed voorbereiden.

Onderdeel van de charme, maar niet voor iedereen! En toch vind ik het reizen in een groep echt niet minder. Het is soms net zo spannend en net zo gevaarlijk (voor als je een adrenaline junkie bent) en net zo leuk. Bovendien maak je vaak nieuwe vrienden in een groep. Of nieuwe vijanden. Ook dat gebeurt. 🙂

Maar je reist ook samen met mensen die dezelfde passie delen. Ik schreef al eens eerder een stukje over het groepsproces en hoe dat werkt.

Gewoon een andere vorm van reizen

Dus ik vind dat er wat minder neerbuigend gedaan mag worden over de groepsreis in het algemeen. Want het is uiteindelijk niet meer dan een andere vorm van reizen. Net zoals je stedenreizen hebt of roadtrips of jungletochten. Zo heb je ook groepsreizen of soloreizen of familiereizen of weet ik wat. En er is plek voor ieders smaak en wens. En dat is fijn. Overigens hebben we in elke groepsreis die we hebben gemaakt altijd wel een of twee mensen die echt beter niet met een groepsreis mee hadden kunnen gaan… Enige sociale vaardigheden zijn soms best handig.

Onze eerstvolgende reis naar de US is een roadtrip. Met zijn twee. Maar voor volgend jaar zijn we aan het kijken of we wellicht Myanmar aan gaan doen. En dat wordt waarschijnlijk een groepsreis. Of het wordt Georgië of Australië of Tasmanië of….. de opties zijn nog een tikkie open. Haha… Teveel op de wishlist nog!

O en natuurlijk zitten er ook nadelen aan het reizen met een groep. De grootste daarvan vind ik persoonlijk het feit dat je altijd met een aantal mensen op een locatie aankomt. Dat is niet altijd handig en een mens is ook wel een soort van kuddedier. Daarom kiezen we bewust voor een bepaald soort groepsreis.. 🙂

Wat zou jij doen?

Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Hou je van solo of ben je meer van de groep? Of vind je mensen die in een groep reizen geen echte reizigers? En hoezo dan? 😉 Ik ben heel benieuwd! Kom maar op!

Deze post bewaren?

Pin wat is er mis met een groepsreis

Delen is fijn!