20140912 MH2A9445 1
200
HomeStedenreisLeeuwarden – de stad waar het allemaal gebeurt!
NederlandNederland

Leeuwarden – de stad waar het allemaal gebeurt!

Blokhuispoort Leeuwarden | simoneskitchen.nl

Was ik al eens naar Leeuwarden geweest, was de vraag… Ik moest heel hard denken en kwam tot de conclusie dat ik er wel eens naar binnen was gewipt voor een bezoekje aan een culinair festival twee (?) jaar geleden maar dat was amper de moeite waard om te noemen. De binnenstad hadden we toen namelijk helemaal niet gezien, dus in mijn hoofd was Leeuwarden een stad met nieuwbouw. Dat was het enige dat ik gezien had.

Niks blijkt echter minder waar! Leeuwarden is een stad met een rijke historie en met veel mooie dingen in het vooruitzicht in de komende jaren. Hoofdstad van de smaak, culturele hoofdstad van Europa 2018 en veel, heel veel plannen.
Wij arriveerden op een prachtig zonnige vrijdag in Hotel Post Plaza midden in het centrum.

Onze eerste stop was naar De Blokhuispoort, de voormalige gevangenis van Leeuwarden maar nu omgetoverd tot een culturele hotspot. De gevangenis is niet alleen het ’thuis’ voor de organisatie van 2018, maar er wordt van alles georganiseerd op cultureel gebied, er zit een gezellig café met de mooie naam ‘De Bak’ (kunnen we toch zeggen dat we in de bak hebben gezeten), waar ze een wel heel lekkere oranjekoek serveren. De oranje koek is overigens roze (ik heb het ook niet bedacht) en het schijnt dat door Friesland heen elke bakker wel een eigen versie van deze traditionele koek heeft. Er zitten tevens een aantal creatieve bedrijven en om te kijken welke evenementen er plaatsvinden kun je het best een kijkje nemen op de website.

Cafe de Bak | simoneskitchen.nl
Cafe de Bak

Tijdens de koffie kregen we van alles te horen over Leeuwarden 2018. Leeuwarden is dan uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa en dat is natuurlijk op zichzelf al een enorme eer. Maar ik geloof dat we allemaal stuk voor stuk onder de indruk waren van de plannen die op stapel staan vanaf nu tot 2018. Er gaan minstens 40 grote culturele evenementen plaatsvinden in samenwerking met andere steden en gebieden. De Friese Mienskip (gemeenschapszin) staat centraal tijdens de komende vier jaar. Wil je meer weten over alle plannen rondom 2018 check dan vooral de site 2018.

Na nog een rondje door de oude gevangenis te hebben gemaakt was onze volgende stop We Are Grutsk

Blokhuispoort

Ik moest het navragen maar dat betekent : Wij zijn trots. Trots op Friesland en trots op Leeuwarden.

We are grutsk zit in een klein (maar fijn) gebouwtje aan de rivier en is het uitvalspunt voor allerlei leuke culinaire uitstapjes. Zo kun je vanaf eind van deze maand een foodtour bij ze boeken, fietstochten (daarover later meer), boottochten door de mooie grachten van Leeuwarden, ritje met de paardentram en meer.

Wij kregen alvast een klein voorproefje van de Friese Food Tour die vanaf 27 september live gaat. De tour duurt straks ongeveer twee uur en kan worden uitgebreid met allerlei leuke mogelijkheden. (denk aan een lunch, picknic, borrels, hapjes, diners… Er is weinig niet mogelijk!

Bellini

We kwamen o.a. ook in het leukste winkelstraatje van Leeuwarden (en zelfs leukste winkelstraat van nederland in 2010 en 2012!) waar we een bezoek brachten aan Bellini, (Italiaanse delicatessen), banketbakkerij Salverda waar ze een hele eigen variant hebben op het lokale koekje (het Fryske Dúmke) en er het pompeblèd koekje van hebben gemaakt in de vorm van de Friese waterlelie!

20140912-MH2A9323

Bij de Zuivelhoeve kregen we te lekkere kaas te proeven en uiteindelijk eindigden we met een heerlijke lunch bij Priuw, een winkeltje waar de enthousiaste Hielkje, de prachtigste streekproducten verkoopt en – op afspraak een heerlijke lunch serveert… Aanrader!

O en niet te vergeten de proeverij van echte Boomsma pompebléd jenever (om precies te zijn It Pompeblèdsje).. Lekker!!! Maar ja daar konden we natuurlijk niet al te veel van snoepen om te voorkomen dat we de rest van de middag ladderzat zouden rondzwalken… 🙂 Gelukkig bleek er een proefflesje in onze goodiebag te zitten. Joechee!

Priuw

Priuw2

boomsma

Na onze heerlijke lunch konden we even uitgebreid uitbuiken tijdens het tochtje met de praam door de Leeuwarder kanalen… We hadden het mooiste weer van de wereld dus het kon niet beter. De praams worden allemaal door vrijwilligers gevaren en je kunt merken dat de mannen het echt voor de lol doen, want het was een genot om naar de verhalen te luisteren.

praamvaren in leeuwarden | simoneskitchen.nl
Praamvaren in Leeuwarden

Ik kan me zo voorstellen dat het heel anders is als het regent maar je snapt vast dat dit echt geen straf was met dat heerlijke zonnetje!

20140912-MH2A9445
De beroemde scheve toren van Leeuwarden!

20140912-MH2A9449

En als laatste sloten we de dag af met een bezoek aan het Keramiek museum waar we een heerlijke kopje princessehof thee (met goji bes, saffraan en korenbloem) kregen voorgeschoteld (met bijpassende bonbon) en door het museum konden lopen, dat geheel in het teken staat van thee. Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen grote liefhebber ben van musea maar deze had dan wel weer erg veel potentiele props op voorraad… Haha… Jammer dat we al dat moois niet mee mochten nemen!

Keramiek museum | simoneskitchen.nl

Disclaimer: We waren in Leeuwarden op uitnodiging van Cherry Lab en Beleef Friesland

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like