Liefde voor de giraffe
HomeOm te zienLiefde voor de giraffe
vlag van SenegalSenegal

Liefde voor de giraffe

Liefde voor de giraffe

Liefde voor de giraffe

Natuurlijk had ik heus wel vaker een giraffe gezien. Ik ben tenslotte wel eens in een dierentuin geweest. Maar toch, toch was mijn eerste – en tot nu toe – enige ontmoeting met de giraffe in het wild een hele andere ervaring. Kijk, eng zijn ze zeker niet. Dus als je op safari bent hoef je je niet meteen druk te maken dat je wordt aangevallen door een giraffe. Althans ik heb de verhalen nog niet eerder gehoord. (jij wel? Dan hoor ik dat natuurlijk graag…)

Anyway, een giraffe in het wild is echt totaal anders dan zijn tamme broertje in de dierentuin. Hoe ze zich bewegen en gedragen is natuurlijk puur natuurlijk. Dus maakt veel meer indruk. Ik kan het moeilijk uitleggen maar een leeuw in het wild is toch ook even heel wat anders dan een leeuw in de dierentuin toch? Je snapt me vast.

Feitjes over de giraffe

De naam giraffe komt uit het Arabische woord zarãfa wat dan weer is afgeleid van een Afrikaans woord en vervolgens door de Italianen werd verbasterd tot giraffa. De romeinen noemden de giraffe een kameelpanter en ook wij hebben heel lang het woord kameelpardel gebruikt. Tja.

Een volwassen exemplaar is maar liefst 3,5 tot 5 meter hoog en wegen zo’n 500-800 kilo. Dus in het kader van niet aangevallen worden door een giraffe… je wilt er ook niet onder komen. De giraffe is overigens familie van de okapi die een opvallend stuk kleiner is dan zijn grote neef.

In love met de giraffe

Van de lengte van de giraffe in totaal is de nek maar liefst een meter of twee. Stel je voor dat je dat zelf omhoog moet houden! Pittig! Het grappige is dat de giraffe net als de meeste zoogdieren 7 nekwervels heeft alleen zijn ze een heel stuk groter. Elke wervel is maar liefst ongeveer 28 cm lang. Best gek als je erover nadenkt.

Een giraffe kan maar ongeveer 50 km per uur rennen. Al vermoed ik dat dat niet voor lange tijd is. Het ziet er altijd wat ongemakkelijk uit met die lange stelten.

Bandia game reserve

Overigens mocht ik de giraffe wat nader bekijken tijdens een safari in het Bandia Game Reserve tijdens ons bezoek aan het Royal horizons baobab hotel. Bandia is een klein natuurreservaat maar juist daardoor is het heel toegankelijk en kun je er makkelijk rond worden gereden. Wij konden de giraffen echt goed van dichtbij zien.

Bandia heeft de giraffen overigens geherintroduceerd want die waren al niet meer in Senegal aanwezig. Net als sommigen van de andere dieren proberen ze de oorspronkelijke fauna weer te herstellen. Het idee is om er ter zijner tijd ook groot wild uit te zetten al zijn de meningen daarover verdeeld geloof ik.

Hoe dan ook; wil je giraffen zien dan kan ik je een bezoekje van harte aanbevelen. Ook als je verblijft in Royal Horizons is het goed te doen qua afstand!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

There are no posts to show right now.