Groepsreis
39100
HomeAlgemeenReistips10 redenen om te kiezen voor een groepsreis

10 redenen om te kiezen voor een groepsreis

De serie over het alleen reizen is er natuurlijk een. Maar er zijn net zoveel redenen om te kiezen voor een groepsreis in plaats van een reis met twee of alleen. Maar wat zijn nu precies de voordelen om te kiezen voor een groepsreis? Nu ik over een paar weken weer op reis ga met Sawadee, zet ik ze voor je op een rijtje.

Groepsreis

Sociaal

Laten we eerlijk zijn; alleen reizen is niet voor iedereen. Ik ben er zelf nog steeds niet achter of ik nu een alleenreiziger ben of dat ik het gewoon gezelliger vind met iemand anders. Ik vermoed zomaar het laatste, alhoewel ik het solo reizen nog niet heb opgegeven. Binnenkort komt er vast weer eentje aan. Maar ben je een sociaal beest dan ga je wellicht liever op pad in de wetenschap dat je sowieso met een groep gelijkgestemde mensen op reis bent.

Ben je niet zo sociaal aangelegd, kies dan zeker niet voor een groepsreis. Elke groepsreis die ik heb gedaan was er wel iemand die misschien beter alleen had kunnen reizen. Zorg dat jij niet die persoon bent (alhoewel je het altijd een keer kunt uitproberen natuurlijk)

Waarom kiezen voor een groepsreis

Weinig geregel

Voorpret is natuurlijk altijd heel erg leuk. Althans dat vind ik zeker. Maar ook met een groepsreis kun je die voorpret hebben, maar dan zonder al het nodige geregel. Je route is bepaald, de hotels zijn geboekt en het enige wat jezelf nog ‘moet’ doen is het nalopen van alle bestemmingen en checken wat je daar wel of niet wilt en kunt doen.

Ik vind het niet erg om hotels en dergelijke te boeken maar kan er net zo van genieten als iemand anders dat voor me heeft gedaan.

Ideaal als single

Ben je single en wil je wel op reis maar liefst niet alleen? Dan is een groepreis ideaal. Je ontmoet nieuwe mensen, je hebt het sociale aspect en je hoeft niet alleen op pad. Een single reis is niet bedoeld om een partner te vinden overigens. Je reist weliswaar met meerdere singles maar je kunt net zo goed in een gemixte groepsreis op pad gaan. Bij elke groepsreis waar ik mee ben geweest waren er altijd wel een of meerdere singles.

Samen eten is altijd gezelliger

Besparen

Het is misschien niet de meest voor de hand liggende reden, maar in een groep reizen is vaak goedkoper dan alleen of als stel een reis boeken. De organisatie van een groepsreis heeft vaak kortingsdeal met luchtvaartmaatschappijen, gidsen en hotels. Voor een gemiddelde reis van drie weken naar Azië ben je waarschijnlijk een stuk minder kwijt als je een groepsreis boekt. Uiteraard is een en ander heel erg afhankelijk van de activiteiten ter plekke.

Veiligheid

Reizen in een groep kan zeker op wat lastiger locaties veiliger zijn. Je bent minder ontvankelijk voor oplichters als je met een groep reist. Je wordt minder snel lastig gevallen en in dat opzicht is het zeker een goed idee om met een groep te reizen.

Safety in numbers zoals dat zo mooi heet in het Engels.

Maximale uit drie weken vakantie

De meeste mensen hebben niet meer dan drie weken vakantie elk jaar en willen daar dan het maximale uit halen. Nu ben ik geen fan van een reis die Europa in drie weken doet, maar je bespaart zeker tijd als je met een groepsreis mee gaat. Het programma ligt min of meer vast dus je kunt al van tevoren bepalen of de reis naar jouw wensen is. Ik merk dat ik zeker meer zie op een groepsreis. Alleen blijf ik sneller hangen op een leuke plek en hoewel ook dát absoluut voordelen heeft is het ook een voordeel als je programma al bepaald is.

Groepsreis

Vrijheid

Hoewel ik al jaren niet op groepsreis ben geweest kies ik wel altijd een reis uit waar je genoeg vrije dagen hebt. Dat is een van de redenen dat ik kies voor een organisatie zoals Sawadee (maar ook Koning Aap, Djoser, NRV reizen ed zijn vergelijkbaar). Het is altijd een goede mix tussen verplichtingen en vrije tijd. Er worden excursies aangeboden maar je kunt ook op eigen gelegenheid een stad of dorp ontdekken. De enige echte verplichting is het reizen van A naar B. Verder heb je altijd relatief veel vrijheid op een dergelijke groepsreis.

Je zult me niet snel vinden op een reis waarbij je bus in, bus uit gaat. Bezienswaardigheid, allemaal de bus uit, foto maken en weer door. Dat is niet mijn soort reis. De groepsreizen die ik heb gemaakt waren altijd een mix van vervoer met lokaal en eigen bus(jes), een mix van basic en comfort qua hotels en een mix van vrije tijd en gepland.

Delen van ervaringen

De ervaringen die je opdoet op reis kun je ter plekke delen met de groep. In elke groep zitten mensen waar je het direct goed mee kunt vinden en natuurlijk ook mensen waar je het niet mee kunt vinden, maar hoe dan ook; je maakt allemaal min of meer hetzelfde mee. Dus het delen van je ervaringen is een van de leukste dingen aan een groepreis.

Maken van vrienden (voor het leven of voor even)

De eerste reis waar Charlotte en ik elkaar leerden kennen
De eerste reis waar Charlotte en ik elkaar leerden kennen

Ga je op een groepsreis dan kun je ervan uitgaan dat je nieuwe mensen leert kennen. En soms blijven die mensen hangen. Zo leerde ik Charlotte kennen tijdens een reis door Indonesië in 2009 en gaan we straks in januari samen op reis naar Mexico. Mark en Sandra leerde ik kennen tijdens een reis door Thailand in 2004 en we zijn in de jaren daarna nog menigmaal samen op reis geweest.

kiezen voor een groepsreis
14 jaar later gaan we nog steeds samen op reis

Soms zijn de vriendschappen kort en soms ook heel lang, maar als je ervoor open staat ga je gegarandeerd weer weg met een grotere vriendenkring dan toen je aan de reis begon.

Je ontmoet mensen van allerlei pluimage

Een van de voordelen van een groepsreis is dat je van tevoren niet weet met wie je op reis gaat. Je ontmoet daardoor ook mensen waar je normaal gesproken misschien niet voor gekozen zou hebben, maar waardoor je verrassende ontmoetingen hebt. Wij gingen al op reis met mensen die qua leeftijd varieerden van 18 tot 75 en qua beroep zit er ook van alles tussen. Dat maakt het ontzettend interessant om te kiezen voor een groepsreis. Althans dat vind ik… 🙂

Zitten er dan geen nadelen aan het reizen met een groep? Ja natuurlijk wel. Net als dat er nadelen zijn aan het reizen in je eentje, zitten er net zo veel nadelen aan het reizen in een groep. Je bent verplicht om het programma te volgen, althans voor wat betreft de reis zelf van A naar B. En soms zitten er draken tussen waar je onder normale omstandigheden geen twee seconden mee in één ruimte had willen zijn. Dat komt gelukkig zelden voor en als dat wel zo is, kun je zo iemand natuurlijk nog best ontwijken.

Maar dat heb je dus niet helemaal in de hand. Je moet flexibel zijn en kunnen schakelen als er iets niet gaat zoals verwacht. Ook met een groepsreis is reizen iets wat onverwachts kan zijn. We maakten al overstromingen mee, wegen die compleet waren verdwenen en zo nog wat andere natuurrampen onderweg. Daar moet je mee kunnen omgaan en kunnen schakelen.

Dat betekent ook dat je soms ergens anders slaapt dan is aangegeven. Sterker nog; dat gebeurd eigenlijk best regelmatig. De hotels variëren van comfortabel tot budget omdat vaak wordt uitgegaan van de locatie en niet van de luxe (of het ontbreken van) van een hotel. Ik vind die afwisseling juist leuk.

Van mega budget en koud douchen in een gezamenlijk badhok tot een eigen badkamer met warm water. Dan kun je die dingen juist weer waarderen.

Kies jij voor een solo reis of kan je een groepsreis wel waarderen?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

There are no posts to show right now.