HomeOm te doen10 x doen op Mallorca
SpanjeSpanje

10 x doen op Mallorca

Valdemossa

Wow, de tijd vliegt echt voorbij. Let je even niet op is het alweer december. Dat is altijd de drukste tijd van het jaar op Simone’s kitchen dus dat betekent automatisch wat minder druk op Paper Travels. Maar… het goede nieuws is dat er een toffe reis in de nabije toekomst ligt. Namelijk naar Mexico. En – bonus – Charlotte en ik gaan in maart nog een keer terug naar het fijne Mallorca. We verblijven wederom in onze favoriete yurt bij Mathijs en Niels.

overnachten in een yurt

Tijd om eens mijn tips voor Mallorca op een rij te zetten want jeetje, het is alweer een tijdje geleden. Ook weer niet dramatisch lang, maar september is natuurlijk wel al drie maanden terug.

Doen op Mallorca

Mocht je nou denken dat er op Mallorca niks te doen is, dan heb je het fout. Het eiland is niet groot, maar wel zoveel meer dan alleen maar zon en zee. Sterker nog; wij hebben die zon en zee helemaal overgeslagen. Of de zon niet natuurlijk, maar wel de zee. Bij een bezoek aan een badplaats was het zo druk dat we elkaar eens aankijken en besloten om onze badkleding maar even te laten voor wat het was.

Ga je dus naar Mallorca dan is het handig om te kijken welke stranden rustig zijn. Het ligt natuurlijk ook aan de periode van het jaar waar je voor kiest. Maar behalve die stranden is er echt plenty te doen op fijn Mallorca.

Huurauto

Om te beginnen heb je een auto nodig. Want zonder auto kom je echt nergens. Leuk als je in een resort zit bij zee en niks anders wilt dan liggen en bakken. Maar wil je wat doen op Mallorca dan heb je een auto nodig. Wij hadden een klein autootje en hoewel klein fijn is in de bergen had ie iets meer pit mogen hebben. In de bergen is een beetje vermogen wel fijn. Je wilt niet in de eerste versnelling de berg op moeten. En dat was bij ons autootje wel af en toe nodig. Maar dat kleine beviel heel goed. Bij de bergdorpjes moet je soms bussen passeren en dan ben je echt blij dat je geen dikke Mercedes onder je kont hebt. Trust me.

Palma de Mallorca

Meestal ben ik geen fan van hoofdsteden. Het is er vaak druk, vies en niet zo bijzonder. Palma, de hoofdstad van Mallorca, is daarop echt een uitzondering. Wij parkeerden in de garage die vlak onder de kathedraal zit. Dat is een handige plek als uitvalsbasis en zeker als je de kathedraal wilt bezoeken. Vanaf de brug waar je overheen moet lopen om de stad in te gaan heb je bovendien een prachtig uitzicht op de indrukwekkende kathedraal.

Palma zelf is heerlijk om doorheen te slenteren en op je gemak de leuke winkeltjes in te duiken en te ontdekken. Je kunt ook vanaf dat punt het treintje naar Söller nemen als je wilt. Wij kozen ervoor om dat vanaf een ander punt te doen, maar daarover later meer.

Kathedraal in Palma

Wat ik al zei; als je in Palma bent dan mag je de kathedraal eigenlijk niet overslaan. Persoonlijk vond ik hem aan de buitenkant mooier dan aan de binnenkant maar dat is typisch mijn ‘afwijking’. Ik heb het niet zo op kerken. Charlotte daarentegen is er dol op, dus we gingen naar binnen én naar boven. Daar hangt overigens een flink prijskaartje aan. Wil je alleen de benedenverdieping zien dan ben je € 9,- kwijt. Wil je ook naar boven dan komt daar een fikse € 20,- aan te hangen. En dan kun je de wenteltrap op naar boven. Pittig als het warm is en je kunt niet halverwege weer omkeren. Er is een eenrichtingsverkeer.

Kathedraal van Palma

Als je het dus aan mij vraagt zeg ik ‘ blijf lekker aan de buitenkant’, maar ben je fan van kathedralen of kerken in het algemeen dan is het vast de moeite waard. De keus is aan jou.

Bergdorpje Valdemossa

Valdemossa vond ik echt een fantastisch leuk dorpje. Wel een kleine kanttekening hier want het is ontzettend leuk, maar ook ontzettend toeristisch. Dus wil je er heen gaan zorg dan dat je er vroeg bent. Wij waren flink vroeg op pad gegaan en waren rond een uur of negen als ik me goed herinner in Valdemossa. Alles was nog dicht maar dat betekende ook dat we op ons gemak de vele pittoreske straatjes konden verkennen. Rond een uur of 1 was het echt gedaan met de pret en zijn wij weggevlucht.

Valdemossa

Als je in Valdemossa bent en je wilt op een toffe plek lunchen? Ga dan zeker naar Barbaflorida. Superleuk plekje met lekker eten. Er is geen buitenterras. Dat is het enige jammere, maar als je een plekje weet te bemachtigen bij de openstaande terrasdeuren dan heb je een geweldig uitzicht en hartstikke leuk om mensen te bekijken.

En als je er dan toch bent neem dan zeker een stuk van die overheerlijke citroen maanzaadcake. Aanrader!

Met de trein naar Söller

Heb je een keer geen zin om met de auto te gaan dan kun je het historische treintje nemen die van Palma naar Söller gaat. Söller is ook weer een leuke plaats met een mooi plein en een fotogenieke kerk. (aan de buitenkant he mensen, aan de buitenkant!)

Het treintje kun je nemen vanaf Palma, maar je kunt ook een stukje overslaan en in Bunola beginnen.

Is het heel bijzonder? Nee dat niet. Maar het is wel leuk om een keer te doen en in het boemeltreintje van A naar B te gaan. Ik had er meer van verwacht maar vond het wel een leuk uitje. Dus de moeite waard! En het scheelt een hoop haarspeldbochten rijden. Ook wel weer eens lekker. Leuk detail; in Söller hangen overal dreamcatchers in de straten. Daar zal wellicht een verhaal achter zitten, maar daar ben ik nog niet achter.

Markt in Pollença (zondag)

Van markten word ik altijd wel blij. Dus na onze aankomst op Mallorca op zaterdag, hoorden we dat de markt op zondag in Pollença de moeite waard was om heen te gaan. Dus wij togen op tijd op de zondagochtend richting Pollença.

Markt in Pollenca

Het is inderdaad een leuk plekje om heen te gaan. De markt loopt door de straten en over het plein heen en er is genoeg te doen, te eten en te kopen. Ook een prima plek voor een lekkere lunch. Er schijnt ook ergens een trap te zijn met 300 treden. Die hebben we deze keer niet bezocht, maar aangezien we in maart weer teruggaan staat die nog op de planning.

Markt in Sineu (woensdag)

Om nog maar even in de marktsferen te blijven. Ook de markt in Sineu is absoluut de moeite waard. Deze is elke woensdag en is mega groot. Wij parkeerden buiten de stad en liepen op ons gemakje door de straten op weg naar de markt. Ook hier waren we weer ruim op tijd want de markt was nog niet eens open.

Dus streken we eerst maar neer voor koffie met een lokale specialiteit de ensaïmada. Deze gaan Charlotte en ik nog een keer thuis maken, dus dan zie je hoe deze lekkernij gemaakt wordt. Althans dat is de bedoeling.

De markt slingert door de hele stad heen en je kunt er letterlijk alles kopen. Van kippen tot een nieuw jurkje. En alles er tussenin. Leuk om hier een ochtend rond te slenteren.

Portocristo

Portocristo is een enigszins mondaine havenstad en de plek voor de jetset. Van tevoren was ons verteld dat er niet zoveel aan zou zijn, maar wij vonden het zeker de moeite van een bezoekje waard. Vanwege die jetset kun je er ook van alles eten. Wij aten in Fussio Lounge een heerlijke poke bowl. Het is er druk. Niet alleen in het restaurant maar in het stadje zelf. Leuk om een wandeling doorheen te maken!

Portocolom

Portocolom is een populair vakantieplaatsje. Niet groot maar wel mooi. Nu was het niet al te best weer toen wij er waren met een dreigende wolkenpartij en een stevige wind. Dus het was niet zo druk in Portocolom.

Op de foto rechts onder zie je Sa cova foradada. Het is even zoeken om dit plekje te vinden maar als je eenmaal de locatie hebt dan is het makkelijk om te lopen. Het schijnt dat je er bovendien makkelijk naar beneden kunt klimmen, maar dat hebben we maar even niet gedaan. Het is een mooi stukje van de kust van Mallorca en de moeite waard.

De vuurtoren is ook bekend, maar we hebben nog niet uitgevonden of je daar kunt komen. Iets voor de volgende keer!

Mirador de es pontas – Santanyi

Mirador de es pontas is een uitzichtpunt met een natuurlijke brug. Overigens kom je daar niet bij. Je loopt vanaf de parkeerplaats naar het uitzichtpunt. Omdat je niet heel veel hoeft te lopen en je makkelijk bij dit punt kunt komen is het er ook relatief druk. Nu heb je daar niet zoveel last van aangezien de natuurlijke brug zelf in het water ligt natuurlijk.

Mirador de es pontas

Manacor

Last but not least is Manacor. Wij kwamen hier op de allerlaatste dag en eigenlijk vooral omdat we iets zochten. Ik weet niet meer wat. Manacor waren we al tig keer langs gereden maar het is typisch een van die plaatsen waar niemand het over heeft omdat er niks te vinden is. Toeristisch gezien. Maar wij vonden het een erg mooie en leuke plaats. Het was op een zondag dus alles was gesloten maar Manacor staat zeker op ons todo lijstje voor een volgend bezoek!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like