Laos

Waarom zou je reizen?

Waarom ga jij op reis? Wat motiveert jou om je eigen land te verlaten en op pad te gaan naar onbekende oorden? Kortom; waarom zou je reizen?

Laos
Laos

Waarom ga jij op reis?

Ik kan me nog als de dag van gisteren herinneren hoe een Fransman (wie anders?) reageerde toen we een discussie hadden over reizen in het algemeen. Ik was begin twintig dus het is al een flink aantal jaartjes geleden en ik had een vreselijk fout Parijs vriendje op de kop getikt, tijdens een werkvakantie in Engeland. Hoewel het in Engeland een en al verliefdheid was, bleek dat in Parijs evenwel verdwenen te zijn. Maar ik was er toch en we gingen met een aantal vrienden van Yvan de kroeg in. Drie Franse jongens, 1 Israelische en ik. De sangria vloeide rijkelijk en in de warme en benauwde kroeg werden de gesprekken steeds verhitter.

Waarom ga jij op reis?
Op ontdekkingsreis op Lesbos

Ik weet al niet eens meer hoe we op het onderwerp kwamen maar de Israeli en ik hadden het over plaatsen die we al bezocht hadden (en dat was in die tijd nog niet zoveel voor mij) en ik vond zijn verhalen mateloos interessant. De Fransen begonnen zich echter al snel met ons te bemoeien. Hun insteek was dat er geen enkele reden is om te reizen. In Frankrijk heb je namelijk alles (aldus de Fransen he..); zon, zee, bergen, vlaktes en natuurlijk veel Fransen… Waarop wij beargumenteerden dat de cultuur in Thailand (als voorbeeld) natuurlijk totaal anders is als in Frankrijk. Dat zelfs de cultuur in een buurland als Italië, wat toch zo dichtbij ligt, totaal anders is. Maar ze wilden er niet aan.

Reizen was voor hen puur een noodzakelijk kwaad. Niet iets wat je voor je lol ging doen en al helemaal niet om andere culturen te leren kennen. En dat er mensen zijn die dat vinden, dat is natuurlijk prima. Ik bedoel; gelukkig maar, anders zou het nog drukker worden op de wereld. Maar geen interesse hebben in wat andere volkeren of culturen denken, of wat de natuur in een ander land is… Dat kan ik me gewoon domweg niet voorstellen!

En dit waren jonge kerels. Begin twintig. Het lijkt mij dat je dan toch een soort natuurlijke nieuwsgierigheid hebt naar wat de wereld te bieden heeft. Natuurlijk is er altijd het aspect tijd en geld, maar als je ongehinderd zou zijn door die twee dingen (en kinderen en huisdieren en dergelijke) zou jij dan gaan reizen? Of zou je het prima vinden om naar de Spaanse (Franse, Italiaanse, Hollandse/vul in) kust te gaan. Jaar na jaar, na jaar? Een goede vriendin van mij heeft een man waarvoor het ook niet zo nodig hoeft. Hij is tevreden als hij drie weken bij een zwembad kan genieten van de zon. Krantje erbij. Lekker eten en de vakantie is compleet.

Eten in italie
Genieten van de Italiaanse keuken

Druk op vakantie

Hij heeft een drukke baan en het laatste waar hij behoefte aan heeft is druk doen op vakantie. Want dat is natuurlijk wel vaak zo. Als wij op vakantie gaan dan is het niet rustig. Vroeg op, want we moeten naar punt A, B of C. Uren lopen door verzengende hitte om de ruïnes van Angkor Wat te kunnen bekijken. Uren in een bus zonder airco, een boot met 199 andere opvarenden (en meestal niet alleen menselijk), sjouwen met zware rugzakken en doodmoe (maar voldaan en geestelijk bijgetankt) thuiskomen. En dan hebben we het nog niet over de insecten gehad.. 😉 (en dan bedoel ik niet de insecten die je op eet…)

Insecten eten
Lekker gebakken sprinkhanen! 😉

De indrukken

Maar ik zou het niet willen missen. De indrukken die je op doet in andere landen. De mensen die je er ontmoet. De natuur. De cultuur…. En laten we vooral het eten niet vergeten. Want als ik iets leuk vind op reis, dan is het wel het ontdekken van een andere keuken. Soms heerlijk, soms iets minder aantrekkelijk, maar altijd fascinerend!

Lui in Mexico

En de reden dat ik met dit hele verhaal kom is omdat wij – voor het eerst in 16 jaar – weer eens een luie vakantie hebben geboekt… Een vakantie naar Mexico, dat dan weer wel, maar we hebben een all-inclusive vakantie geboekt… En ik ben heel benieuwd of het gaat bevallen; twee weken op ons luie gat zitten en lekker eten. Klinkt op zich wel goed toch? Gelukkig is er in Mexico ook nog genoeg te zien buiten het resort, dus mocht het nou echt gaan kriebelen dan kunnen we lekker op pad. We zijn al eerder in Mexico geweest. Dat is een bewuste keuze geweest, want naar een nieuw land gaan en dan niet rondreizen, dat is een beetje tegennatuurlijk… 😉 Maar stiekem heb ik al wat dingen uitgezocht die op redelijke reisafstand liggen. Want stilzitten en niks doen, is niet mijn sterkste kant!

Ijs in Italie
Het beste ijs van Toscane (zeggen ze dan he..)

Dus… is mijn vraag aan jullie; wat is jouw favoriete manier van vakantie vieren? Hou je van wat inspanning, of liever ontspanning? En wat is jouw favoriete vakantieland?

Update: Dit is een post die oorspronkelijk uit 2013 komt. Die luie vakantie in Mexico? Was geen succes. Na een dag begon ik me al af te vragen wat we nog meer konden doen. Dat was dus eens maar nooit meer. Inmiddels heb ik een nieuwe reis geboekt naar Mexico voor januari 2023. Met reismaatje Charlotte. Een rondreis uiteraard… 🙂

Delen is fijn!