20150620 MH2A1963 1
400
HomePersoonlijkDe Donau tegen de stroom in… vanuit de lucht
DuitslandDuitsland

De Donau tegen de stroom in… vanuit de lucht

20150620-MH2A1963

“Nou dat is hem dan. Hier ga je zometeen de lucht mee in….” Ons groepje kijkt enigszins vertwijfeld naar het heel klein uitziende rieten mandje. Ja, ja, en dat moet ons allemaal houden? Is het ding al eens eerder omhoog geweest? Of – nog erger – is het misschien al te váák omhoog geweest. Een voor een gluren we even van dichtbij naar ‘onze’ mand. Ziet er toch wel solide uit. Maar toch….

Heb jij weleens ballon gevaren? Ballon gevlogen? Ik tot voor kort ook nog nooit dus het vooruitzicht om in Duitsland in een rieten mandje boven de Donau te hangen deed me al bij voorbaat op en neer springen van opwinding.

20150620-MH2A1893

Het weer zat niet helemaal mee dit weekend. We hebben per saldo weinig regen gehad maar het was grijs en grauw en tot op het allerlaatste moment was het spannend of de ballonvaart door zou gaan of niet. Het was flink regenachtig de dag dat het moest gebeuren maar wonder boven wonder brak de zon aan het eind van de dag door en een paar uur van tevoren kregen we het sein groen. Jetzt geht loss!

20150620-MH2A1902

Wij ( een gemengde groep van bloggers en print media) waren uitgenodigd door het Duits verkeersbureau om het gebied in en rondom de Donau te bekijken en te beleven. Het programma was behoorlijk actief; van fietsen langs de Donau, met een segway rond een dorp crossen, de ballonvaart en ook nog een kano tocht. Stiekem verheugden we ons allemaal – denk ik – het meest op de ballontocht. Want ja, fietsen of kanoën doe je nog wel eens zelf maar een ballonvaart is niet iets dat onder de dagelijkse activiteiten behoort.

De ballon moet zich eerst vullen met koude lucht
De ballon moet zich eerst vullen met koude lucht

Er werden twee ballonnen voor ons opgetuigd. Eentje met een mandje voor zes personen en eentje met een mandje voor negen (denk ik) Wij zaten met vijf personen in het mandje van vijf; Laura van Whatabouther, Liv van Stopandstare, Robert van Whatabouther (whatabouthim dus eigenlijk), Rene van NSMBL en ik zei de gek… En natuurlijk Michael van Sunshine Ballooning.

En dan nog wat hete lucht erbij
En dan nog wat hete lucht erbij

De voorbereiding duurt een eeuwigheid. Ballon uitvouwen, mandje in elkaar zetten (eh… dat wiebelt nogal, is dat echt veilig??), de ballon vullen met koude lucht, de ballon vullen met warme lucht en dan ineens is het zover. Het moment dat je dan ineens in dat mandje moet klimmen en hup daar ga je al. Amper tijd om erbij na te denken!

En hop zomaar de lucht in!
En hop zomaar de lucht in!

En wat was het stil en rustig ineens… Op die enorme vlammen na dan. Het mandje lag onverwachts heel stabiel in de lucht en we gingen heel rustig omhoog. Eigenlijk is het niet te omschrijven.. Ik zeg gewoon een keertje doen! Want wauw, wat is dat gaaf!

Genieten van het uitzicht
Genieten van het uitzicht

Het zonnetje werkte ook mee en wierp prachtige velden van licht en schaduw overal. Onze tweede ballon was ook zo vriendelijk om zo nu en dan precies op de goede plek te gaan hangen in de stralen van de late middagzon…

20150620-MH2A1980

Michael heeft een grote bak vol met eten bij zich en op een kilometer hoogte genieten we van Duitse worst met broodjes, kaas en natuurlijk een Duits biertje. Hoe mooi wil je het hebben?

Snacken op grote hoogte
Snacken op grote hoogte

Al met al was het een ervaring om nooit meer te vergeten. En is zo goed bevallen dat ik misschien nog wel een keer een ballonvaart wil doen. Ik vond de mannen van Sunshine pro’s en ik heb geen moment het idee gehad dat het onveilig was. Wij gingen omhoog met Sunshine Ballooning in de regio Ulm.

O en zelfs de landing was perfect. Nou ja, dat vind de boer in wiens veld we landen denk ik niet, want de plek ging niet helemaal goed. Bleek er toch een korenveld onder ons te zitten. Oops. Maar blijkbaar hebben ze een overeenkomst met de boeren en wordt de schade (die niet zoveel was) vergoed..

Donau vanuit de lucht
Donau vanuit de lucht

Na de tocht werden we dan tenslotte ook nog gedoopt, onder veel bombarie en gespetter van de prosecco tot leden van de adel. Het verhaal gaat namelijk dat ooit is besloten dat alleen adelijke lieden een ballonvaart mochten maken. Dus dat je het even weet; ik ben nu barones von Bollingen, tollkühne Himmelsdame zur rasanten Ballonfahrt über Schwabens Auen, Wiesen und Felder. Dat we dat even duidelijk hebben… 😉

Disclaimer: Wij waren in Duitsland op uitnodiging van het Duits Verkeersbureau om de #jungedonau te ontdekken. Voor meer info check hier. Er was geen verplichting om te schrijven over onze ervaringen en alle meningen zijn zoals altijd die van mijzelf.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like