Zagorje regio
54300
HomeFoodLokale specialiteitZagorje voor foodies (Kroatië)
Vlag van KroatieKroatië

Zagorje voor foodies (Kroatië)

Zagorje regio – Kroatië

In mijn vorig leven toen ik nog op kantoor werkte bij Nike kwam mijn baas uit Kroatië. We hebben het hier over een jaar of 20 jaar geleden dus de oorlog lag nog relatief vers in het geheugen. Kroatië als vakantiebestemming kwam niet echt in me op moet ik zeggen. Er waren nog zoveel andere landen om te ontdekken en bovendien gingen we dat jaar voor het eerst op een verre reis naar Mexico. Dus een bestemming met zo’n verleden en die bovendien relatief dichtbij lag was niet meteen mijn eerste keus.

Echter in de loop der jaren hoorde je steeds meer over Kroatië en zag ik de een na de andere prachtige foto langs komen. Maar tot voor kort was het er nooit echt van gekomen om eens een nadere kijk te nemen. Dus toen ik werd uitgenodigd door het Kroatisch verkeersbureau om kennis te maken met Kroatië als vakantiebestemming kon ik daar moeilijk nee tegen zeggen.

Zagorje regio

We (Alexandra en ik) vertrokken voor een korte reis ter kennismaking vooral van de Zagorje regio. Zagorje ligt dicht bij Zagreb, ongeveer een half uurtje rijden vanaf het vliegveld en je bent direct getransporteerd in een landschap van smalle bergweggetjes, mooie vergezichten, wijnranken zover het oog rijkt en mooie kasteeltjes.

In de vier dagen dat we in Kroatië waren hebben we veel gezien en vooral veel gegeten en gedronken. Want je kunt natuurlijk niet vertellen hoe iets was als je het niet zelf geprobeerd hebt. 🙂 Jammer genoeg bleek het wel een van de natste septembermaanden te zijn sinds tijden. Dus dat hielp niet zo erg mee om al die mooie vergezichten vast te leggen. Gelukkig hadden we de eerste avond wel nog wat droge momenten en na twee dagen plensregen werd het droger.

De regio is prachtig en voor ons zeker eentje waar we nog een keer gaan terugkomen voor een uitgebreider bezoek. Ook culinair is er genoeg te beleven en zeker als je wijnliefhebber bent dan kun je je laten verrassen door de lekkere wijnen uit de regio.

Onze eerste stop op de eerste avond was bij Petrac Winery. Petrac ligt in het plaatsje Krapinske Toplice en is alleen al de moeite waard voor de geweldige vergezichten. Zoals ik al zei hadden we net even mazzel dat het droog was toen we aankwamen, dus de slierten mist die over de heuvels lagen gecombineerd met de wijnranken, maakte het magisch mooi.

Wijnranken

Petrac Winery

Petrac Winery bestaat 26 jaar en behalve hun meest bekende wijn (Karisma) zijn ze de enige wijnmakers ter wereld die momenteel een proef aan het doen zijn met wijn in de zee. Ik hoor je denken: maar er gaat dus letterlijk een kist vol met flessen Cabernet Sauvignon (uit 2009) naar 17 meter diepte in zee. De wijn krijgt vervolgens de tijd om gedurende 1,5 jaar verder te rijpen. Klinkt bizar en wat het nog specialer maakt is dat de wijn echt een andere smaak krijgt.

En die fles krijgt een wel heel tof uiterlijk! We hadden er een heerlijke avond gevuld met (veel) wijn enne… de nodige Slibovitz. Zivjeli!

Petrac
Wijn uit de zee

Villa Magdalena

We sliepen de eerste avond in Villa Magdalena. Een aanrader als je graag lekker eet en als bonus krijg je een Jacuzi op je kamer! Wij waren aan de late kant ’s middags maar kregen toch een heerlijke lunch nog voorgeschoteld in restaurant Magdalena. Behalve een fijn restaurant en een jacuzzi op de kamer heeft Villa Magdalena ook een kleine wellness waar je terecht kunt.

Wil je hier ook slapen? Check dan hier voor de prijzen en beschikbaarheid.

Villa Magdalena
Lunch Villa Magdalena

 Sever Winery

Even verderop in Klanjec, ligt de Sever Winery waar ze onder andere een Grasevina produceren die in 2016 regionale kampioen werd. Grappig is dat de Sokol (havik) wijn die ze produceren in de 17e eeuw gemaakt werd door de lokale paters. De wijn werd in die tijd alleen gebruikt tijdens de mis, maar sinds 16 jaar wordt de wijn weer geproduceerd door Sever waarbij ze gebruik maken van de resten van de oude wijnranken! Bovendien bottelen ze de wijn ook nog eens zelf.

Sever Winery

Kasteel Mihanovic

De reis ging verder naar Terme Tuhelj (waar Alexandra nog meer over gaat vertellen in een andere post) waar we een traditionele lunch genoten in kasteel Mihanovic (naast Terme Tuhelj hotel gelegen) Bij Kroatië denk je misschien niet meteen aan eten of wellicht verwacht je vooral grote lappen vlees. Eerlijk is eerlijk: als je vegetariër bent is Kroatië misschien iets meer een uitdaging, maar dat is plaats afhankelijk.

In een moderne stad als Zagreb kun je prima uit de voeten als vegetariër, maar ga je het binnenland in dat kan het nog wel eens een uitdaging zijn. Bij Petrac – om maar wat te noemen – wisten ze niet zeker of we wel of niet vegetarisch waren, dus hadden ze voor de zekerheid een bordje met komkommer en tomaat neergezet. Je bent alvast gewaarschuwd! 🙂

Kasteel Mihanovic

In kasteel Mihanovic kun je genieten in een fine dining setting van de lokale specialiteiten van de Zagorje regio. Ik moet zeggen dat mijn favoriet absoluut de strukli is. Strukli is een traditioneel dessert uit de regio alhoewel het niet altijd zoet is. Ik denk dat we tijdens ons bezoek minstens vier verschillende variëteiten te eten hebben gekregen, waarvan mijn favoriet bij kasteel Mihanovic. Bovendien hebben we de belofte gekregen dat we het traditionele recept krijgen dus binnenkort ga ik zelf eens strukli maken!

Wil je ook overnachten in Terme Tuhelsj check dan hier de prijzen en beschikbaarheid.

Villa Zelenjak-Ventek

In absoluut noodweer gingen we ’s avonds uit eten bij Villa Zelenjak, niet al te ver van Terme Tuhelj vandaan. Ook hier krijg je traditionele gerechten uit de Zagorje regio maar wel iets meer met de focus op heel Kroatië en niet alleen Zagorje. En voor de verandering hadden we geen strukli als dessert maar een combinatie van een soort huttencase met verse bosvruchten. Erg lekker!

Villa Zelenjak is een familiebedrijf, voortgekomen uit Ivan en Josipa die in 1936 begonnen met Villa Zelenjak. Inmiddels wordt het gerund door hun kleinzoon Branko. Het regende pijpestelen toen wij er waren maar er is een groot terras waar in de zomer veel buiten barbecues worden gehouden.

Villa zelenak

Restaurant Academia – Bluesun hotel Kaj

Onze volgende stop was in de plaats Marija Bistrica, een kleine plaats die beroemd is als bedevaart oord door het oude beeld van de zwarte Madonna dat elk jaar door duizenden pelgrims wordt bezocht. Wij aten er ’s avonds in restaurant Academia. Het restaurant ligt in het Bluesun hotel Kaj en terwijl wij er waren was er een enorme groep Chinezen (of Koreanen… niet zeker) die in het buffet restaurant aten. Met als gevolg dat Alex en ik het hele restaurant voor ons alleen hadden. 🙂 Ook wel eens een bijzondere ervaring.

restaurant Academia

Alexandra vertelde al meer over de geschiedenis van de Zagorje regio en Zagreb en gaf tips en tricks voor een bezoek aan die regio.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like