5 gratis tips voor tel aviv
2000
HomeAlgemeen5 gratis tips voor Tel Aviv – Israel
EuropaEuropa

5 gratis tips voor Tel Aviv – Israel

Do you travel alone?” Ik verschiet van kleur als het voor de tweede keer, nu luider, aan mij gevraagd wordt. “…yes…” – ik ben iets te veel onder de indruk van de man achter de balie. “You are very brave” fronst hij.
I travel the world alone!” verkondig ik met voorzichtige trots. “Ahh, it’s the best way!” Eindelijk lachen zijn donkere ogen. Ik krijg mijn paspoort terug van de Israëlische douanier. Here I come!

5 gratis tips voor Tel Aviv
Skyline Tel Aviv

The best things in life are free – gratis tips voor Tel Aviv

Ongeveer heel Instagram is er al geweest: Tel Aviv. Dus met veel tips, lijstjes en voldoende adressen om 24/7 hummus te eten stap ik in een taxi. Naast het voornemen veel van het lijstje af te vinken, wil ik er graag iets aan toevoegen. Ten slotte: the best things in life are free. En ík ben benieuwd wat de beste 5 gratis tips voor Tel Aviv zijn.

Tel Aviv gezien vanaf de kust
Tel Aviv gezien vanaf de kust

1. Uber interview

Gewoonlijk zou ik meer de ‘local route’ kiezen: de trein of een bus de stad in. Maar nietsvermoedend heb ik mijn trip tijdens Rosh Hashanah gepland. Deze dagen rondom het Joods Nieuwjaar is het land nagenoeg gesloten en rijdt er geen openbaar vervoer. Hoewel Uber sinds 2014 in Israël actief is, werkt het hier alleen voor taxi’s. De uitgelezen kans voor iets dat ik mijn ‘Uber interviews’ noem. Ik heb er door de jaren heen een sport van gemaakt om tijdens deze korte ritjes achter de dromen en drijfveren van de taxichauffeurs te komen. Zeker in deze regio heeft iedereen zijn eigen verhaal. De (nabije) geschiedenis en voortdurende spanningen drukken een stempel op het leven en de mentaliteit van de mensen.

Tip 1 – Half uur kletsen met de taxichauffeur: gratis. Taxirit Luchthaven – Tel Aviv ca. 150 Shekel.

Neem tijdens je trip de tijd voor een praatje met een local. Kost niets – en je krijgt een hele goede indruk van het verhaal achter de nieuwsfeiten. Vind je het moeilijk om het gesprek luchtig te openen? Over eten is iedereen het hier in elk geval eens. Onbescheiden zeggen ze dat Israëlisch eten beter is dan waar ook ter wereld. En dat het een onmogelijke opdracht is om hier een niet-smakelijke maaltijd te vinden. Dus… zijn we er al? Ik heb trek gekregen!

Architectuur in Tel Aviv
Architectuur in Tel Aviv

2. Smaakbeleving

Tel Aviv is een dure stad. De volgende gratis tip én de beste koopjes vind je op de levendige Carmel markt (Shuk Hacarmel). De drukte, geluiden, geuren en kleuren zijn indrukwekkend. Maak er je eigen gratis food tour en proef de lekkerste specerijen. Ga op zoek naar de beste z’atar van de markt en vraag naar ras el hanout: elke handelaar is trots op zijn eigen mix. Een absolute smaakbeleving.

Za'atar op de carmel markt
Z’atar op de Carmel markt (Shuk Hacarmel)

Iets buiten de drukte, achter de markt is een kleine kruideniersstand van vader en zoon die specerijen gevacumeerd verpakken. Handig om mee terug te nemen zonder dat je gehele bagage naar een shawarmazaak ruikt. Het perfecte souvenir voor foodies. Vergeet ook niet halva te proeven: een lokale zoete sesam lekkernij. In allerlei variaties verkrijgbaar en perfect bij een kop verkoelende nana: thee met door veel Israëli’s thuis gekweekte verse munt.

Zelf Nana maken? Laat 8 tl suiker met 4 zakjes (munt of Engelse)thee, 2 tl verse munt en 4 snufjes citroenzout in een theepot met kokend water trekken tot gebruik.

Tip 2: De Carmel Market is gratis. Geopend van zondag tot vrijdag van de vroege ochtend tot ca. 19.00 uur, let op: sluit eerder op vrijdag, vóór Shabbat.

Kunstwerk langs de kust van Tel Aviv - gratis tips voor tel aviv
Kunstwerk langs de kust van Tel Aviv

3. Nationale strandsport

Uniek aan Tel Aviv is de ligging aan de kust. Bekijk de zonsondergang vanaf een van de roof top bars onder het genot van een Arak cocktail. Om alle aangegeten pondjes er weer af te krijgen, maak je een wandeling over het strand. Van Hilton Beach naar de zuidelijk gelegen oude havenstad Jaffa, richting de oude klokkentoren die boven de kronkelende steegjes uitsteekt. En laat je onderweg aan de waterlinie uitdagen tot een potje ‘klepperen’. Onderschat dit niet, Matkot is dé Nationale strandsport van Tel Aviv. Échte pro’s herken je aan hun onverstoorbare focus op het rubberen balletje en een handschoentje. Gelukkig is Matkot een spel zonder regels, zonder winnaars en verliezers. Verhit en vermoeid les je de dorst in Jaffa bij een van de kraampjes met vers geperst granaatappelsap. Dikke aanrader!

Tip 3: Strandwandeling, Matkot en zonsondergang: gratis. Zwemmen in zee na zonsondergang en zonder toezicht van een lifeguard wordt afgeraden.

4. Street art

Tel Aviv is een jonge, bruisende, creatieve stad. Die mede door de Bauhaus architectuur en de vele kunstuitingen hier en daar aan Berlijn doet denken. Je raadt het al: street art is gratis. En de hele stad is ermee verrijkt. Heb je de graffiti wall gevonden, breng dan gelijk een bezoek aan de biergarten die erachter verscholen ligt. Ben je (net als ik) geen museum type maar wel into the arts: Jaffa en het gebied rond Carmel market kent vele art shops en galeries met gratis entree.

Mijn favoriete galerie met werk van ‘kosteloos materiaal’:
Nirit Levav Packer Gallery
9 Beit Eshel st. Jaffa

Tip 4: Elke dinsdag en vrijdag komen zo’n 220 kunstenaars samen op Nahalat Binyamin Street om eigen werk te verkopen op de Arts and Crafts Fair. Kijken kost niets!

5. Wandeltour

Benieuwd naar mijn 5e gratis tip voor Tel Aviv?
Daarvoor moet je weten dat stadswandelingen worden aangeboden voor prijzen van soms wel 330 shekel. Maar hier komt mijn ultieme gratis tip. In Jeruzalem kwam ik met deze gratis wandeltour in contact. En ook Jaffa’s old Town in Tel Aviv kun je op ontdekken met een Engelstalige lokale gids. Verzamelen onder de Clock Tower in Old Jaffa.

Dankzij deze 5 gratis tips voor een fantastische bezoek aan Tel Aviv houd je hopelijk geld over voor al dat heerlijke eten én een extra cocktail. L’chaim!

Tip 5: Gratis tour van Tel Aviv met Sandemans. Verzamelen onder de Clock Tower, Old Jaffa. Houdt rekening met een fooi van ca. 50 shekel

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

There are no posts to show right now.