De leukste dingen doen in en rondom Kilkenny
24700
HomeStedenreis8 x doen in en rondom Kilkenny – Ierland
IerlandIerland

8 x doen in en rondom Kilkenny – Ierland

Kilkenny – Ierland

De vlucht van Nederland naar Dublin was short en sweet. Nou ja, zo sweet is vliegen vandaag de dag natuurlijk niet, maar goed. Dat even terzijde. Ik zou op pad gaan met Jody van Ongewoon Lekker en onze eerste stop was Kilkenny. In rap tempo haalden we onze huurauto op. Even tien keer tegen onszelf zeggen: “Links rijden, links rijden, links rijden” en we konden er tegenaan.

De rit van Dublin naar Kilkenny is niet zo lang. Als het verkeer mee zit ben je binnen anderhalf uur op de plek van bestemming. We sliepen in het centraal gelegen Pembroke hotel dus alle bezienswaardigheden van Kilkenny waren op loopafstand.

Highbank Orchard

Maar voor we in het hotel aankwamen maakten we een tussenstop bij de Highbank Orchard, waar we welkom werden geheten door Rod en Julie.

High bank Orchard Kilkenny

Wat een fijne plek! Rod nam ons als eerste meer op de trekker en reed ons zo door de boomgaard (en bedankt Jody, nu zit ik weer ‘En wat is lekker op de trekker’ te zingen! 🙂 terwijl hij vertelde over zijn bedrijf.

Boer Rod
Rod

Organische appelcider

Het bedrijf is al lange tijd in de familie maar is sinds 1969 omgetoverd tot appel boomgaard. De appels die hier groeien zijn puur voor het sap bedoelt en worden niet als consumptie appel gebruikt. In 1994 is de boerderij volledig overgegaan naar een biologische manier van werken. De appelciderazijn die hier geproduceerd wordt is uniek doordat er geen enkel chemisch proces aan te pas komt.

Organische appel cider
Organische appel cider

Behalve de azijn, diverse siropen en treacle worden er inmiddels ook appel brandy en appel gin geproduceerd. Daar vertelt Jody in deze post ook nog meer over. Ik heb een flesje appelcider azijn en een klein flesje treacle meegenomen dus verwacht binnenkort ook een recept hiermee!

Na de uitgebreide uitleg kregen we een – zoals Julie het noemde – light lunch, maar daar was weinig light aan. Lekker was het wel!

Van Highbank reden we de stad in, parkeerden de auto en liepen naar het hotel toe. We hadden nog net tijd om een bezoek te brengen aan het kasteel van Kilkenny. (zie ook de eerste foto)

Kasteel van Kilkenny

Het kasteel hebben we niet van binnen bewonderd maar de buitenkant en de tuin eromheen is erg mooi. Het kasteel stemt uit 1195.

Dinner bij The Butcher

Het avondeten was in restaurant The Butcher, wat gelegen is in… hier komt ie…. de Butterslip. Wij vonden het nogal een grappige naam en hoorden de volgende dag dat een ‘slip’ eigenlijk een smal straatje is die hoofdwegen verbind. En deze heet de Butterslip omdat er blijkbaar vroeger boter werd gemaakt. Affijn, what’s in a name right?

En vraag me niet waarom ik in vredesnaam in een restaurant met een naam als The Butcher een gerecht bestel zonder vlees. Mijn hoofdgerecht was gerookte aubergine. Het klonk heel spannend dus tja, misschien niet meteen de meest logische keuze.

Hoe dan ook, het was heerlijk en we hebben ons prima vermaakt. Uiteraard nog even een afzakkertje gehaald in een van de vele lokale pubs. Het is best onvoorstelbaar dat alles vol zat op een gewone maandagavond. Ik stel me zo voor dat dat in Nederland echt heel anders is. We dronken er een glaasje Kilkenny en vielen niet veel later in ons bed.

De volgende dag zouden we om 9 uur een walking tour doen met de lokale gids Pat Tynan. Echter bleek Pat vergeten zijn om ons in zijn agenda te zetten met als gevolg dat er in allerijl iemand anders moest worden opgetrommeld en we uiteindelijk niet zoveel tijd hadden. Maar ach, het meeste hadden we toch ook al de dag ervoor bekeken dus prima.

Jerpoint abbey

Vandaag was het tijd om de omgeving rondom Kilkenny te verkennen en te beginnen met Jerpoint Abbey. Dit is een klooster uit de tweede helft van de 12e eeuw, wat redelijk goed bewaard is gebleven of moet ik zeggen dat het een mooie ruïne is.

Jerpoint Abbey ligt ongeveer 20 minuten rijden vanaf Kilkenny en is open dagelijks van 9 tot half zes. Aanrader om even heen te gaan!

Malzards pub

Malzard pub

Onze volgende stop was in Stoneyford. Een klein plaatsje waar de enige pub, Malzards, van generatie op generatie is overgegaan. De huidige eigenaar Fred had een baan bij een bank toen de recessie toesloeg. Hij kreeg een oprotpremie aangeboden en nam die met beide handen aan. Ook wetende dat het tijd werd om de pub over te nemen van zijn vader.

Slimme zakenman

Omdat het niet heel goed ging met de pub bedacht Fred een alternatieve bron van inkomsten, waarmee hij de kosten kon dekken. En dat bleek een gouden greep. Sinds een aantal jaar biedt Fred een Hurling Experience aan. Bussen vol met Amerikanen (en andere nationaliteiten, maar Amerikanen zijn de meest voorkomende gasten) komen voor de originele experience langs. Fred vertelt ze over de geschiedenis van de pub, laat ze in de achtertuin kennis maken met een potje hurling om vervolgens onder genot van een (eventueel zelf getapt) Iers biertje in de pub verder te genieten van de Ierse experience.

Ik aan slag

En ja ook wij kwamen er niet onderuit om even een balletje te slaan. Valt nog niet mee zo’n potje hurling. Haha. Je slaat met een soort oversized badminton batje. In Ierland is het echt een ‘ding’ dat hurling. Ik had er nog nooit van gehoord.

Jody en ik
Jody en ik met onze hurling sticks
Balletje slaan
Hurling bal

Knockdrinna

Van de pub liepen we naar de overkant waar het Knockdrinna cafe en farmhouse zat. Hier werden we getrakteerd op een uitgebreide lunch met een kaasplateau als toetje. Het kaasplateau zie je trouwens nog staan op de foto links onderin… Helen maakte hier eerst zelf vooral ook veel kaas maar inmiddels ligt de focus meer op het geven van workshops kaasmaken.

En als je er dan bent, vergeet dan niet om even langs te kopen bij de cutest mini varkentjes… 🙂

De lekkerste kaas
Cheese tasting

Van Stoneyford reden we weer terug richting Kilkenny en stopten onderweg bij de Goatsbridge Farm, een forellen kwekerij. Er was niemand om ons hier rond te leiden en tja dan is het gewoon een vijver vol met spartelende vissen. Maar je kunt hier wel tours boeken waarbij er uitleg wordt gegeven over de forellenkwekerij, het rookproces en een tasting.

Arán Artisan Bakery

Weer terug in Kilkenny hadden we nog net tijd voor een bezoekje aan Arán. Een tip die we hadden gekregen van Rod en Julie. Vooral ook leuk omdat ze hier een speciaal hondenhoekje hebben. Met een eigen ingang zodat de gewone bezoekers geen last hebben van de – soms nat geregende – honden.

Superleuk plekje. Ze maken hier elke dag hun eigen brood vers. Van het graan dat vlak bij Kilkenny groeit. De moeite waard om even langs te gaan. Het is een stukje buiten het centrum maar op wandelafstand. (alles in Kilkenny is op wandelafstand trouwens…) Ze gaan om 4 uur dicht dus handig om niet te laat te gaan.

8, The Arches, Barrack St, Kilkenny

Rive Gauche

Als afsluiter van onze korte en intensieve tijd in Kilkenny hadden we een vroeg diner in Rive Gauche waarna we weer in de auto sprongen en naar Dublin reden. Maar daar vertel ik je later meer over!

Disclaimer: We waren in Kilkenny op uitnodiging van Tourism Ireland

Meer over Ierland lees je hier!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like