The dark hedges
64700
HomeOm te doen10 redenen om de causeway coast te rijden
IerlandIerland

10 redenen om de causeway coast te rijden

Nog niet al te lang geleden maakte ik een ontzettend toffe roadtrip langs de causeway coast samen met Ellen van Bijzonder Plekje. En wow wat waren wij onder de indruk van de prachtige natuur, de fijne mensen, het lekkere eten en de bijzondere stadjes. Ierland is sowieso een van die landen waar gek genoeg niet zo heel veel mensen naar toe reizen. De steden zoals Dublin en Belfast zijn dan het bekendste maar het land heeft zoveel meer te bieden dan alleen de stad. De causeway coast loopt van Belfast naar Londonderry en is zo’n 310 kilometer lang. De hele weg is zelf vrij smal en loopt langs de prachtige Ierse kust met de mooiste vergezichten, kliffen en nog veel meer moois langs de route.

Ik geef je hier de 10 dingen die wij hebben gedaan langs de causeway coast. We hebben niet de hele route gereden maar een gedeelte. We begonnen in Belfast vanwaar we een huurauto meekregen en onderweg gingen.

the gobbins causeway coast

Gobbins

Al na een uurtje hadden we de eerste stop van onze roadtrip langs de causeway coast; The Gobbins. Dit pad langs de kliffen wordt ook wel “The most dramatic coastal walk of Europe” genaamd. Het is in ieder geval flink spectaculair. Je wordt opgevangen in het visitor center en vanaf daar ga je met busjes naar het cliff path. Je kunt kiezen voor twee opties; het top pad (zonder gids) of de echte Gobbins experience langs de rotsen. Ellen koos voor de laatste, ik ging voor het top pad. Het bovenste pad is 1,5 kilometer lang. De kustroute duurt ongeveer 3 uur.

Hoewel je vele waarschuwingen krijgt van tevoren vond Ellen het uiteindelijk wel meevallen. Bovendien moet je voor het toppad ook de steile helliing aan het begin en het eind lopen dus als je slecht ter been bent zijn beide opties behoorlijk uitdagend. Vanaf het toppad zie je ook mooie vergezichten maar ook veel stukken waar je alleen maar tegen bosjes aan zit te kijken. Het gebied is evenwel prachtig en absoluut de moeite van een bezoekje waard! The Gobbins zijn pas sinds 2015 geopend dus nog relatief onbekend.

Game of Thrones

Ben je fan van de serie Game of Thrones dan zijn er genoeg spots langs de kust die je gezien ‘moet’ hebben. Zo is er de beroemde Doors of Thrones. Ik had daar nog niet eerder van gehoord maar verspreid over diverse locaties zijn er deuren ‘verstopt’ die scenes uit de serie nabootsen. Je kunt ze allemaal proberen te vinden en eenmaal ter plekke kun je een boekje laten stempelen. Er is zelfs een app die je verteld waar de deuren zich allemaal bevinden. Heel slim bedacht en natuurlijk een prima manier om Game of Thrones fans aan te trekken. Ik vond het leuk en hoewel ik zeker een fan ben van de serie zou ik dan weer niet perse al die deuren af gaan lopen. Maar ieder zijn ding natuurlijk.

The Dark Hedges

Ook weer gerelateerd aan Game of Thrones zijn The Dark Hedges. Dat is eigenlijk gewoon een laan met indrukwekkende bomen links en rechts. Je hebt de foto’s vast wel eens langs zien komen. Om hier heen te gaan is een uitdaging, want het is zo populair dat het vol loopt met toeristen. Niet ideaal als je een mooie foto wilt maken. Wil je daar heen zorg dan dat je er voor dag en dauw bent. Dan is de grootste kans dat je er een foto kunt maken zonder de meute. Ik had nog mazzel – midden op de dag – om uiteindelijk een foto te kunnen maken met heel weinig mensen. Maar dan heb je wel even flink wat geduld nodig.

Dark hedges

Carnslough

De volgende Game of Thrones stop langs de causeway coast was Carnslough. In de haven van Carnslough is de haven waar Arya in seizoen 6 uit het water komt. Ja je moet wel echt fan zijn om te weten welk stukje dat is. Haha… Wij verbleven in Carnslough in een hotel dat dateert uit het jaar 1847. Niet het meest moderne hotel dus maar het is wel grappig om hier een nacht te verblijven. Doordat het hotel in de loop der jaren allerlei stukken eraan heeft gebouwd en verbindingen heeft gemaakt is het een waar doolhof en om van het restaurant naar je kamer te komen een wandeling met trappetjes op en trappetjes af.

Glenarms walled garden

Een van de grootste verrassingen onderweg vond ik misschien nog wel het prachtige Glenarms. Dit landgoed ligt op 5 minuten rijden vanaf Carnslough. Je vindt hier een kasteel en een prachtige ommuurde tuin en een gezellige tearoom. Het kasteel zelf wordt nog bewoond door de familie McDonnels en is niet te bezichtigen, maar eromheen lopen is geweldig. Wij hebben aardig wat uren door de tuin en het landgoed gestruind. De dame bij de balie verzekerde ons dat het ons 20 minuten zou kosten om rond te wandelen. Wij waren er dus twee uur. Trek er dan ook genoeg tijd voor uit om lekker op je gemak rond te wandelen.

Heerlijk plekje! Tijdens ons verblijf was het nogal regenachtig en koud, maar in de zomer of het voorjaar moet het er de hemel op aarde zijn. Rij je dus de causeway coast dan zou ik hier zeker een bezoek aan brengen!

Mary Mc Bride – Cushendun

Van Carnslough reden we verder naar de Cushendun caves. Ook dit is weer een scene uit Game of Thrones waar lady Melissandra het wezen baarde dat Renly Baratheon vervolgens vermoordde. Zoals ik al zei ‘voor de echte fans…’ Ik vond het niet zo’n bijzondere grot maar goed. Wat wij veel leuker vonden in het gelijknamige plaatsje is een bezoek aan een van de kleinste pubs van Noord Ierland. Ze hebben hier maar liefst 50 soorten Ierse whisky. Nu ben ik absoluut geen whisky fan dus mij maak je er niet blij mee, maar gelukkig kun je hier ook prima eten. Ze hebben er heerlijke traditionele Ierse pies maar je kunt er ook terecht voor wat minder traditioneel eten zoals een club sandwich. In beide gevallen heerlijk.

Carrick-A-Rede rope bridge

Een van de 20 engste – naar verluidt – touwbruggen ter wereld is de carrick-a-rede touwbrug. De touwbrug brengt je naar een klein eilandje, carrick a rede, dat voor de kust ligt. De touwbrug werd 250 jaar geleden voor het eerst aangelegd door zalmvissers. Ook tegenwoordig wordt het sporadisch nog gebruikt door de vissers, maar het is voornamelijk een toeristische attractie. De brug is 20 meter lang en hangt 30 meter boven de rotsen. Hoewel dus niet heel lang schijnt het enorm eng te zijn om erover heen te gaan en hoewel er nog nooit iemand naar beneden is gevallen gebeurd het regelmatig dat toeristen niet meer terug durven over de touwbrug en met een bootje moeten worden opgehaald.

Eerlijk gezegd maakte ik me wel een beetje druk om die brug, maar wij kwamen aan en de brug bleek gesloten vanwege de storm. We liepen wel het pad langs de kust naar de brug en dat was met de wind al een uitdaging, dus dat de brug dicht was… dat had een goede reden. Ik ben er dus niet zelf overheen geweest. Wil je de uitdaging wel aan dat kost het € 6,50 om de brug over te steken. Het pad naar de brug is gratis. De huidige brug stamt uit het jaar 2000, dus geen zorgen dat je over een 250 jaar oude touwbrug zou moeten lopen.

Carrick-a-rede touwbrug

Portrush

Portrush is een wat grotere plaats langs de causeway coast en is met name bekend vanwege de golfterreinen die er zijn. Schijnt een dingetje te zijn. Nu heb ik niks met golf dus wij hebben ons daar niet in verdiept. Maar Portrush heeft meer te bieden dan alleen golf. Zo kun je er een toffe vistour doen met Causeway Foodie Tours. Superleuk om te doen. Wij vingen onze eerste makrelen en aten die later tijdens het ontbijt op. Want ja aantreden om 6 uur ’s morgens nog in het pikkedonker.

Causeway foodie tours

In Portrush verbleven we in het prachtige Craignamara Guesthouse. Absoluut een aanrader als je die kant op gaat.

Giant’s Causeway

Met stip de bekendste attractie van de Causeway Coast is zonder twijfel de Giant’s Causeway. Je vindt hier rotsformaties die uniek zijn en bestaan uit zo’n 40.000 basaltzuilen. Die hele specifieke rotsen schijnen ontstaan te zijn tijdens een vulkaanuitbarsting, zo’n 60 miljoen jaar geleden.

Wil je ongestoord hier rondlopen dan kom je enigszins bedrogen uit, want het is er enorm druk. Ook hier geldt weer dat ’s morgens vroeg arriveren – voor alle tourbussen – de beste optie is. Hoe het nu is na de pandemie weet ik niet, maar ik vermoed dat het wel snel weer aan zal trekken. Vroeg dus!

Mussenden tempel

Een plek langs de causeway coast die een stuk minder druk was, is de Mussenden tempel. Dit bestaat uit een oude ruine van een landhuis en een prachtig oud koepeltje dat op de klif ligt. Je hebt hier prachtige vergezichten over de kust en is gewoon een mooi plekje om bij goed weer te picknicken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like