Forte de graca
HomeStedenreisElvas – Alentejo
PortugalPortugal

Elvas – Alentejo

Onze laatste stop op onze korte reis door het mooie Alentejo was Elvas. Ik vertelde al eerder over onze overnachtingsplek van dat moment Travassos 11 en ik deelde ook al een lokale specialiteit van de regio de Sericaia de Elvas.

Voor we Elvas zelf binnengingen brachten we nog een bezoek aan het nabij gelegen Forte de Graça.

Forte de Graca - Elvas

Forte de Graca

Dit prachtige fort is gebouwd op een heuvel en het is een van de best bewaarde stadswallen van Europa. We kregen een rondleiding van een gids en ze liet ons zien dat het fort nagenoeg onneembaar moet zijn geweest. Het fort is gebouwd in een stervorm wat je vooral van bovenaf goed kunt zien, maar het aantal verdedigingslagen is flink indrukwekkend. Als vijand moest je van goede huize komen om dit fort te kunnen bestormen!

Forte de graca

De volledige naam van het fort is Fort Nossa Senhora da Graça of La Lippe. Rondlopend door het fort kun je niet anders dan je afvragen hoe het er honderden jaren geleden moet hebben uitgezien. Het fort is een belangrijk verdedigingspunt geweest en werd nadien ook nog gebruikt als gevangenis. In 2014 was het niet meer dan een ruïne en werd er besloten dat het fort gerestaureerd moest worden. De heropening was in 2015 en het is sindsdien een museum waar je rondleidingen kunt krijgen of zelf rond kunt lopen.

Forte de graca

Het uitzicht over de stad is prachtig en wij hadden het geluk om er tijdens de zonsondergang te zijn wat prachtige schouwspellen opleverde.

Bezoek aan het fort

Ben je dus in Elvas sla het fort dan niet over en reken ongeveer 1-2 uur voor een bezoek. Verken op je gemak het hele fort en sla de verdiepingen niet over!

Na ons bezoek aan het fort checkten we in bij het roze huis op de hoek; Travassos 11 waar we ook het diner genoten. Maar eerst liepen we nog als kippen zonder kop te oh-en en ah-en door het pand, want jeetje wat een bijzonder plek om te overnachten. Nogmaals dus de moeite waard.

De volgende dag bezochten we met een gids Elvas zelf. Even iets om rekening mee te houden; het is nogal steil klimmen van Travassos naar het centrum. In combinatie met de kinderkopjes was het een flinke workout. Maar absoluut de moeite meer dan waard.

PLein van Elvas

Struinen door de straten en door de Joodse wijk heb je in principe geen gids nodig. Het is leuk voor de historische feiten maar persoonlijk geniet ik het meest van de dorpsstraatjes en gewoon het zelf ontdekken.

Elvas staat overigens bekend als een van de heetste steden van Portugal. Iets om rekening mee te houden. Wij liepen met mutsen en sjalen rond want het was flink koud en het waaide nogal hard dus die mutsen en sjalen hadden we hard nodig. Gelukkig scheen het zonnetje!

Wil je wat aparts doen in Elvas breng dan een bezoek aan het Plum Museum. Hier worden de pruimen gemaakt voor op de Sericaia de Elvas.

Hier heb je niet heel lang voor nodig, maar wel leuk om te zien.

Elvas ligt op twee uur rijden van Lissabon vandaan.

Kasteel van Elvas

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like