Sericaia de elvas

Sericaia de elvas – traditionele cake uit elvas

Een typische cake uit Alentejo is de Sericaia de Elvas. Deze cake heeft bijna een soort souflé achtige structuur door de hoeveelheid eieren die erin zitten. Traditioneel wordt deze cake geserveerd met een ingelegde pruim die je alleen in Elvas kunt krijgen. Uiteraard brachten wij een bezoek aan het bedrijf die de pruimen maakt en nam ik een potje mee om deze cake thuis te kunnen maken.

Sericaia de elvas

Pruimenmuseum

In het pruimenmuseum wordt sinds 1919 al de reine claude pruim gebruikt om in te leggen. Je kunt een bezoek brengen aan het museum waar je precies kunt zien hoe de pruimen vroeger werden behandeld. Eigenlijk is er niet heel veel veranderd sinds die tijd zoals we zagen toen we de productieruimte ingingen. In principe worden de pruimen hier in suiker gelegd en dan is het wachten tot ze gaan fermenteren en indrogen.

Sericaia de Elvas

Heel eerlijk gezegd zag het er niet meteen heel hygiënisch uit want ja, zoetigheid trekt beestjes aan. Dus er vlogen de nodige wespen rond. Die “niet gevaarlijk” waren aldus de dochter van de eigenaar (als ik het goed begrepen heb) die ons rondleidde. Nee, ik denk dat de wespen wel afdoende waren afgeleid door al die zoetigheid. Wij waren dus niet zo interessant voor ze.

Waarom die ene pruim bij de sericaia de elvas wordt geserveerd is me eerlijk gezegd ook niet helemaal duidelijk, maar je kunt de cake ook prima eten zonder die pruim natuurlijk. Persoonlijk heeft dat mijn voorkeur want de ingelegde pruimen zijn hard en mierzoet. Maar he, het hoort er natuurlijk wel bij. 😉

Sericaia de elvas

Maken van de Sericaia de Elvas

Om de sericaia de elvas te maken is niet veel nodig. Het is super eenvoudig en als je een ei kunt splitsen dan kun je deze cake zeker maken. Je kunt natuurlijk wel of niet die pruimen erbij serveren, maar ik denk dat dit met lekker vers fruit en slagroom ook heel erg lekker is. De cake is fluffy en licht door de hoeveelheid eieren en het geklopte eiwit.

Een prima herinnering aan een trip door Alentejo! En Elvas!

Sericaia de elvas
Sericaia de elvas

Sericaia de Elvas

5 van 1 stem
Afdrukken Pin Rate
Gang: Koek
Keuken: Portugese keuken
Trefwoord: bloem, eieren, suiker
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 10 personen

Ingrediënten

  • 200 gr suiker
  • 75 gr bloem
  • 6 eieren
  • 50 ml volle melk
  • 1 citroenschil + de rasp
  • 1 kaneelstokje
  • 1/4 tl zout
  • Elvas pruimen om te serveren
  • boter om in te vetten
  • 1 el kaneel om te bestrooien

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200˚C
  • Vet een aardewerken ovenschaal of een gietijzeren pan zoals ik heb gebruikt goed in met boter. Zet apart.
  • Verwarm een kleine steelpan met de melk, citroenschil en het kaneelstokje. Breng aan de kook, laat heel even kort koken, zet dan het vuur uit en laat afkoelen.
  • Splits de eieren. Doe de eidooiers met de bloem en de suiker in een kom en klop tot een geheel. Voeg de afgekoelde melk (zonder kaneelstokje en citroenschil) toe terwijl je blijft roeren.
  • Klop de eiwitten stijf met een klein beetje zout en vouw ze door je eidooiermengsel.
  • Schep het deeg in je beboterde vorm, bestrooi met kaneel en bak voor ongeveer 15 minuten in de oven of tot een houten prikker er schoon uitkomt.
  • Laat afkoelen en serveer in punten met een elvas pruim bij elk puntje.

Dit recept opslaan voor later?

sericaia de elvas

Delen is fijn!