visvakantie
4300
HomeOm te doen5 tips voor een geslaagde visvakantie in Noorwegen
NoorwegenNoorwegen

5 tips voor een geslaagde visvakantie in Noorwegen

Hengeltje uitwerpen

5 tips voor een geslaagde vistrip naar Noorwegen

Gelukkig ben ik in de omstandigheid dat ik zo nu en dan hele leuke dingen kan doen met mijn allerbeste vriend Danny en mijn broer Remco. En omdat we alle drie ook enorm graag een grote vis vangen, doen wij ons stinkende best om in ieder geval eens in de twee jaar een visreis te maken naar Noorwegen.
Hier kun je tussen de imposante fjorden of op de ruige open zee de mooiste formaat vissen haken.
Het Scandinavische uitje is inmiddels een traditie die we al vanaf 2009 in stand houden en inmiddels hebben we het land van de Noormannen alweer zes keer bezocht om de mooiste vissen te haken.

Hier geef ik een korte indruk van wat je kunt verwachten op de locaties, hoe wij onze reis naar Noorwegen hebben aangepakt, waar wij al in Noorwegen zijn geweest en tenslotte nog enkele tips om je vis vakantie een nog groter succes te maken.

Funvissers

Allereerst wil ik zeggen dat wij voornamelijk voor ons plezier vissen en geen ‘broodvissers’ zijn. Dit betekent dat wij nagenoeg alle vis die we vangen, voorzichtig onthaken, een foto maken en dan weer lekker vrij rond laten zwemmen. Natuurlijk nemen we wel iedere visdag één of twee visjes mee en die eten we ’s avonds dan op. Mijn broer en ik zijn redelijk bekend in de keuken en weten hier dan ook altijd wel een lekker gerechtje mee te maken. En… de vis die je zo kakelvers vangt, is ECHT de lekkerste vis die je ooit gaat eten.

5 tips voor een geslaagde visvakantie in Noorwegen

Vroegboeken

Omdat we allemaal een beetje krap in onze vrije dagen zitten (we willen per slot van rekening ook nog met de betere wederhelft met vakantie), willen we onze visuren zo effectief mogelijk benutten. Dit betekent dat we niet een paar dagen met de auto gaan rijden, maar met het vliegtuig naar Noorwegen gaan en dus binnen één dag op de plek van bestemming zijn. Dit kost weliswaar iets meer dan met de bolide gaan, maar dat betaalt zich wel terug in meer uren visplezier.
Wanneer je met het vliegtuig gaat is het aan te raden om vroeg de tickets te boeken. Dit is veel goedkoper en scheelt je vaak honderden euro’s met wanneer je op het laatste moment een ticket boekt. Vanaf het vliegveld laten we ons dan ophalen door een taxi die we vooraf bij de verhuurder van het appartement hebben geregeld. Dit kost ook geld, maar is meestal de meest zekere (en ook vaak voordeligste) oplossing om op je plek van bestemming te komen.

Kosten

Over kosten gesproken: visvakanties zijn prijzige aangelegenheden in het algemeen en in het bijzonder wanneer je naar Scandinavië gaat. Omdat wij voornamelijk voor het vissen gaan kopen wij onze boodschappen altijd voordat we bij het appartement zijn. Meestal vragen we of de taxi die ons van het vliegveld naar het appartement brengt, ons eerst even laat stoppen bij een lokale supermarkt. Hier slaan we de proviand voor onze visweek in, zodat we tijdens de vakantie zelf niet nog eens boodschappen moeten doen.  En vaak maken we al een boodschappenlijst in Nederland, zodat we weten wat we moeten hebben en geen overbodige dingen uit de supermarkt meenemen. Want ja, ook boodschappen zijn duur in Noorwegen.

Tips voor een visvakantie

‘Nou zeg, een hoop gedoe voordat je eenmaal kunt gaan genieten.’, hoor ik sommige al denken.
Maar wanneer je er dan eenmaal bent… wat een prachtig land en wat een waanzinnige natuur, zeg!
Want om te mogen vissen in zo een rauwe, ruwe omgeving tussen de fjorden! Dat is echt beleving. Vanuit je appartement of vanuit de boot zie je regelmatig bergformaties die in menige film niet zouden mis staan. Ik heb op iedere vakantie wel minimaal één keer gezegd, terwijl ik naar het landschap keek: ‘Je verwacht toch dat ieder moment Gandalf en de rest van het genootschap van de Ring over die heuvelrug heen komen?’ Briljant!

Wat voor vis vang je nu in Noorwegen?

Hou er op voorhand rekening mee dat de vis die je hier gaat vangen groter is dan dat je gewend bent. Ook groter dan de vis die je regelmatig in de vishandel ziet liggen. Uiteraard vang je veel kabeljauw. Dat zit er echt het hele jaar door. Maar ook kun je hier heel goed koolvis (sterke vis!), roodbaars (diep vissen), schelvis, wijting en leng vangen. Allemaal vis die ook in aanmerking komt voor een heerlijk recept (mijn broer maakt een sashimi van kabeljauw of koolvis waar menig Japanse sushi kok nog wat van kan leren!). Natuurlijk kun je hier ook prachtige zeewolven en zeeduivel vangen, wanneer je dichter tegen de bodem gaat vissen. Hou er dan wel rekening mee dat deze vissen er niet het hele jaar door zijn, maar wel gevoelig voor het seizoen. Op internet kunnen de fanatici voor zeewolf en -duivel de beste tijden makkelijk vinden.
Prachtige vissen om te vangen allemaal, maar sinds een paar jaar gaan wij voornamelijk voor de Koning onder de Noorse vissen: de heilbot. Dit is een supersterke en lastig te vangen platvis, die als trofee bovenaan op de lijst van menige serieuze visser prijkt. Voor de echte, grote heilbotten moet je wel meer Noordelijk vissen.
Wat dat betreft hebben we het (zonder dat we dit met voorbedachten rade hebben gepland) goed aangepakt. Want we zijn onze visavonturen begonnen in het midden van Noorwegen en qua locatie langzaam maar zeker meer naar het Noorden opgeschoven. En tenslotte meer naar de open zee toe; daar waar je de echte grote heilbotten kunt vangen.

Grote vis gevangen

Skarnsundet

In 2009 en 2011 hebben we ons geluk beproefd in Skarnsundet. Het Skarnsundet fjordsenter is een prachtige locatie met goede voorzieningen op het Noordelijke deel van het Trondheimfjord. Hier vissen staat gelijk aan heel veel en ook mooie vangsten en vissen binnen de luwte van het fjord, dus ook omringd door een prachtige natuur. Geweldige locatie om te proeven aan de Noorse visbeleving.
Na twee jaar Skarnsundet besloten we dat we de focus toch meer wilden leggen op het vangen van de grotere formaten en hebben we ons geluk beproefd in Storekorsnes. Deze plek ligt opeens 1600 kilometer Noordelijker dan Skarnsundet, maar nog steeds mooi in de luwte van diverse fjorden. Omdat wij met het vliegtuig zijn gegaan, mochten we vanaf vliegveld Alta nog een uurtje met de auto naar Storekorsnes en hier hebben we beduidend grotere vis gevangen dan op onze vorige reizen. Danny had hier zelfs zijn eerste heilbot (het begin van de verslavende passie) en ook Remco en ik merkten dat we dezelfde vissen vingen, maar wel groter. Voor ons reden te meer om dit het jaar erop nog een keer over te doen. De service van Ellen en haar man waren uit de kunst (vonden het geen enkel bezwaar om even een boodschapje tussendoor te halen) en ook het appartement zag er prima uit. Gewoon een week als een gek vissen en ook nog een goed onderkomen. Dat is ook wat je wilt hebben op dit soort trips, want zeven dagen vissen gaat je niet in de koude kleren zitten, dus je ‘thuiskomen’ moet gewoon goed zijn.

Tips voor een visvakantie in Noorwegen

Torsvag

Na deze twee prachtige visreizen hadden we de verhalen al gehoord over de geweldige vangsten die je in Torsvag kon beleven, dus boekten we voor 2016 onze visreis naar Torsvag. Geografisch ligt Torsvag op dezelfde lengte als Storekorsnes, maar omdat de eerste plek direct aan de Noorse Zee ligt, kun je vanaf hier de haven uitvaren en bijna direct op de open zee terecht komen. Natuurlijk nog stoerder en meer kans op nóg grotere vis, dus alle reden om te boeken. Wat een prachtige locatie om de vis te vangen die je wil. Het is echt een heilbot Walhalla met de grotere Koningsvissen, hier. Wat ons echter wel tegenviel was de service die we inmiddels vanuit de Noorse viskampen gewend waren. Je kon echt merken dat de dames die het viskamp bestierden, wisten dat ze de enige waren in de omgeving. Zo werden we bij aankomst (na een reis van ruim zeventien uur) niet hartelijk ontvangen. Sterker nog, er was niemand om een boot uit te geven (twee jaar op rij) omdat ze dan van huis nog even naar de appartementen moesten komen. Hier hadden de dames geen zin in. Ook het bijtanken van de boot kon alleen wanneer het de dames uit kwam en niet wanneer wij wilden vissen. Best jammer want de locatie was prachtig. We konden duidelijk merken dat het de organisatie niet zoveel interesseerde omdat er geen concurrentie was (de boekingen stroomden toch wel binnen omdat het een prachtige visplek is). Gelukkig is er nu een tweede viskamp geopend in de buurt en kun je daar boeken met wellicht een betere service.

Tom met een vis in Noorwegen

Moeder natuur op zijn mooist

Het vissen en het vangen van grote vis is natuurlijk de reden waarom we zo regelmatig afreizen naar Noorwegen, maar tussen het vissen door krijg je ook regelmatig een prachtige bonus van moeder Natuur. Zo hebben wij op al deze reizen al meerdere onvergetelijke momenten beleefd. Denk hierbij aan: dolfijnen die met je bootje meezwemmen (nog geen tien meter van je boot af) en orca’s die opspringen uit het water (er is niets mooier dan een orca in vrijheid te zien genieten van de zee!).
Maar ook de visarenden die plots vanuit het niets verschenen om een visje aan het oppervlak van het water te verschalken (wat zijn dat imposante dieren, zeg!). De allermooiste ‘bijvangst’ ervaring hebben we gehad op onze eerste reis naar Storekorsnes. Hier hebben we begin september een week mogen vissen en werden we getrakteerd op een spectaculaire Noorse lichtshow die ook wel het Noorderlicht werd genoemd. Gelukkig hadden we een gepassioneerde hobbyfotograaf bij ons die het spektakel wist vast te leggen. Ik weet zeker dat ik het Noorderlicht nooit meer zo mooi mag meemaken als toen.
Dit zijn allemaal voordelen die je kunt meemaken op het moment dat je besluit om ook die vistrip naar het Noorse zilt te maken.

Noorderlicht
Foto door Peter Schwegler

Ik ben inmiddels verslaafd aan deze reizen en vind de ervaring en beleving meer dan opwegen tegen de (forse) kosten die we moeten maken om een week te mogen vissen in het Noorse Nat.

Vijf tips voor jouw visavontuur

Tenslotte nog vijf tips als afsluiter van dit lijvige verslag over mijn visbelevingen in Noorwegen:

  1. Boek je reis zo vroeg mogelijk. Tickets zijn goedkoper en de kans op een goed appartement is ook beter. Ondanks dat deze reizen kostbaar zijn, zitten de appartementen erg snel vol geboekt. Wij boekten meestal een jaar van tevoren;
  2. Wanneer je een appartement boekt kijk dan ook goed welke boot je erbij boekt. De boot is voor het vissen wellicht nog belangrijker dan je appartement. In de luwte van Skarnsundet was een open boot geen probleem , maar wanneer je de open zee op wilt gaan is het verstandig om een kajuitboot te reserveren;
  3. Bereid je visdagen voor. Wij hebben veel voorpret gehad aan het bestuderen van de zeekaarten in Nederland en deze samen te bespreken. Veel belangrijker: we hebben er ook veel profijt van gehad, omdat we ter plekke wisten waar we heen wilden om de mooiste vissen te vangen;
  4. Zorg voor goed vismateriaal. Wij hebben alle drie ons visgereedschap gekocht in Nederland en ervoor gekozen om geen materiaal te huren in Noorwegen. Het is een investering, maar wanneer je van plan bent om dit soort reizen meer dan één keer te gaan maken, adviseer ik je om hetzelfde te doen. Je weet wat je hebt en wanneer je een grote vis haakt ben je blij dat je goed materiaal in je handen hebt om de vis ook daadwerkelijk binnen te halen. Denk ook aan goede vislijn (als je tips wilt kan ik ze beantwoorden per mail);
  5. Download een paar apps op je telefoon voordat je jouw visreis gaat beleven. Wij hebben heel veel plezier gehad van met name twee apps tijdens al onze reizen. Je moet weten hoe de bodem van de zee eruit ziet en wat het weer gaat doen. Voor deze twee variabelen hebben we twee prachtige apps gevonden. Eniro is feitelijk een maritieme zeekaart op je telefoon, waarmee je precies kunt zien waar je bent en waar je vist. De Noorse weer app YR is voor het onvoorspelbare weer in Noorwegen gewoon de beste om in de gaten te houden tijdens je visreis. Het weer kan in Noorwegen plots omslaan en deze app vertelt je binnen het uur wat de verwachtingen zijn.

Ik hoop dat je hierdoor ook enthousiast wordt om Noorwegen een keer te gaan bezoeken (bij voorkeur om ook mooie vis te vangen) en wanneer je nog vragen hebt mail me dan zeker, want ik probeer ze zo goed mogelijk te beantwoorden.

Woelige wateren

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like