Awa di lamunchi (aqua limoentje)
Het is – soort van – de nationale drank van Curaçao. En met goede reden ook, want met die hitte is het echt heel erg lekker om een verfrissend drankje zonder alcohol naar binnen te werken. Ik weet niet hoe het met jou is, maar als ik het heel heet heb dan vind ik dit soort zoet-zure drankjes echt heerlijk. Ik ben sowieso al fan van citroen en limoen dus deze awa di lamunchi is mij op het lijf geschreven.


Lekker zoet
Ik vermoed wel dat ze er in Curaçao al snel veel meer suiker in doen dan ik hier heb aangegeven. Want soms is het echt mierzoet. Hou je daarvan dan kun je er natuurlijk meer suiker in doen. Een scheutje gembersiroop is trouwens ook heel erg lekker hierbij.
Als je wel eens een batidos hebt gedronken van een van de stalletjes langs de kant van de weg en daar per ongeluk een gezoete variant van hebt besteld dan weet je wel dat de Curacao-enaren (dat kan toch niet kloppen dat woord??) echt wel van zoet houden. Maar zoals gezegd; lekker zoveel of zo weinig in doen als jij nodig vindt.
Voordeel van deze homemade awa di lamunchi. Je hebt het zelf voor het zeggen.

Aqua limoentje of awa di lamunchi
Ingrediënten
- 750 ml ijskoud water
- 2 limoenen geperst
- 2 el suiker of meer naar smaak
- schijfje limoen ter decoratie
Instructies
- Eenvoudiger dan dit wordt het niet. Je mengt het water met de suiker en het limoensap en je roert tot de suiker goed is opgelost. Te zuur? Doe er dan nog wat suiker bij. Te zoet? Dan nog een beetje limoensap.
- Vul een glas met ijsklontjes en giet de limonade eroverheen.
- Decoreer met een schijfje limoen