Palenque
34000
HomeOm te zienPalenque – Mexico
MexicoMexico

Palenque – Mexico

Tijdens onze reis door Yucatan maakten we ook een uitstapje naar de provincie Chiapas, om een bezoek te brengen aan Palenque. De meest bekende ruines zijn natuurlijk Chichen Itza en Tulum in Yucatan. Om in Palenque te komen moet je dus een stuk omrijden. Het schijnt minder vaak bezocht te worden vanwege het feit dat Chiapas een van de armere regio’s van het land is. En er meer problemen zijn met de veiligheid.

Dat hebben wij trouwens ook gemerkt, want op een van de ritten moest er een route worden afgelegd die ronduit onveilig is. Omdat de overvallers blijkbaar niet zo vroeg uit bed komen (dat heb ik er zelf bij bedacht he) gingen we voor dag en dauw al op pad. En eenmaal voorbij een bepaalde bergpas leek de veiligheid weer teruggekeerd.

Palenque

Palenque

Over de veiligheid kan ik dan ook niet oordelen, want situaties veranderen bovendien nogal vaak dus wat vandaag veilig is, kan morgen wel niet meer zo zijn. Check dus altijd zelf voor vertrek of de regio of het gebied waar je doorheen gaar reizen veilig is. Overigens is dat blijkbaar ook de reden dat Palenque meer wordt bezocht door groepen dan door individuen. Safety in numbers blijkbaar.

Nu waren wij met een groep dus in dat opzicht zaten we goed… 🙂

Wil je een bezoek brengen aan de maya stad dan is de logische plek om te verblijven de stad Palenque (ongeveer 7 kilometer vanaf de ruïnes). Dat is op zich niet echt heel bijzonder met uitzondering van één straatje waar een aantal leuke restaurantjes en barretjes zitten. Ga maar op zoek naar Maya Canada, voor de lekkerste enchiladas! Een website hebben ze niet maar het adres staat hieronder.

Primera Avenida Nte. Pte. 10, La Cañada, 29960 Palenque

Chiapas is zoals gezegd een arme provincie dus elk bezoek wat je brengt aan dat gebied helpt de lokale bevolking uiteraard ook. Even aangenomen dat je niet bij de MacDonalds gaat eten (geen idee of die er is, maar je snapt het idee)

Vanaf de stad Palenque kun je een tour boeken maar er gaan ook mini busjes die kant op die je makkelijk kunt nemen en die voor de heen en terugreis zorgen.

Wij verbleven in Hotel Tulija wat een prima hotel was. Het ligt vlak bij het uitgaanstraatje dus daar vandaan kun je lopend naar de restaurants.

Mysterieus

Van de drie maya sites die we hebben bezocht was Palenque absoluut mijn favoriet. Het feit dat de halve stad is overgroeid door de jungle geeft het extra sfeer. Bovendien regende het behoorlijk toen wij er waren en dat gaf het nog eens een extra moody atmosfeer. Wel een natte atmosfeer. Er wordt flink aan de site gewerkt, wat ik aan de ene kant wel begrijp, maar juist dat half vervallen vind ik mooi. Hetzelfde vond ik in Angkor Wat, maar doe je niks aan de site dan neemt de jungle het waarschijnlijk binnen no time over. Dus tja, ik snap dat er aan gewerkt moet worden.

Palenque werd bewoond van 226 voor de jaartelling tot 799 na de jaartelling. Hun hoogtepunt beleefden ze in de 7e eeuw.

Palenque

Wat te doen rondom Palenque

Om te beginnen is het goed om te weten dat er een museum is in het gebied. Wil je daar eerst heen hou dan rekening mee dat het museum niet naast de ingang van de archeologische site ligt. Kom je met een busje laat je daar dan afzetten voor je verder gaat.

Om het park in te komen moet je sowieso twee kaartjes kopen. Beetje suf maar er is dus een kaartje voor de toegang tot het Palenque Nationale Park én je hebt een kaartje nodig om de ruines zelf te bezoeken. En daarvoor moet je dan dus twee keer in de rij staan. Je zou denken dat het makkelijker kan, maar dat terzijde.

De toegangsprijs voor het park is MX 35 en voor de ruines MX 75. Vergeleken bij Chichen Itza dus heel goedkoop. (Check altijd even de actuele prijzen voor vertrek)

De openingstijden zijn van 8 uur ’s morgens tot half vijf ’s middags. Het is de moeite waard om vroeg te gaan. Met name voor de hitte maar ook om eventuele menigtes te ontwijken.

Palenque

Temple of the skull

Het eerste gebouw wat je niet kunt missen is de Temple of the skull. De skull zelf is wat lastig te zien maar ik vond het wel een van de indrukwekkendste gebouwen. Wij hebben geen gids genomen, maar wil je meer weten over de geschiedenis dan is dat altijd een aanrader.

Ik geef zelf de voorkeur aan het rondlopen op eigen gelegenheid.

Van Palenque naar aqua azul

Denk je dat je genoeg hebt aan een halve dag bij de Palenque ruins dan kun je dit combineren met een bezoek aan Aqua azul. Veel tours combineren de twee dus dat is een prima manier om twee vliegen in een klap te slaan.

Wij waren bij Aqua Azul tijdens een absolute hoosbui dus dat had een nadeel, maar het voordeel was dat er niemand te vinden was. Het is een prachtige waterval maar schijnt bij mooi weer ongelofelijk druk te zijn.

Aqua azul

Het zal naar alle waarschijnlijkheid mooier en blauwer zijn bij zon, maar goed het was ook wel weer een leuke ervaring om met een plensbui naar een waterval te kijken. Haha.

Lekker nat was het wel

Samenvatting

  • Palenque is open van 8 uur ’s morgens tot half vijf ’s middags
  • Je kunt vanaf de stad Palenque met een mini busje naar het park. De afstand is 7 km
  • Entree naar Palenque is via twee kaartjes. Een voor het Nationaal park en een voor de ruines. Totale prijs ongeveer MX 110.
  • Gidsen kun je inschakelen als je dat wilt bij de ingang van het park
  • In de buurt van het park ligt ook een museum. De entree voor het museum is inbegrepen in je toegangsprijs.
  • Neem muggenspul mee want je bevindt je in de jungle
  • Aqua azul is een mogelijke combinatie met Palenque
  • Palenque is een van de weinige plekken waar je nog de ruïnes op mag lopen. Niet op allemaal maar een aantal kun je beklimmen

Eerder over onze reis door Yucatan en Chiapas

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like