San Benito market - Merida
24120
HomeAlgemeenChaotisch Merida – Yucatan, Mexico
MexicoMexico

Chaotisch Merida – Yucatan, Mexico

Na onze aankomst in Mexico was onze eerste stop een hotel in Cancun. Dat was slechts voor een enkele avond, want de volgende dag reden we al door naar een interessanter stuk van Yucatan. Namelijk Merida.

AFSTAND VAN HUIS

8486 km

VLUCHTTIJD

14 uur 40 min

GEMIDDELDE TEMPERATUUR

26.5˚C

BEVOLKING

892.000

Merida

Merida

Het grappige is dat ik – tijdens mijn bezoek aan Yucatan in 1997 – ook in Merida was geweest, maar me daar absoluut niks van kon herinneren. Ik kon me de flamingo’s goed herinneren maar ik betwijfel of we in die tijd uberhaupt de stad in zijn geweest. Want Merida was totaal anders dan ik had verwacht.

Merida is de hoofdstad van Yucatan en een drukke en chaotische stad, maar toch wel de moeite van een bezoek waard. De stad heeft rond een miljoen inwoners, dus je kunt je ongeveer voorstellen dat het druk is in Merida.

Zo op het eerste oog is het vooral een grote stad. Maar het is relatief centraal gelegen voor bezoek aan diverse sights in de buurt. De bekendste is ongetwijfeld het Celestun Bio Reserve, waar je kunt genieten van flamingo’s.

Flamingo's in Celestion Bio Reserve

Celestun Bio Reserve

In tegenstelling tot het bezoekje in 1997 mag je tegenwoordig met de bootjes niet meer te dicht bij de flamingo’s komen. Logisch want dat verstoord de vogels natuurlijk, maar dat maakt het ook wat uitdagender als je een foto wilt maken. Een beetje telelens is dus wel een handig item om bij je te hebben. Het is handig om vroeg te komen zodat het – hopelijk – niet al te druk is.

Wij hadden geluk en behalve onze paar bootjes van de groep waren er niet al te veel toeristen op het meer, maar toen we weggingen kwam er toevallig net een grote groep aan. Het is dus een kwestie van geluk en het juiste tijdstip uitkiezen.

Het Celestun Bio Reserve is een makkelijke dagtrip vanaf Merida. Je bezoekt het gebied in ongeveer 2 uur met een bootje. Je vaart door de mangrove en je kijkt naar de flamingo’s en de vele andere vogels. Tijdens het boottochtje is er een keer een uitstap waar je even aan land kunt. Kom je er om foto’s te maken hou dan rekening met de nodige uitdagingen. Al is het maar het felle licht, de wiebelende bootjes en de behoorlijke afstand tussen jou en de vogels. Maar wel een leuke dagtrip vanaf Merida dus.

San Benito markt

Absoluut de moeite waard van een bezoek, als je van chaotische markten houdt, is een bezoek aan San Benito markt. Het is de gemeentelijke markt waar iedereen komt om boodschappen te doen. Het is er dus een chaos, zoals op de meeste markten, maar wat ik vooral bijzonder vond in Merida waren de mensen.

San Benito market

Vriendelijk

De mensen waren namelijk echt enorm vriendelijk. Dat is niet overal in Yucatan het geval. Althans, je kunt een groot cultureel verschil zien tussen het meer zuidelijk gedeelte van Yucatan en het noordelijk gedeelte waaronder Merida.

Hier was iedereen echt heel vriendelijk, wilde graag op de foto of ons iets laten proeven. Op geen enkel moment waren ze onvriendelijk of ongeduldig. Echt heel verrassend. Misschien juist ook wel omdat ik het idee heb dat Merida toch iets minder toeristisch is dan veel andere plaatsen aan de kust.

Palacio de Gobierno del Estadio de Yucatan

In het midden van de stad ligt het paleis van de gouverneur waar je gratis naar binnen kunt wandelen. Je denkt waarschijnlijk dat het niet kan want er staan continue twee streng kijkende lijfwachten voor de ingang. Maar die blijken helemaal niet zo streng te zijn.

Merida
Charlotte gaat even tussen die strenge mannen instaan. Vonden ze leuk hoor…

In het paleis hangt de nodige kunst. Nu ben ik een cultuur barbaar dus voor mij hoeven dit soort dingen niet, maar hou je van kunst dan is het vast wel leuk.

Hou je van kunst dan is het Museo de Arte Contemporaneo wellicht ook iets voor je.

Aanraders om te eten

Heb je trek in een snelle snack dan is het absoluut een aanrader om eens gordita’s te eten. Het zijn een soort kleine pita broodjes gevuld met de vulling van jouw keus. Charlotte en ik aten er eentje nadat we waren aangekomen in de stad. Super lekker.

Voor de beste gordita’s in Merida ga je naar Gorditas Doña Gorda. Op esq. con calle 61 op het plein. Kan bijna niet missen. Als je denkt dat je in een snackbar staat dan zit je goed.. 🙂

Voor heerlijke taco’s, torta’s en andere lokale specialiteiten is Taqueria de la Union een goede plek. Probeer er ook zeker eens een paar van de speciale biertjes die ze er hebben. Het eten is er niet duur en erg lekker.

De lekkerste ijsjes eet je bij Pola Gelato Shop.

Voor een soort Mexicaans-mediterraans fusion food ga je naar Rosa Sur 32˚. En natuurlijk is er op de markt zelf ook het nodige te verkrijgen!

Verblijven in Merida

Wij verblijven in Hotel Dolores Alba ook wel Doralba Inn genaamd. Het is in het midden van de stad dus perfect als je verder alles te voet wilt verkennen. Het is niet meteen het meest luxeuze hotel en het ontbijt is rondweg interessant te noemen, maar qua locatie is er weinig beters te vinden. Het is redelijk schoon. Dus je ontbijt ergens anders nemen dan is het een prima plek voor een paar nachten Merida.

Check ook het artikel over Bacalar.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like