Home » Bestemmingen » Azie » Bako National Park – Maleisië

Bako National Park – Maleisië

door Simone van den Berg

Bako Nationaal park Maleisie | papertravels20.wpengine.com

Hou je van natuur en dieren dan zit je in Bako Natioal Park goed. Hou je van comfort tijdens de nacht en ben je een beetje benauwd als het aankomt op insecten in je kamer dan is Bako misschien wat minder geschikt voor je… 😉 Onze reis door Maleisië begonnen we in Taman Negara aan de overkant zeg maar en nadat we van Kuala Lumpur naar Kuching waren gevlogen vervolgde onze reis zich naar Bako. Je kan hier alleen per boot komen en met erg laag water kan het zelfs zo zijn dat je een stuk door het water moet waden.

Het park ligt pal aan zee en je hebt er dan ook een prachtig strand wat nagenoeg verlaten is. Echter – hadden wij weer – het kan er soms kwallen seizoen met als resultaat dat het onmogelijk is om de zee in te gaan. Jammer maar helaas.

Bako NP Maleisie | papertravels20.wpengine.com

De chalets in het park – toen wij er waren de enige overnachtingsmogelijkheid – zijn basic, heel erg basic, maar de lakens waren wel schoon. Niet te veel verder kijken is wel verstandig. Haha. Er is geen airco en doordat je ook geen deur open kunt laten staan (er hangt wel een klamboe) was dit met stip de allerwarmste nacht in Maleisie. Weinig geslapen, veel gezweet. In het hele kamp zitten makaken dus alles moet ’s nachts dicht. De prullenbakken, de deuren, alles in ingericht om te voorkomen dat de makaken binnen komen. Maar verwacht dat ze je ’s morgens op de veranda aan zitten te gapen. Behalve makaken hoef je niet ver te zoeken om de beroemde Orang Belanda (neusaap)  en langoeren (eerste foto), slangen (loop ook niet zomaar door het gras want er zijn er veel en ze zeggen dat de meeste onschuldig zijn maar toch….) en midden in de nacht kregen we meestal bezoek van een Borneon Bearded Pig… Een luidruchtig en lelijk mormel…

Bako NP Maleisie | papertravels20.wpengine.com

Als ik alle mooie plekjes die we in Maleisië  hebben gezien vergelijk dan was Bako toch wel mijn favoriet. Je zit daar echt midden in de natuur en je moet je aanpassen aan het dierenleven daar. Rekening houden met de apen vooral, maar ook de trails rondom het park zijn mooi om te lopen en zonder gids te doen. Nou ja wellicht niet allemaal maar wij kozen de Tajung Sapi voor de eerste dag (een hele korte maar wel steil omhoog) en voor de dag erna de Lintang trail (3 tot 5 uur) die leuk was maar we zagen natuurlijk geen beest. Wil je die wel zien dan kun je het beste in en rond het kamp blijven hangen. De kans is daar het grootst dat je dieren ziet, maar dat vind ik toch altijd met die wandelingen. Leuk maar voor het wildlife hoef je het niet te doen.

Bako NP Maleisie | papertravels20.wpengine.com

Bako National Park ligt in de provincie Sarawak op het eiland Borneo en is ongeveer 28 vierkante kilometer. Het staat bekend als de beste plek om de Proboscis (Neusaap of Orang Belanda) aap te zien. Ik heb er helaas geen foto’s van. Nog niet zulke goede apparatuur toen! Deze foto’s zijn gemaakt met een ouderwets rolletje en ingescand. Op deze reis had ik mijn allereerste digitale camera bij me! Een Sony DSC nog wat 75… S75 geloof ik.

Wij maakten de reis naar Maleisië in mei 2003.

 

Bewaren

Delen is fijn!

Dit vind je misschien ook leuk

4 comments

Avatar
Stéphanie | Expeditie Aardbol januari 12, 2015 - 6:24 pm

Wauw, mooi! Ik wil dit jaar naar Maleisië, ga eens op mn gemak al je verhalen lezen en prachtige foto’s bekijken!

Antwoord
Simone van den Berg
Simone van den Berg januari 12, 2015 - 11:43 pm

Maleisië is geweldig! Als je nog tips nodig hebt hoor ik het wel.

Antwoord
Avatar
Lisl januari 12, 2015 - 8:33 pm

hey, wat een toeval! Jij ook al even terugkijken naar Bako? 😉
Wat goed dad jij de namen van de trails nog weet! Lintang inderdaad.
(klopt het trouwesn dat ik deze post niet op .com kan vinden?)

Antwoord
Simone van den Berg
Simone van den Berg januari 12, 2015 - 8:59 pm

Ja dat klopt! Ik ga alleen op de nl door. Het is gewoon teveel werk om tweetalig te doen dus heb gekozen voor nl uiteindelijk 🙂

Antwoord

Laat een comment achter

* Door dit formulier te gebruiken ga je akkoord met het opslaan en inzien van de data die je ingeeft door deze website

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.