Cinque terre
37700
HomeOm te zienCinque terre – Gaan of links laten liggen?
ItalieItalie

Cinque terre – Gaan of links laten liggen?

Cinque terre

Aan de Cinque Terre heb ik een beetje een gemengd gevoel overgehouden. Voor we naar Italië gingen hadden we er al het nodige over gehoord en de meningen waren zwaar verdeeld; van een ‘ dat moet je echt zien… Zoooo mooi!’ tot ‘ die kun je beter overslaan’.

Tijd dus om zelf polshoogte te gaan nemen. Tijdens onze rondreis door Toscane besloten we om een uitstapje te maken naar de Cinque Terre.

Wat is de Cinque Terre?

Cinque Terre bestaat uit vijf dorpjes die tegen de kliffen aangebouwd zijn en mooie namen hebben zoals Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. De dorpen staan ook op de wereld erfgoederen lijst van Unesco dus in die zin iets om zeker niet te missen.

Cinque terre

Met de trein

Wij kwamen vanuit Levanto met de trein want met de auto is de Cinque Terre niet te bereiken en bovendien – gezien de vele toeristen die erheen gaan – file technisch een minder goed idee. De treinverbinding is prima en je kunt een dagkaart kopen waarmee je langs alle dorpen kunt gaan. Wij namen de trein naar Rio Maggiore. En dan heb je ook meteen het drukste punt te pakken want hier ligt de zogenaamde Via d’ell Amore (liefdespad).

Je kent dat wel; iedereen kan hier een slotje ophangen voor zijn of haar geliefde. Of we het nou echt niet getroffen hadden maar er liepen – letterlijk – busladingen Amerikanen over het pad en dus was het meer file wandelen als iets anders.

Via del amore
Foto door Sandra Oeyen

De Amerikanen liepen allemaal met een nummer op de borst (van de bijbehorende bus) en elke groep had een luid schreeuwende gids… Het was natuurlijk ook eigenlijk wel weer een beetje hilarisch maar daar kwamen we dan weer niet helemaal voor.

We ontvluchten de drukte door de trein te nemen naar Corniglia en vandaar was de planning om te gaan lopen naar Vernazza. Corniglia heeft geen pad dat aan de zee grenst met als gevolg dat er minder toeristen komen. Überhaupt komen er minder toeristen zodra er serieus moet worden gelopen dus als je de Cinque Terre echt wilt zien dan is een wandeling ten zeerste aan te raden (zolang het niet over de Via d’ell Amore gaat natuurlijk). Overigens is de drukte op de treinstations vergelijkbaar met de drukte hier tijdens koningsdag dus je bent gewaarschuwd!

Cinque terre
Vernazza

Vernazza

Na de wandeling kom je eigenlijk als het ware via de achteringang Vernazza binnen. En dat is maf als je dan ineens weer in de drukte komt na de stilte van de wandeling! Wij zijn vervolgens met de trein weer verder gereden naar Monterosso waar we ’s avonds heerlijk verse vis hebben gegeten aan het strand. En ja, dat heeft wel iets magisch! Dus is de Cinque Terre een must see? Eigenlijk wel, maar probeer dan wel zoveel mogelijk de meute voor of achter je te laten. En dan is de pracht van de natuur overweldigend!

Cinque terre by night

Tips voor een bezoek aan de Cinque Terre

Wil je de Cinque Terre een bezoek brengen dan is een beetje voorbereiding een goed idee. Om te beginnen; ga niet in het hoogseizoen (van midden juni tot midden september). Dan kun je over de koppen lopen en dat is zonde. Het beste is dus om in het laagseizoen dit gebied te bezoeken. Het nadeel is natuurlijk dat het weer dan onvoorspelbaarder wordt, maar dat heeft misschien ook wel zo zijn charme. En langs de dorpjes lopen in de moordende zomerzon is sowieso niet echt prettig. Vermijd in ieder geval juli en augustus.

Hoe kom je in de Cinque Terre?

De beste manier om de vijf dorpjes te bezoeken is met de trein. Je kunt een kaartje kopen voor een hele dag en de trein brengt je vervolgens van dorpje naar dorpje. Tussen de dorpen zit meestal niet meer dan vijf minuten per trein. Hou er wel rekening mee dat het op de treinstations ook flink druk kan zijn. Check hier voor informatie over de treinen en de Cinque Terre pas.

Hoeveel dagen heb je nodig in de Cinque Terre?

Het beste is om uit te gaan van 2-3 dagen ter plekke. Meest ideaal is het om een overnachting te boeken in de buurt of in een van de dorpjes. Riomaggiore is een leuke uitvalsplek om te verblijven. Het is wat groter en heeft genoeg restaurantjes voor een goede keuze. Slapen kun je bijvoorbeeld bij Malbo, waar je een prachtig uitzicht hebt over zee. Het voordeel van blijven slapen is dat je ’s morgens als eerste ergens kunt zijn. Vóór de meute uit.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

There are no posts to show right now.