Gado gado

Recept voor gado gado – Indonesië

Last updated:

De allereerste keer dat ik naar Indonesië ging was in het jaar 2009. Dat is dus gewoon alweer 13 jaar geleden. Hoe snel gaat die tijd wel niet? Ik at daar voor het allereerst gado gado tijdens een boottocht van twee dagen naar Komodo. We gingen daar heen om de komodo varanen te zien, maar we hadden als onverwachte bonus dat de vrouw die aan boord mee was om voor ons te koken kon toveren.

Op de markt in Indonesië

Het keukentje aan boord van onze boot was ieniemini. Echt heel klein. Ze kookte voor 16 mensen dus je kunt je misschien voorstellen dat het best een uitdaging was. Tijdens het koken kwam ik een keer in de keuken gluren en overal – letterlijk – stonden pannen en potten. Dat ze zelf nog kon lopen daar was een klein wonder. Maar dit is dus ook waar ze ons een gado gado voorzette.

Gado gado recept

Om heel eerlijk te zijn had ik voor die tijd het idee dat gado gado iets was wat je over je eten strooide. Ik had seroendeng in mijn hoofd (wat je overigens prima over die gado gado kunt strooien) en wist dus totaal niet wat het precies was.

In de basis is het ook een heel eenvoudig gerecht; het zijn diverse groentes bij elkaar, een gekookt eitje en satesaus.

Gado gado

Wat is gado gado?

Het is een Indonesisch groentegerecht, wat typisch wordt geserveerd met witte rijst. In Nederland kom je vaak tegen als mix. De groente is dan al gemengd met een dunne pindasaus en er wordt regelmatig een gebakken ei bovenop geserveerd. In Indonesië zul je echter niet zo snel een gebakken ei vinden, maar wel een gekookt ei. Het is vegetarisch en bestaat meestal uit taugé, kool, broccoli, spinazie, komkommer, aardappel, tomaat en sla, maar kan natuurlijk uit willekeurig welke groente bestaan die je lekker vindt.

Rauw of kort geblancheerd

De groente wordt vervolgens kort gekookt of geblancheerd. Althans niet de komkommer, sla en tomaat, maar hardere groentes worden even kort gekookt. Je houdt zo wel het knapperige maar eet het niet rauw. Over het algemeen wordt het koud of lauwwarm geserveerd.

Sunda eilanden

Sinds die eerste keer in 2009 maak ik gado gado vaak thuis. Het is de ideale manier om veel groente te eten in korte tijd. En belangrijker; het is echt heel erg lekker!

Natuurlijk staat of valt dit gerecht met name door de pindasaus. Want met een middelmatige pindasaus wordt dit ineens een middelmatig gerecht. Maar met een echt lekkere pindasaus is het fantastisch.

Pindasaus

Het recept voor de pindasaus hieronder is mijn eigen snelle versie. Niet origineel dus maar wel heel erg lekker en heel erg snel. Wil je een meer traditioneel recept voor de gado-gado saus check dan hier. Ik gebruik een combinatie van pindakaas, hoisin en sweet chilisaus. En maak dat verder op smaak met knoflook, gember en citroengras. De smaak is heerlijk en daar gaat het tenslotte om. Plus deze saus is echt in een paar minuten klaar.

Welke groente gaat er in een gado gado?

Zoals ik hierboven al zei, is dat echt heel erg afhankelijk van je voorkeur. In dit geval doe ik erin:

  • Bloemkool
  • Broccoli
  • Taugé
  • Sperziebonen
  • Komkommer
  • tomaatjes

Wat serveer je bij gado gado?

Je kunt er rijst bij serveren of het gewoon zo eten. Ik eet het zelden tot nooit met rijst erbij. Vind het niet nodig, maar het is zeker een optie als jij dat wel wilt. Zonder rijst erbij is gado gado ook meteen een fijn koolhydraatarm gerecht.

Kun je ook vlees of vis serveren bij dit gerecht?

Ja dat kan zeker. Ik vind het lekker zoals het is, maar het kan ook heel goed met bijvoorbeeld wat lekkere kip. Van oorsprong is het een vegetarisch recept maar je kunt er absoluut iets bij serveren.

Wil je het overigens helemaal vegan maken dan kan dat ook prima. In dat geval laat je de eieren weg en de trassi.

Gado gado

Gado gado

Dit heerlijke vegetarische recept uit de Indonesische keuken is lekker snel en zo gezond!
4 van 1 stem
Afdrukken Pin Rate
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Vegetarisch
Trefwoord: bloemkool, broccoli, sperziebonen
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

GROENTE

  • 1 Broccoli in roosjes gebroken
  • 1/2 Bloemkool in roosjes gebroken
  • 1 Komkommer in plakjes
  • 300 gr Sperziebonen door midden gebroken
  • 150 gr tomaat door midden of in kwartjes
  • 100 gr tauge
  • 4 eieren gekookt

VOOR DE PINDASAUS

  • olie om te bakken
  • 1 tl knoflook geraspt
  • 1 tl gember
  • 1/2 tl trassi of shrimp paste verkrijgbaar in de toko
  • 1 tl citroengras geraspt
  • 1 rode peper gesnipperd
  • 3 el sweet chili saus
  • 3 el pindakaas met stukjes noot
  • 100 ml water of meer indien nodig

Instructies

  • Begin eerst met het koken van alle harde groentes. Zorg dat ze niet al te gaar worden. Een beetje beet is prima. De tauge kun je rauw erbij serveren of giet hier even kort kokend water overheen. Kook de groentes apart, giet af en laat afkoelen. Snij de tomaatjes en komkommer en kook je eieren.
  • Verhit een steelpannetje met een beetje olie en bak hierin de knoflook, gember, rode peper, trassi en citroengras even aan. Voeg de sweet chilisaus, hoisin en pindakaas toe en roer even goed door. Voeg het water toe tot het de juiste dikte heeft.
  • Neem een grote kom of schaal en verdeel hier alle groentes op. Serveer met de pindasaus en een gekookt eitje erop.

Delen is fijn!