Banh mi - Vietnamees broodje
78700
HomeFoodReceptenBánh mi recept – Vietnamees broodje
VietnamVietnam

Bánh mi recept – Vietnamees broodje

Bánh mi is een streetfood recept uit Vietnam. Ik was net even op zoek in mijn foto’s van Vietnam om te kijken of ik toevallig een streetfood handelaar met de banh mi op de foto had gezet, maar verder dan eentje met stokbrood kwam ik helaas niet.

Streetfood Vietnam

Bánh mi

De baguette kwam mee met de Fransen in de tijd dat Vietnam werd beheerst door Frankrijk. Maar Vietnam zou Vietnam niet zijn als ze er niet een heel eigen twist aan gaven. Overigens is de complete geschiedenis van de Vietnamese bánh mi hier terug te lezen. Het schijnt zo te zijn dat het brood waarmee de bánh mi gemaakt wordt is afgeleid van de baguette maar het brood zelf is luchtiger en minder crunchy dan de Franse versie. Beter om de ingrediënten die erop komen mee op te eten.

Banh mi - Vietnamees broodje

Er zijn vele versies van de Bánh mi, met geroosterd varkensvlees, met kip of met rund. Ik geef jullie hier mijn versie met kip. En bij gebrek aan de Vietnamese baguette gebruikte ik hier pistoletjes. Maar uiteraard kun je dit ook prima maken met een stokbrood. Of zelfs met een zacht puntje. Het belangrijkste is de smaakmakers in dit recept.

Mijn laatste bezoek aan Vietnam is alweer een hele tijd geleden. Om precies te zijn 2015. Dat was een idioot bliksembezoek van ongeveer twee dagen. Ja je leest het goed. Een soort 48 uur Vietnam. Veel te kort natuurlijk. Daarvoor was ik drie weken op rondreis in Vietnam, maar dat is dus alweer lang geleden in 2007.

Vietnamese keuken

Wat me wel nog steeds is bijgebleven van beide bezoeken is de Vietnamese keuken. Ik ben sowieso al fan van de Aziatische keuken in het algemeen maar Vietnam is toch wel een van mijn favorieten. De smakencombinaties die je hier te eten krijgt zijn zo lekker en zo goed op elkaar afgestemd. Ik kan me niet herinneren dat ik er ooit een dag niet lekker heb gegeten. En vraag me niet wat ik allemaal heb gegeten want die namen… dat is best lastig onthouden.

Vietnamese baguette

Weer thuis

De bánh mi at ik overigens pas toen ik weer thuis was en een kookboek over Vietnamees streetfood in handen kreeg. Daar stond een bánh mi kep bò xiên sà in. (snap je wat ik bedoel met die namen) Een broodje met rundvlees en lemongrass. Heerlijk. Ik was meteen hooked.

Beroemd varken

Bones

Nog een leuk weetje over het varkentje hierboven. Ik maakte deze foto in Vietnam ergens onderweg. Geen idee meer waar het was. Maar ik vond het wel een leuke foto en uploadde deze ergens op een stocksite. Het werd vervolgens een bestseller want deze ene foto heeft die hele Vietnam trip zo ongeveer weer terugverdiend. En wat ook leuk is, als je de serie Bones kent dan is er in seizoen 5 een aflevering waarin Angela een varken wil redden. Daar laat ze een foto van zien en drie keer raden welke foto dat is! Hoe leuk is dat.

Waarschijnlijk is dit varkentje ergens in een Vietnamese bánh mi geëindigd maar in ieder geval is hij of zij beroemd geworden.

Nog een keer

Ik zou graag nog eens een keer terug gaan naar Vietnam, maar of en wanneer dat gaat gebeuren is nog een vraagteken. In de tussentijd kan ik in ieder geval genieten van de smaken!

Banh mi - Vietnamees broodje

Bánh mi met kip

Een heerlijke versie van de Vietnamese bánh mi
5 van 1 stem
Afdrukken Pin Rate
Gang: Lunch
Keuken: Vietnamese keuken
Trefwoord: citroengras, kipdijfilet, komkommer, veldsla
Voorbereidingstijd: 1 uur
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 1 uur 20 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

 • 300 gr kipdijfilet in blokjes
 • 2 uitjes fijn gesnipperd
 • 3 teentjes knoflook gehakt
 • 2 tl citroengras geraspt
 • 1 rode peper fijn gesnipperd
 • 1 el geroosterde sesamzaadjes
 • 2 tl vissaus
 • 4 pistoletjes
 • 75 gr veldsla
 • 1 komkommer in plakjes

Instructies

 • Snij eerst de kipdij in blokjes. Doe over in een kom. Maak de marinade door de uitjes, knoflook, citroengras en de rode peper samen te doen in het bakje van de staafmixer en draai tot een pasta. Voeg de sesamzaadjes toe en draai tot een geheel. Meng de vissaus erdoor.
 • Verdeel de marinade over de kip en zet dit minimaal een uur in de koeling om te marineren.
 • Snij vier pistoletjes open en verdeel hier komkommerplakjes en veldsla over.
 • Bak de kipdij goudbruin en gaar in een koekenpan met een beetje olie. Verdeel de kip over de pistoletjes en serveer meteen.
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
You might also like