Als er een gerecht is wat synoniem is met de Vietnamese keuken dan is het wel de Vietnamese soep oftewel Vietnamese pho. Nu is een recept voor deze Vietnamese klassieker niet zo eenvoudig als het lijkt. Er zijn zo ontzettend veel varianten op het origineel én er zijn zoveel Vietnamese soepen die hier erg op lijken dat het nogal ingewikkeld was om er een traditioneel recept voor te vinden.
Uiteindelijk heb ik gekozen voor een recept van Luke Nguyen, een van de bekendste Vietnamese chefs. (of in ieder geval die ik ken en waar ik een kookboek van heb).
Met rundvlees
Van oorsprong is een pho over het algemeen met rundvlees, maar je vindt ook allerlei variaties met kip zoals ook op de foto hieronder van een door mij gemaakte Vietnamese pho.

Vietnamese pho
Het grappige is dat de oorsprong van de Vietnamese Pho zoals we die vandaag kennen waarschijnlijk afkomstig is van iemand van Chinese oorsprong die het verkocht als streetfood. Onder de Franse bezetting van Vietnam werden er een hoop runderen geslacht waardoor er veel runderbotten beschikbaar waren.
Pho is een relatief “nieuw” gerecht voor de Vietnamese keuken en sommigen zeggen dat de naam afkomstig is van het franse pot-au-feu. Want ja pho spreek je ongeveer uit als feu. Ik kan persoonlijk maar niet aan die naam wennen maar dat even terzijde.
Er is zelfs een compleet kookboek over pho van de hand van Andrea Nguyen.
Streetfood
Sommige Vietnamezen maken een pho weliswaar thuis maar over het algemeen is dit een gerecht waar men voor naar buiten gaat. Een echt streetfood gerecht dus, zoals zoveel gerechten in Vietnam.
Noedelsoep
Om eerlijk te zijn weet ik niet eens wanneer ik precies een pho heb gegeten of wanneer het een totaal andere naam heeft. De benamingen zijn voor een Nederlander behoorlijk ingewikkeld.
Wil je meer weten over de Vietnamese keuken, neem dan zeker een kijkje op de site van Mai Nguyen. Zij bracht recent haar boek An-An uit met 80 familierecepten uit Vietnam (in het Nederlands). De moeite waard om te kopen als je houdt van de Vietnamese keuken!

Pho Bò Tái Nam
Ingrediënten
Bouillon basis voor Pho
- 1 kg runderschenkelbotten
- 4 sjalotten gepeld
- 5 cm gemberwortel in de lengte gehalveerd
- 250 gr soepgroente
- 2 steranijs
- 4 kruidnagels
- 2 kaneelstokjes
- 3 kardemompeulen gekneusd
Pho
- 1 liter runderbouillon of gebruik basisrecept hieronder
- 500 gr dunne rijstnoedels bahn pho
- 500 gr bavette
- 1 ui dun gesneden in ringetjes
- 2 bosuitjes gesneden
- 1 bosje koriander
- 150 gr tauge
- 1 bosje Thaise basilicum
- 2 rode chili pepers dun gesneden
- 1 citroen in kwartjes
Instructies
Maken van de bouillon
- Zet voor de bouillon een grote pan met 2 liter water op hoog vuur, voeg de botten toe en breng aan de kook ‒ schuim regelmatig af.
- Laat een grillpan op hoog vuur heel heet worden, draai het vuur lager en gril de sjalotten en gember ongeveer 5 minuten. Voeg ze toe aan de bouillon samen met de soepgroenten, steranijs, kruidnagel, kaneel en kardemom. Laat de bouillon 3 uur zachtjes koken, zodat alle smaken goed kunnen intrekken.
- Zeef de bouillon, gooi de inhoud van de zeef weg en breng weer aan de kook.
Maken van de pho
- Zorg dat je een pan met kokend water klaar hebt staan.
- Breng de bouillon in een andere pan aan de kook. Verdeel de noedels in 4 porties en kook ze dan apart van elkaar in de pan met kokend water, volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Doe de porties noedels elk in een kom en verdeel hierover de dunne plakjes bavette.
- Giet de kokende runderbouillon daaroverheen en garneer met de ui, bosui en koriander.
- Serveer de pho met tauge, rode peper, Thaise basilicum en citroen ernaast. Eventueel extra met chili saus, hoisin en vissaus.