HomeFeaturedDamnoen Saduak Floating markt – Thailand
ThailandThailand

Damnoen Saduak Floating markt – Thailand

Damnoen saduak floating market
Damnoen saduak floating market

Damnoen Saduak – de bekendste floating markt van Thailand

Damnoen Saduak; als je in Thailand bent geweest is de kans groot dat je op deze floating markt bent terechtgekomen. Je hebt er ongetwijfeld foto’s van langs zien komen en je verwachtingen zijn misschien hoog gespannen als je die kant op gaat.

Damnuan Saduak ligt in de Ratchaburi Provincie, een kilometer of 100 verwijderd van Bangkok. Die locatie maakt met name dat het een toeristische trekpleister is geworden waardoor veel van het authentieke karakter van de markt verloren is gegaan.

Ontstaan van de markt

Vanaf het jaar 1866 tot 1868 werd het Damnoen Saduak kaneel gegraven in opdracht van koning Rama IV. De doelstelling van het graven van de kanalen was om de Mae Klong en Tha Chin rivieren met elkaar te verbinden. Van al die kanalen kwamen vele drijvende markten tot leven en de bewoners rondom de kanalen maakten er nog eens wat extra kanaaltjes bij.

Damnoen Saduak market

De belangrijkste drijvende markt in die tijd was de Lad Plee market, welke bij een boedhistische tempel lag en die actief bleef tot 1967. In de tussentijd waren er diverse wegen aangelegd en al die kanalen werden minder belangrijk voor het dag tot dag transport.

Dit gebeurde met meer drijvende markten die rondom het midden van de twintigste eeuw begonnen te verdwijnen.

Vers fruit op de markt
Mijn favoriete mangosteen!

In 1971 besloot het Tourism Authority van Thailand (kortweg TAT9 om de Lad Plee markt een toeristenattractie te maken. De markt had bootverkopers als voorheen en allerlei winkeltjes aan de oevers van de kanalen. In 1981 werd er een nieuwe weg gebouwd naar het Ton Khem kaneel en officieel werd de Damnoen Saduak Floating Market geboren in 1981.

Toen wij naar de Damnoen Saduak markt ging was het al een beroemd of berucht gegeven. Heb je het over een floating markt dan heb je het over de Damnoen Saduak markt. Ondanks dat ik wist dat het toeristisch zou zijn had ik er toch wel wat van verwacht.

Bootjes op de kanalen

Ons groepje werd verdeeld over een aantal bootjes en onze bootsman ging vervolgens direct naar een of andere toeristisch winkeltje. Ik geloof met hoeden. We gaven netjes aan dat onze interesse niet in die rommel lag, maar dat we gewoon om ons heen wilden kijken.

Of de beste man nou Oost Indisch doof was of dat hij anders zijn commissie zou mislopen… hij bleef alle verplichte stops afgaan. Tot onze grote irritatie, want we legden dus ook echt elke keer aan bij een winkeltje. Waarop het process van de verkoper die ons wat wil verkopen begon en wij elke keer weer beleefd doch dringend moesten aangeven dat we geen interesse hadden.

Op de markt

Toch leuk

Ondanks die irritatie was het uiteindelijk wel een leuk uitje. Er is genoeg te zien op de markt en er wordt wel degelijk ook nog echt handel gedreven door de locals. Wil je zelf wat kopen daar, hou dan rekening met het feit dat de prijzen flink de lucht in schieten. Beter om ergens op een echte lokale markt wat te kopen.

Drijvende markt

Damnoen Saduak is zonder meer de grootste drijvende markt die wij bezocht hebben in Thailand maar zeker niet de leukste. Er zijn genoeg kleinere drijvende marktjes te vinden die veel leuker zijn en een stuk authentieker. Maar ben je in de buurt dan is het een prima tripje om te maken. Hou rekening met een halve dag ongeveer.

Vendor met bootje

Maak van tevoren duidelijke afspraken met je bootsman. Niet alleen over wat je wilt, maar ook vooral over de prijs. En betaal niet van tevoren alles al. Dat is vragen om problemen. Geef aan wat je wilt en zeg dat je een gedeelte of alles betaald na afloop van de tour als je tevreden bent. Dat geeft je bootsman een goede reden om te zorgen dat jij het naar je zin hebt.

Drie markten

De drijvende markt bestaat overigens uit drie markten. Ton Khem, Hia Kui en Khun Phitak. De eerste is de grootste markt en ligt op Khlong Damnoen Saduak. Dit is de markt waar je aankomt als je hier naar toe gaat. De tweede loopt paralel aan de eerste en heeft vooral toeristenwinkeltjes. De derde is het minst druk en ligt op ongeveer 2 km afstand van Hia Kui.

Damnoen saduak

Een leuk weetje is dat de markt ook te zien is geweest in verschillende films. Je kunt je wellicht de kanaal achtervolgingscene herinneren uit The Man with the golden gun of de film Bangkok Dangerous met Nicolas Cage.

Conclusie

Damnoen Saduak is zonder meer een toerist trap. Wil dat zeggen dat je er niet heen moet gaan? Nee, het is best leuk als uitje voor een halve dag, maar wees je bewust van de nadelen. Blijkbaar wordt er tegenwoordig ook een toegangsprijs gevraagd. Zorg dus in ieder geval dat je goed geinformeerd bent en goede afspraken maakt als je hier heen wilt. Of zoek een meer lokale en kleine floating markt op en bezoek die. Dat is waarschijnlijk de beste optie.

Ik weet niet wat de huidige situatie is nu met corona en of de markt wel of niet open is. Beste is om dit altijd even te checken vlak voor je erheen gaat.

Weten wat er allemaal nog meer te doen is in Bangkok?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like